Alacant

Alacant aprova en Ple l'ordenança contra el soroll i la moratòria per a habitatges turístics

L'actualització de la normativa contra la contaminació acústica i la suspensió en la concessió de llicències VUT tiren avant amb els vots a favor de PP, PSOE i Vox

1 minut

Votació ordenança contaminació acústica

El Ple de l'Ajuntament d'Alacant ha aprovat este dijous amb ampli consens l'ordenança de Protecció contra la Contaminació Acústica i la moratòria en la concessió de llicències per a vivendes d'ús turístic (VUT). A més, ha tirat avant una declaració institucional per a reclamar al Govern central un radar meteorològic per a la província d'Alacant.

L'ordenança de Protecció contra la Contaminació Acústica ha rebut 26 vots favorables dels grups PP, PSOE i Vox i l'abstenció de Compromís i EU Podem.

La regidora d'Urbanisme, Rocío Gómez, ha exposat que “la nostra ciutat necessitava l'actualització d'esta ordenança per a adaptar-nos a les normatives autonòmiques i estatals vigents en qüestió de soroll i, a més, l'objectiu principal és, per descomptat, compatibilitzar de qualsevol activitat amb el descans dels veïns”.

Així mateix, ha assenyalat que l'equip de Govern ha admés i incorporat al text nou al·legacions de veïns i l'única esmena presentada pels grups municipals, en concret per Vox. En virtut d'esta esmena, s'establix la prohibició entre les 22.00 i les 8.00 hores, excepte els divendres, dissabtes i vespres de festius, que s'establix entre les 0.30 i les 9.30 hores. A més, per als dies 1, 5 i 6 de gener; 20, 21, 22, 23 i 24 de juny; i 24, 25 i 31 de desembre, la prohibició estarà vigent entre les 1.30 i les 9.30 hores, en el cas de les activitats festives.

Entre les modificacions introduïdes sobre la base de les al·legacions veïnals destaca la de l'article 52, relatiu a l'ocupació amb taules i cadires en espais privatius i en el domini públic, un text que establix que es podran instal·lar aparells reproductors d'imatge sense so a l'interior del local amb destinació a l'exterior, però limitant el seu funcionament únicament en la franja horària compresa entre les 08.00 hores i la 00.00 hores.

L'ordenança de Protecció contra la Contaminació Acústica inclou no sols els tradicionals controls de sorolls i vibracions, sinó també noves definicions de zones, plans i mapes acústics, aïllaments, mesures de control i sistemes d'alarma, informació i transparència amb caràcter actualitzat i permanent.

Moratòria per a llicències VUT

Respecte a la moratòria en la concessió de llicències per a VUT, ha comptat amb 26 vots a favor de PP, PSOE i Vox, l'abstenció dels dos edils de Compromís i el vot en contra d'EU Podem. La regidora d'Urbanisme, Rocío Gómez, ha destacat que "la intenció municipal és combinar d'una manera equilibrada la relació entre amfitrions i convidats i el nostre objectiu principal és cuidar els nostres barris i als nostres ciutadans, sempre tenint en compte el caràcter turístic de la nostra ciutat".

En este sentit, ha explicat que la moratòria “suposa una paralització de la concessió dels documents habilitants per a implantar vivendes d'ús turístic i té com a finalitat la revisió de tota la normativa referent a esta mena d'activitats".

Gómez ha apuntat que “començarem estudiant cada zona per a establir en elles una densitat de vivendes d'ús turístic que permeta la vida en el barri”. Este període de moratòria, ha afegit, “ens servirà per a depurar totes aquelles vivendes que no complisquen amb la normativa, procés que ja tenim en marxa i que continuarà a bon ritme, amb la finalitat de tindre un cens públic de registre de totes aquelles vivendes que sí que complixen amb els requisits i aconseguir un mercat competitiu i de qualitat”.

A més, ha tirat avant amb els vots a favor del PP i Vox, l'abstenció de Compromís i els vots en contra de PSOE i EU-Podem la modificació número 47 del PGOU que “flexibilitza l'ús comercial en les zones de clau UV (vivenda unifamiliar) i establix que en les zones així classificades i compatibles amb l'ús comercial, els comercials podran ampliar la seua ocupació fins al 50% (actualment només podien ocupar el 25%) en planta baixa mantenint en tot moment la mateixa edificabilitat que tenien”, segons ha explicat Gómez. La modificació, ha afegit, “tracta de dinamitzar els barris, ja que estes parcel·les comercials dinamitzaran els àmbits on s'implanten i complementaran els confrontants, generant nous espais de diversificació econòmica i el desenrotllament d'activitats productives”.