Alacant avança en la regeneració de L'Almadrava: així és el projecte d'urbanització d'este entorn natural

L’actuació contempla la creació d’un parc de 25.000 metres quadrats, la posada en valor del jaciment arqueològic i la integració paisatgística de la zona

Alacant avança en la regeneració de L'Almadrava: així és el projecte d'urbanització d'este entorn natural
26/03/2024 -

Un nou parc urbà i la recuperació del jaciment arqueològic. Estos són els punts principals que arreplega el nou projecte de regeneració ambiental i paisatgística de la platja de L’Almadrava. Tot l’entorn d’este gran espai natural de la ciutat d’Alacant canviarà d’aparença de cara a l’últim trimestre de 2025, així ho ha certificat la Junta de Govern Local de l’Ajuntament d’Alacant després de fer el primer pas acordant la convocatòria de la licitació per a la futura execució d’esta ambiciosa reforma d’urbanització.

El projecte té un pressupost base de 5,7 milions d’euros i un termini d’execució de 14 mesos des de la seua adjudicació, prevista per als mesos d’estiu. D’esta manera, el document tècnic contempla la creació d’un gran parc al costat de la mar amb la renaturalització de la zona, la creació de sengles per als vianants, un sistema sostenible de drenatge de pluges, la instal·lació de nou mobiliari urbà i un nou quiosc, així com la integració paisatgística de l’edifici de servicis municipal existent.

regeneración playa de la almadraba

A més, un altre dels puntals d’esta actuació “de gran importància”, segons fonts municipals, és la posada en valor del patrimoni cultural del jaciment de “L’Almadrava-Càmping Badia”. L’objectiu és generar un espai divulgatiu en el qual els actuals elements existents es podran recórrer i interpretar amb diferents panells identificatius i explicatius. “Es generarà un entorn natural obert, sostenible i dotat de les infraestructures necessàries per a millorar l’accés a la platja i afavorir el passeig i l’aprofitament de la zona”, sosté l’edil d’Urbanisme, Rocío Gómez.

Nova vegetació i espais naturals

El projecte d’urbanització de l’entorn de l’Almadrava, redactat pel Grup Aranea, preveu diverses actuacions per a millorar les característiques de mobilitat, accessibilitat i seguretat en una àrea de 25.000 metres quadrats. D’esta manera, es realitzarà una restauració paisatgística completa i la renaturalització de la zona per a generar un espai “més atractiu” amb nova vegetació i la conservació de la ja existent.

playa de la almadrabaproyecto playa almadraba

Així mateix, es pretén modificar la topografia per a aconseguir recorreguts per als vianants accessibles, mentres que les calles Corbeta i Almadrava es convertiran en zona de vianants per a potenciar el parc projectat al costat de la mar. Així, es perseguix mantindre l’essència natural de l’entorn, dotant-lo amb nou mobiliari urbà, zones de descans, jocs infantils, llavapeus, fonts, aparca bicis, passarel·les de fusta i de formigó, cadires i bancs. A més, aprofitant esta actuació integral de regeneració es renovarà el col·lector existent.

En paral·lel, es crearà un nou sistema sostenible de drenatge en cas de pluges torrencials que permeten reduir la velocitat de l’aigua d’escorrentia a través de la canalització dels seus recorreguts. Per a això, es construirà un aljub de 786 m³ amb la funció de retenció de les pluges i el seu posterior abocament a la xarxa, així com un canal obert que permeta minimitzar els arrossegaments a la platja, així com un canal filtrant.

almadraba espacio naturalregeneración almadraba

Finalment, el projecte també contempla el trasllat del quiosc situat en sòl de domini públic marítim terrestre a una zona verda condicionada amb l’objectiu d’activar el nou espai públic generat. Al seu torn, se substituirà l’edifici de servicis de l’Ajuntament per a “evitar el seu impacte visual actual” per una peça semienterrada amb una coberta vegetal.

Més informació

0 comentaris

Encara ho tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

2 × 5 =