El Consell aprova la rebaixa de l'aigua dessalada per a les comunitats de regants a Alacant

Suposa una rebaixa de 10 cèntims en el preu final del metre cúbic d’aigua dessalada i una subvenció total de 2,5 milions dirigida a les comunitats de regants usuàries del transvasament Tajo-Segura

El Consell aprova la rebaixa de l'aigua dessalada per a les comunitats de regants a Alacant
05/05/2023 -

El Ple del Consell, celebrat hui a Alacant ha aprovat el decret pel qual es regula la concessió de 2,5 milions d’euros, una notícia que ja va anunciar el president de la Generalitat en una trobada que va tindre la setmana passada en “Present i Futur de la Vega Baixa” i que s’aprovaria en conte es tingueren els informes pertinents. D’aquesta manera, hui s’ha donat llum verda a la mesura que permetrà alleujar a les comunitats de regants usuàries del transvasament Tajo-Segura de la província d’Alacant, rebaixant 10 cèntims el cost del metre cúbic d’aigua dessalada emprada en el reg dels seus cultius.

Una via de suport als agricultors i agricultores usuaris del transvasament que els permetrà fer front a l’adquisició d’aigua procedent de dessaladores posant al seu servei recursos per a continuar amb la seua activitat amb la vista posada en la reducció progressiva de cabals transvasats al Segura.

Segons ha donat part el Consell, s’estableix el decret de subvencions amb un import global màxim a concedir que ascendeix a 2.500.000 euros. Quantitat destinada a abonar 10 cèntims per metre cúbic d’aigua dessalada que, d’una altra forma, hagueren satisfet les comunitats de regants des de l’1 de gener fins al 15 de novembre de 2023, ja que l’estimació de necessitat d’aigua dessalada per a la present campanya se situa en un màxim de 25 hectòmetres cúbics.

Aquesta reducció sobre el cost de l’aigua dessalada aprovada per aquest decret se suma a la subvenció del Govern d’Espanya, per la qual cosa el preu final del metre cúbic que hauran d’hauran d’abonar els agricultors serà de 0,22 euros per metre cúbic en al llarg de 26 comunitats de reg usuàries del transvasament.

Així mateix, s’ha reflectit en el decret que l’aigua d’aquestes comunitats de regants procedeix del transvasament Tajo-Segura, de la reutilització d’aigües depurades i d’aigua procedent de dessaladores. En aquest sentit, la reducció del cabal transvasat compromet la disponibilitat de recursos hídrics necessaris en aquests territoris de gran producció agrícola comprometent a més un gran nombre d’empreses i llocs de treball associats al sector agroalimentari, dedicades a la logística, transport, embalatge o distribució, entre altres exemples de la seua cadena productiva.

Per tot això, el Consell considera necessari compensar aquest dèficit hídric proporcionant ajudes per a facilitar l’obtenció d’aigua mitjançant vies alternatives, com és el cas de l’aigua dessalada però obtenint-la a un preu més assequible.

Més informació

0 comentaris

Encara ho tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

eighteen − 11 =