Aigües d'Alacant va invertir més de 252.000 euros en la comunitat local durant 2022

Les obres de sanejament i renovació de la xarxa d’aigua potable en l’eix entre Canalejas i el Jorge Juan finalitzen 15 dies abans del que es preveu en Gadea i Marvá i compleixen els terminis en el passeig de Soto

Aigües d'Alacant va invertir més de 252.000 euros en la comunitat local durant 2022
25/09/2023 -

L’Ajuntament d’Alacant ha acollit aquest dilluns el primer Consell d’Administració d’Aigües Municipalizadas d’Alacant (AMAEM) corresponent a l’actual mandat municipal i segon de l’any 2023, que ha arrancat amb l’exposició de la distribució de càrrecs en l’òrgan de govern, la seua composició i funcionament, al costat de la presentació d’un Pressupost General de la Companyia per a l’exercici 2024 en línia amb els exercicis anteriors. Presidit per l’alcalde Luis Barcala, el consell de l’empresa mixta ha passat revista a la marxa dels treballs de sanejament i renovació de la xarxa en l’eix Canalejas-Jorge Juan, que ja han finalitzat abans del termini previst en el cas de les avingudes del Doctor Gadea i General Marvá, així com a les inversions en la comunitat local, que superen els 252.000 euros durant l’any passat.

Catorzé Informe de Sostenibilitat consecutiu

Entre altres assumptes, ha destacat la presentació de l’Informe de Sostenibilitat corresponent a l’exercici 2022, catorzé consecutiu elaborat per Aigües d’Alacant. A nivell social, al costat de les dades del Fons Social que l’empresa posa a la disposició de col·lectius vulnerables per al pagament del rebut de l’aigua i el clavegueram, es recullen els més 252.000 euros invertits en la comunitat local, segons metodologia LBG. També, les prop de 26.000 visites rebudes en el Museu d’Aigües d’Alacant en aqueix període, un espai dedicat a l’educació ambiental ciutadana.

En l’aspecte ambiental, el document destaca el consum del 100% d’energia elèctrica de fonts renovables i el 100% de valorització de llots de depuració, així com el 100% instal·lacions lliures de fitosanitaris. Per part seua, l’empresa va obtindre la certificació segons la norma ISO 27001 en 2022 dins de l’àmbit de la governança, consolidació de la seua aposta de la seguretat de la informació; al costat d’això, els Sistemes de Gestió ja implantats per a garantir la qualitat, sostenibilitat i continuïtat del servei.

Elaborat segons el denominat estàndard GRI (mètrica de Global Reporting Initiative que permet definir l’impacte de les empreses i que es plasma en els àmbits socials, mediambientals i econòmics), l’Informe de Sostenibilitat d’Aigües d’Alacant és un document l’entitat verificadora del qual indica que aporta una representació justa i equilibrada dels aspectes rellevants referent a l’acompliment econòmic, social i ambiental de la companyia.

Fons social i ajornaments de pagament

En relació al Fons Social, s’ha emportat cap una revisió de l’import ja consumit en 2023, dins de la dotació total dels municipis gestionats per Aigües d’Alacant (El Campello, Montfort, Petrer, Sant Vicent del Raspeig, Sant Joan d’Alacant i Alacant), així com la resta disponible per al que queda d’any. Amb un total per a totes les poblacions que ascendeix als 555.000 euros, aquest fons social té la filosofia de fer costat a col·lectius vulnerables en el pagament de la factura de l’aigua i del clavegueram, en coordinació amb els Serveis Socials dels ajuntaments.

Al costat d’aquesta ajuda, Aigües d’Alacant ofereix els denominats ajornaments de pagament amb els quals es facilita el pagament de factures, fraccionant a terminis i sense gens d’interés, a qualsevol persona o empresa que ho requerisca, una facilitat en el pagament a la qual s’havien acollit ja 1.078 persones/empreses a data 31 de juliol, per un import total de 751.674,54€ en tots els municipis.

