Rutes espectaculars per a tota la família a Alacant

8 rutes de senderisme senzilles per a recórrer la costa i l’interior de la província alacantina amb nens i mascotes

Rutes espectaculars per a tota la família a Alacant
12/01/2022 -

Alacant és una de les províncies més muntanyenques d’Espanya malgrat estar junt Mediterrani. Per això, tota la província és un paradís per als amants del senderisme, bé siga per a practicar-lo en els cims més alts o en els voltants de la mar.

Descobreix el millor de la costa blanca

L’Albir, també conegut com a Racó d’Albir, és una platja de còdols que pertany a la localitat d’Alfàs del Pi.

Envoltada del parc natural de la Serra Gelada, la ruta asfaltada del Faro de l’Albir recorre l’antiga carretera que portava fins ell. Per això, malgrat tractar-se d’un recorregut de 5 quilòmetres en total, és una ruta d’iniciació especialment fàcil per als més petits, fins i tot si és necessari portar un carret de bebé.

Durant tot el passeig s’aprecien unes vistes espectaculars cap a la Badia d’Altea i a tota la Serra de Bèrnia. A més, l’accés a les mascotes està permés.

Una vegada en el far, que ha estat habilitat com un centre d’interpretació, es poden conéixer tots els detalls sobre el seu ús, informació sobre la Serra Gelada i el parc natural. L’accés al seu interior és totalment gratuït, i pot visitar-se de dimarts a diumenge des de les 10.00 h fins a la 13.30 h.

Ruta del Faro de l’Albir en Alfàs del Pi – Foto: Ajuntament d’Alfàs del Pi

 

La Ruta dels Penya-segats de Benitatxell és un dels millors recorreguts que es poden realitzar per a descobrir el litoral de la Marina Alta al costat dels més menuts de la casa.

En tan sols 5 quilòmetres, la qual cosa es tradueix en un passeig d’aproximadament una hora a pas lleuger, les vistes cap a la famosa Cala del Moraig i moltes altres platges verges de la província són impressionants.

Molts dels penya-segats de la costa de Benitatxell superen els 100 metres d’altura, per la qual cosa cal anar amb compte amb els xiquets. Així mateix, és recomanable portar un calçat adequat perquè part del recorregut travessa zones muntanyoses.

Vistes a la Cala del Moraig des de la ruta dels penya-segats – Foto: Ajuntament de Benitatxell

La Ruta de la Costa de la Vila Joiosa recorre part de la costa blanca, des de la Cala El Torres fins a la Cala de Finestrat o la Torre de l’Aguiló.

La ruta és senzilla: els pendents són suaus i en 8 quilòmetres aproximadament – ja que és circular– es recorre tota la costa de la Vila Joiosa. La sendera, ben senyalitzat, no transcorre prop dels penya-segats, per la qual cosa resulta segur per als xiquets.

Les vistes cap a la costa alacantina és espectacular durant tot el camí; però, en la zona de la Torre de l’Aguiló, una de les torres defensives de la zona que data del segle XVI, també es poden apreciar les muntanyes nevades de l’interior en una zona habilitada per a pícnic.

Vistes de la Ruta de la Costa de la Vila Joiosa – Foto: Ajuntament de la Vila Joiosa

El Penó d’Ifach és possiblement el pic més característic de la costa alacantina; i no és d’estranyar. Des de l’alt es poden apreciar les millors vistes d’Alacant en estar situat a 332 metres d’altura sobre el nivell del mar.

És tracta d’un dels parcs naturals més xicotets d’Europa. No obstant això, les seues 45 hectàrees protegides conserven espècies gairebé extintes molt característiques d’aquesta zona mediterrània.

La ruta és fàcil, sent una cosa exigent amb la forma física pel fet de ser una ascensió; així i tot en un poc menys de 5 quilòmetres per una sendera completament senyalitzada ja s’accedeix a la cima.

És un recorregut totalment compatible amb els més menuts de la casa; no obstant això, s’ha de tenir en compte que actualment es necessita reserva per a poder realitzar la ruta. Amb uns dies d’antelació, recomanablement 4, s’ha d’emplenar la sol·licitud en aquest enllaç.

