La Generalitat analitza amb ajuntaments i agents socials les propostes del Pla de Mobilitat Metropolitana de l'àrea d'Alacant-Elx

Després de la seua presentació l’any passat, el PMoMe està en el període d’informació pública, que finalitza el pròxim 10 de juny

La Generalitat analitza amb ajuntaments i agents socials les propostes del Pla de Mobilitat Metropolitana de l'àrea d'Alacant-Elx
19/05/2022 -

La Conselleria de Política Territorial, Obres Públiques i Mobilitat ha reunit a Alacant, a personal tècnic municipal, organitzacions empresarials, sindicats i empreses de transport per a analitzar les propostes del Pla de Mobilitat Metropolitana d’Alacant-Elx (PMoMe), que es troba en període d’informació pública.

Així, fins el pròxim dia 10 de juny, la ciutadania, ajuntaments i agents socials poden presentar propostes i al·legacions a aquest pla, que té com a objectiu “millorar el patró de desplaçaments de les més de 750.000 persones que viuen en els huit municipis de la zona”, ha recordat la directora general d’Obres Públiques, Transport i Mobilitat Sostenible, Roser Obrer.

Segons s’estima en el pla, la inversió total necessària de la Generalitat a mitjà i llarg termini per a la Xarxa de Mobilitat Metropolitana Alacant-Elx ascendeix a 316 milions d’euros.

En la reunió, s’han abordat les diferents propostes del PMoMe Alacant-Elx, entre les quals destaca la incorporació d’un servei d’autobús d’alta capacitat, eficient energèticament i de fàcil accés, per a unir Elx amb Alacant. També es planteja un servei similar entre Crevillent i Elx a través de la pedania il·licitana de Carrús, i connectarà Elx amb l’estació intermodal d’Alacant, el parc empresarial i la Universitat Miguel Hernández. Aquest sistema, com ha recordat Roser Obrer, “és una forma de transport que ja funciona a nivell europeu en ciutats com Nantes”.

Així mateix, es proposa la creació d’un Servei de Coordinació de Transport Metropolità, amb representació d’ajuntaments, Generalitat i Ministeri, per a abordar, entre altres qüestions, la implementació d’un sistema d’integració tarifària que puga oferir l’opció de desplaçar-se amb l’ús d’un bitllet únic.

Unes altres de les propostes és la possibilitat de sol·licitar parades a demanda en el transport públic interurbà, així com habilitar una aplicació mòbil que permeta connectar a persones que vulguen compartir vehicle en els seus desplaçaments.

Ampliació de xarxa de Rodalia i TRAM d’Alacant

A més, aquest pla proposa al Ministeri una sèrie de mesures per a millorar la mobilitat en temes de la seua competència, entre les quals destaca la creació d’una parada al Parc Empresarial d’Elx amb un futur servei de busos llançadora.

En relació amb FGV, es fa referència al Pla d’Ampliació de la xarxa del TRAM d’Alacant amb la creació d’una nova connexió de l’actual xarxa amb Sant Joan i el seu hospital i la continuació fins a Mutxamel, des de les Línies 1 i 3, que enllacen Estels amb Benidorm i El Campello respectivament, així com la prolongació des d’Estels fins a l’estació d’Adif, la futura estació Alacant Intermodal.

Una altra de les actuacions previstes permetrà prolongar l’actual Línia 2, que parteix des d’Estels a Sant Vicent del Raspeig, fins a l’hospital d’aquesta localitat, donant servei, al seu torn, als veïns i veïnes de tot el municipi. Des de la nova estació d’Alacant Intermodal, una vegada finalitzada l’obra, està previst connectar pel sud-oest de la ciutat d’Alacant amb els barris de La Florida, Ciutat d’Assís i Sant Ferran-Princesa Mercedes.

D’altra banda, es contempla la creació d’una nova línia 6 de TRAM (Alacant Intermodal – Hospital de Sant Vicent) per a la futura estació intermodal amb el traçat sud de la Gran Via, a través del polígon de Sant Blas, els Àngels, Sant Agustí, Tómbola i Divina Pastora, fins a connectar amb el traçat actual al TRAM d’Alacant, prop de la parada de Ciutat Jardí.

A les prolongacions i ampliacions de la xarxa, cal afegir l’obertura a la mar de l’entorn de l’actual estació de la Marina, el projecte de la qual està en fase de redacció, així com totes les actuacions dirigides a la recuperació i modernització de la Línia 9 (Benidorm-Dénia), un procés que està en execució o en marxa administrativament en totes les seues fases.

Facilitar la intermodalitat i l’ús de la bicicleta

D’igual forma se suggereix la necessitat de comptar amb bescanviadors per a una transferència àgil entre els diferents operadors: autobús interurbà, TRAM, autobús urbà i trens de rodalia, en enclavaments com la Intermodal d’Alacant, Aeroport, Hospital de Sant Joan, Elx-Matola, Elx-Carrús, Estació d’autobusos d’Alacant o CC Porta d’Alacant.

Igualment es manifesta la conveniència d’ampliar places en aparcaments dissuasius per a facilitar l’ús del transport públic. En total la idea és crear més de 3.000 places en l’àrea metropolitana d’Alacant i Elx.

A això cal sumar, amb l’objectiu de tendir cap a una mobilitat més sostenible, l’aposta de la Generalitat per augmentar notablement el nombre de quilòmetres per a vianants i ciclistes existents en l’àrea metropolitana amb l’ampliació a 250 quilòmetres de vies de ciclovianants. Actualment la xarxa ciclista, comptant xarxa urbana i interurbana, té una longitud aproximada de 140 quilòmetres.

Més informació

0 comentaris

Encara ho tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

ten + seventeen =