Fi de les obres en l’eix Gadea-Soto-Marvá

En l’habitual apartat relatiu a obres, s’ha rendit compte aquest dilluns en relació a les actuacions que la companyia ha dut a terme al llarg d’aquestes últimes setmanes en l’eix format pels carrers Gadea-Soto-Marvá relatives a la “Renovació de la xarxa d’aigua potable i sanejament per la reurbanització municipal de les avingudes Gadea, Soto i Marvá” (pressupost: 1.650.000€). En concret, les relatives a les avingudes de Gadea i Marvá finalitzen amb una antelació de 15 dies segons el calendari previst, mentre que la corresponent a l’avinguda Soto ho fa en data. En el marc de les obres per a reurbanització que l’Ajuntament d’Alacant desenvolupa en la zona, l’empresa ha aprofitat per a escometre la renovació de xarxes que comptaven ja amb més de 50 anys, xarxes els materials de fabricació de les quals es troben ja fora de la legislació; també, per a la renovació d’escomeses i l’ampliació de canonades corresponents a la xarxa de reutilització, aquestes últimes per a ser utilitzades en el reg dels parterres de les tres avingudes (Gadea, Marvá i Soto).

S’ha examinat a més l’avanç en els últims mesos de grans projectes que estan en marxa i que suposen inversions rellevants per a la ciutat. Entre ells, els progressos de l’obra “Millores en l’estació de bombament d’aigües residuals de Sant Gabriel” (Pressupost: 2.616.940€. Data fi prevista: maig 2024), l’objectiu del qual és el desdoblament d’aquesta EBAR i les millores hidràuliques en la zona de Sant Gabriel, així com la millora del bombament. També, l’obra de “Renovació de col·lectors residuals parc Joan Fuster per a la millora estructural i reducció de conductivitat en la EDAR Rincón de Lleó” (Pressupost: 1.048.429€. Data fi prevista: juny 2024), que persegueix els objectius de renovar el col·lector existent, en mal estat conservació; minimitzar la intrusió marina i la conductivitat en la depuradora Rincón de Lleó, dins del projecte “Alacant Aigua Circular”; així com millorar la separació d’aigües pluvials en l’Estació de Bombament d’Aigües Residuals (EBAR) Cros.

En relació al desdoblament de la xarxa unitària tradicional, que recull al seu torn el projecte Alacant Aigua Circular, Aigües d’Alacant avança en la instal·lació de dues xarxes paral·leles (xarxa de pluvials i xarxa de clavegueram) en aquelles zones noves a la ciutat i que, a diferència de la xarxa unitària antiga, permeten impulsar la reutilització del recurs hídric pel qual aposta l’empresa. Tot això, al mateix temps que avança en el seu desdoblament aprofitant obres en aquelles zones que encara es regeixen per la xarxa unitària.

Innovació amb impacte a la ciutat

Dins de l’aposta de la companyia per la innovació, en aquesta ocasió s’han subratllat els projectes: HEBAR (des d’abril de 2022, Aigües d’Alacant participa en aquest projecte nacional per a detecció de càrrega vírica SARS-CoV2 en aigües residuals); CITY SENTINEL SALUT (amb un projecte pilot que té l’objectiu de vigilància general de la salut a través de les residuals, més enllà del SARS-CoV2); B-WATERSMART, que va reunir la setmana passada a prop d’un centenar de participants en un projecte europeu que aglutina a 36 entitats científiques, en la cerca de solucions tecnològiques per a un cicle integral més eficient i sostenible; i, finalment, la recent subvenció de l’Agència Valenciana de la Innovació concedida a Aigües d’Alacant per import de 115.735€ per al desenvolupament del primer camp de proves tècnic-legislatiu del cicle integral de l’aigua a Espanya, que permetrà aplicar solucions innovadores a la millora de la qualitat del servei al ciutadà.

Finalment, el Consell d’Administració ha aprovat l’actualització del rebut d’aigua i del clavegueram per a Alacant, que romania congelat des de fa cinc anys i que suposarà un import inferior a 1 euro al mes per al 80% dels abonats. Aquesta posada al dia és fruit d’un context definit per l’antiguitat dels costos de referència en les tarifes actuals (de 2018, per als costos d’aigua; de 2015, per als de clavegueram); per la necessitat d’incorporació i ampliació dels Fons de Renovació; per un període inflacionista, amb una inflació acumulada des de 2017 d’un 17,36%; pels alts costos d’energia; així com per l’increment dels costos laborals.

Més informació

0 comentaris

Encara ho tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

four × 1 =