La ciutat d'Alacant continua amb el procés de renovació, transformació i modernització del Castell de Santa Bàrbara amb un dels eixos centrals dins del Pla de Sostenibilitat de la fortalesa: la creació del Centre de Recepció de Visitants. Aix, el Patronat de Turisme ha fet un pas definitiu per a transformar l'antiga casa de l'enginyer forestal en este nou espai d'informació turística de la muntanya Benacantil.
El nou centre compartirà les instal·lacions amb el centre d'educació ambiental que actualment utilitza este recinte. Tal com ha confirmat el portaveu adjunt de l'equip de govern, Manuel Villar, durant la roda de premsa de la Junta de Govern este dimarts, l'adscripció d'este immoble a l'àrea de Turisme no impedeix que es continuen fent les seues tasques fonamentals en matèria mediambiental i de protecció d'este espai natural.
D'esta manera, el futur Centre de Recepció de Visitants serà un espai modern, equipat amb tecnologia multimèdia i ulleres de realitat virtual. D'una banda, servirà per a l'atenció dels turistes a la seua arribada des dels accessos per als vianants o el de vehicles on se'ls proporcionarà la informació sobre la fortalesa i les seues activitats. I al mateix temps servirà per a divulgar la riquesa mediambiental i paisatgística del mont Benacantil.
L'objectiu, asseguren fonts municipals, és millorar l'experiència del visitant sobre el valor patrimonial del Castell i modernitzar l'oferta en un dels emblemes turístics de la ciutat. Després del canvi de titularitat perquè el Patronat de Turisme assumisca la futura gestió, el següent pas serà iniciar el procés de licitació de les obres de rehabilitació de l'espai, una de les propostes més longeves que encara no s'havien desenrotllat.
Modernització de la fortalesa
El projecte de reforma de l'antiga casa de l'enginyer forestal, situada en l'accés al Castell des del carrer Vázquez de Mella, comptarà amb un pressupost d'1,6 milions d'euros. Es tracta d'una de les 14 actuacions incloses en el Pla de Sostenibilitat Turística finançat entre el Govern Central, el Consell i el mateix Ajuntament.
De fet, una altra de les actuacions és l'adequació i accessibilitat d'una senda per als vianants que connecta L'Ereta amb la porta gran d'accés a la fortalesa. La idea passa per ampliar la xarxa de camins per a millorar l'accés a peu a la fortalesa. A més, està planejada la digitalització del Castell amb sensors per a la recopilació de dades, així com Intel·ligència Artificial, realitat augmentada i informació virtual per a millorar l'experiència de visita.