Panoràmica del Penó d’Ifach i la costa – Foto: Ajuntament de Calp

Els encants de l’interior alacantí

El parc natural d’El Hondo es localitza entre Elx i Crevillent, confrontant en la seua zona sud-oest amb els municipis de Dolores i Catral.

Com la majoria de parcs naturals, El Hondo es pot descobrir mitjançant diverses rutes oficials. No obstant això, en cas de dur a terme l’excursió amb xiquets especialment menuts, es recomana recórrer la sendera groga que discorre per una passarel·la de fusta.

En un passeig circular de tot just 1 quilòmetre es pot conéixer a fons gran part del parc natural, tenint opció a visitar també un observatori d’avifauna i un museu en el mateix Centre d’Informació. La parada en aquests dos punts resulta clau per a comprendre el gran valor ambiental del parc natural.

Tots els itineraris que recorren El Hondo mostren l’abundant flora i fauna de l’aiguamoll, envoltat del paisatge semiàrid característic de la zona. Però s’ha de tenir en consideració que algunes d’elles necessiten concertar una cita en el Centre d’Informació del parc natural.

La ruta que recorre la Via Verda del Serpis, coneguda també com la ruta de l’antic “Tren dels Anglesos”, segueix el traçat del ferrocarril que connectava antany a Alcoi amb Gandia.

Amb 13 quilòmetres de sendera lineal per a gaudir del paisatge que ha dibuixat el pas fluvial del riu que dona nom a la ruta, és recomanable realitzar el recorregut complet en 2 dies diferents.

No obstant això, si tan sols es disposa d’unes hores, és recomanable recórrer el tram que arriba fins a la Fàbrica de l’Infern. D’aquesta manera, en 5 quilòmetres sense dificultats, es pot conéixer la història de les comarques interiors; profundament marcades pel ferrocarril com a peça fonamental per al desenvolupament de la revolució industrial de la zona.

La ruta circular del Forat de Bèrnia consta de 9 quilòmetres de dificultat mitjana. Així i tot, val la pena fer senderisme per aquesta zona, ja que és una de les excursions més completes i amb millors vistes de la geografia alacantina.

La sendera parteix des de Cases de Bèrnia, una xicoteta pedania de Xaló. Des de l’inici, els paisatges són sorprenents i amaguen molts atractius. El Forat, el túnel natural que travessa la serra; el Fort de Bèrnia, un tresor cultural del segle XVI, i grans panoràmiques de les serres veïnes i la costa.

Cal tenir en compte que el camí és pedregós, per la qual cosa és recomanable realitzar la ruta amb sabata adequada de muntanya. D’igual forma, si s’acudeix amb xiquets, s’ha de considerar que el recorregut és un poc exigent i tal vegada és millor opció escurçar el camí arribant només fins al Forat (4 km) o al Fort (6 km anada i tornada).

Panoràmica de Xaló y la Serra de Bèrnia – Ayto de Xalò

Sobrenomenat com la maragda de la Marina Baixa pels qui coneixen aquesta localització, la Ruta Circular que recorre l’Embassament de Guadalest és un imprescindible per a tota la família.

L’embassament es troba entre la Serra d’Aitana, la Serrella i la Xortà, per la qual cosa és un bon exemple dels grans contrastos paisatgístics que es troben a la Comunitat Valenciana.

El recorregut transcorre gairebé íntegrament per una pista asfaltada poc transitada que travessa els encants de la flora mediterrània i, en aproximadament 11 quilòmetres, es pot descobrir aquest paradís interior.

La ruta és senzilla i ideal per a iniciar als més menuts de la casa en el senderisme mentre es gaudeix d’un dels racons més bonics d’Alacant. A més, el mateix poble de Guadalest és un gran atractiu turístic, per la qual cosa la visita al seu castell és imprescindible.

Panoràmica de l’Embassament de Guadalest – Foto: @ElCastelldeGuadalest

Més informació

0 comentaris

Encara ho tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

three × five =