No és cap novetat que una de les grans ambicions d'Alacant en matèria turística passa per posicionar-se com una destinació atractiva per a albergar congressos i convencions. L'anomenat turisme MICE s'ha convertit en una estratègia de ciutat, i després d'un 2024 de rècord, Alacant ja té confirmats prop de 30 esdeveniments d'estes característiques en 2025.
Tal com ha avançat l'Ajuntament en un comunicat, estos congressos reuniran a més de 10.000 assistents, però es tracta d'una xifra que anirà evolucionant al llarg de l'any. Aix, durant el 2025 està previst que s'incorporen noves cites científiques, econòmiques i divulgatives, aix com a viatges d'incentius, esdeveniments i convencions.
En el marc d'estos congressos ja programats destaquen dues cites internacionals. D'una banda, el Congrés ESPNIC 2025, de la Societat Europea de Pediatria i Vigilància intensiva Neonatal, que reunirà al juny 900 especialistes en en ADDA; i, d'altra banda, el de Neurociències sobre la Drosophila o 'mosca de la fruita' que se celebrarà al setembre amb més de 800 científics i investigadors.
La regidora de Turisme, Ana Poquet, ha assenyalat que "el producte MICE és una de les principals apostes del Patronat de Turisme Alacant City&Beach pel seu impacte econòmic i sociocultural". De fet, l'edil ha recordat que per primera vegada este departament ha establit una línia de subvencions específica per a captar més congressos amb una partida de 100.000 euros.
Reptes futurs després d'un any rècord
Alacant ha tancat l'any 2024 amb la celebració de 80 congressos, la qual cosa suposa una vintena més que l'any anterior. La major part han sigut mèdics i científics de caràcter nacional, encara que també han destacat els econòmics i d'innovació. Este 2025 seguix la mateixa tònica amb els congressos de la Societat Espanyola de Transfusió Sanguínia i Teràpia Cel·lular o el de l'Associació Espanyola d'Endodòncia amb 1.200 professionals.
Al seu torn, també se celebraran dins del camp de la llengua i les humanitats el Congrés Internacional de Lingüística General o les Jornades de Cultura Clàssica. Una altra cita important serà el Congrés Nacional d'Audiologia després que la candidatura alacantina s'imposara a Santiago de Compostel·la. El congrés reunirà a més de 300 otorrinolaringòlegs per a posar en comú les últimes tècniques per a millorar l'audició i la parla.
Un dels grans reptes en el mitjà termini és que el futur centre de congressos d'Alacant es convertisca en una realitat. La infraestructura, que se situarà en el Port, permetrà a la ciutat ampliar la seua capacitat per a albergar este tipus d'esdeveniments al costat de l'ADDA i el Col·legi de Metges.
A més, Alacant ja ha sigut triada com a seu per a quatre congressos i reunions que tenen previst celebrar-se en 2026. Es tracta del Congrés de la Reial Societat Matemàtica Espanyola al gener, la Convenció Internacional d'Arquitectura Tècnica (CONTART 2026) al maig, el Congrés SEOR d'Oncologia Radioteràpica i el Congrés Internacional de l'Acadèmia d'Innovació, Emprenedoria i Coneixement, tots dos al juny.