Alcoi es presenta a una subvenció de la Generalitat per a promoure alternatives a les cremes agrícoles

La nova Llei estatal de Residus i sòls contaminats, prohibeix les cremes a tot el terme municipal de la ciutat

Alcoi es presenta a una subvenció de la Generalitat per a promoure alternatives a les cremes agrícoles
11/05/2022 -

L’Ajuntament d’Alcoi s’ha presentat a una subvenció de la consellera d’Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica, destinada a promoure alternatives a les cremes com a mètode d’eliminació de restes agrícoles per a l’exercici 2022. En aquest cas concret s’ha sol·licitat l’ajuda per la compra d’una màquina trituradora i el servei de trituració. El vehicle que s’empraria seria un dels que disposa el departament i s’oferirà un servei de trituració per a la ciutadania.

És important assenyalar que la nova Llei estatal de Residus i sòls contaminats, prohibeix les cremes a tot el terme municipal de la ciutat. En concret, la Llei 7/2022, de 8 d’abril, de residus i sòls contaminats per a una economia circular, va entrar en vigor el 10 d’abril de 2022 i en el seu article 27.3 determina que “Amb caràcter general, no està permesa la crema de residus vegetals generats en l’entorn agrari o silvícola.

Únicament podrà permetre’s la crema d’aquests residus amb caràcter excepcional, i sempre que compten amb la corresponent autorització individualitzada que permeta aquesta crema, per raons de caràcter fitosanitari que no siga possible abordar amb una altra mena de tractament, motivant adequadament que no existeixen altres mitjans per a evitar la propagació de plagues, o, en entorns silvícoles, a fi de previndre els incendis forestals quan no puga accedir-se per a la seua retirada i posterior gestió, en aplicació de l’exclusió prevista en l’article 3.2.e). Els residus vegetals generats en l’entorn agrari o silvícola que no queden exclosos de l’àmbit d’aplicació d’aquesta llei d’acord amb l’article 3.2.e), hauran de gestionar-se conforme al que es preveu en aquesta llei, especialment la jerarquia de residus, prioritzant el seu reciclatge mitjançant el tractament biològic de la matèria orgànica”.

Tenint en compte el que determina l’article 27 de la Llei, i mentre no hi haja altra normativa amb una regulació diferent sobre la crema de restes agrícoles, es considera que, haurien de ser suspeses i deixades sense efecte les comunicacions de crema realitzades fins al moment.

Per ajudar en aquest sentit, a més de la subvenció a la qual s’acaba de presentar, l’Ajuntament, a través del Departament de Transició Ecològica disposa de les següents màquines aptes per al triturat de restes vegetals:

• Una Biotrituradora GreenMech que és la que utilitza la brigada del Departament i que podrà ser utilitzada per al servei a la ciutadania.
• Una Astelladora Vermeer 935l, màquina prou pesada, que actualment l’empren en els parcs Naturals de Font Roja i Mariola per a les restes de treballs silvícoles.
• Un tractor New Holland, que hui en dia, està cedit els PN de Mariola i Font Roja i va equipat amb un aparell triturador.
• Remolc per al tractor anterior. Es tracta d’un remt-vicent-del-raspeig-acull-linici-de-la-volta-ciclista-a-la-provincia-dalacant-costa-blanca-2022olc basculant de grans dimensions que porta incorporat una estelladora que pot acumular l’estellat al remolc. De moment els conductors dels PN no l’han fet servir, possiblement per les grans dimensions.

Els Parcs Naturals de Font Roja i Mariola ja disposen d’un servei de triturat de restes agrícoles. Va dirigit a propietaris de finques situades en l’àmbit territorial dels parcs naturals de la Serra de Mariola i del Carrascal de la Font Roja. El servei s’ofereix del 15 de febrer fins al 15 de juny de 2022. La intenció de l’Ajuntament és crear un servei per a tota la ciutadania i anar en la mesura del possible anar augmentant la maquinària.

El regidor de Transició Ecològica, Jordi Silvestre, assenyala que: «per tal de complir els ODS, seguir el full de ruta de l’Agenda urbana 20-30 i de lluita contra el Canvi Climàtic hem d’abandonar la cultura del foc i fer pedagogia de la gestió de residus agrícoles sense la necessitat de cremar. Es tracta d’un canvi d’hàbits en els quals, les administracions deurem estar al costat dels usuaris i proporcionar-los les ferramentes precises, per això crearem un servei de trituració amb la maquinària municipal per a la ciutadania.

Recordem que si no cremem, estem evitant emetre gasos d’efecte hivernacle com el CO₂ i al mateix temps, en triturar la matèria orgànica, estem proporcionant matèria per nodrir els sòls. Són formes de treballar el camp alternatives, però que s’han utilitzat en el passat i que ara ens ajuden a totes i a tots a caminar cap a la Transició Ecològica».

Més informació

0 comentaris

Encara ho tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

six − 3 =