Alacant culmina la primera fase de reurbanització del nucli tradicional del barri de Sant Gabriel

Les primeres actuacions que ja han conclòs han abastat el condicionament de cinc carrers amb una despesa de 577.500 euros

Alacant culmina la primera fase de reurbanització del nucli tradicional del barri de Sant Gabriel
13/03/2023 -

La regidoria d’Urbanisme de l’Ajuntament d’Alacant, que dirigeix Adrián Santos Pérez, contempla de remodelació de prop de trenta carrers i places del centre històric del barri de Sant Gabriel en tres fases amb una inversió global de 4.978.828 euros. El projecte, en la primera fase ja conclosa, ha comptat amb una aportació de 577.500,00 euros dins de les inversions financeres sostenibles incloses en la modificació de crèdits del pressupost Municipal de 2019.

L’edil d’Urbanisme ha ressaltat la importància d’aquest projecte dirigit a millorar el barri “el projecte proposat pretén, modernitzar i embellir el barri de Sant Gabriel reurbanitzant els seus carrers incorporant arbrat i nou mobiliari urbà” ha assenyalat.

Aquestes actuacions han consistit en l’augment de l’ample de les voreres dels carrers Dolores, Buenavista, Amistat, Rafael Escolano i María Guerrero. A més, s’han incorporat arbres als carrers principals del barri. D’altra banda, també s’ha millorat l’enllumenat públic eliminant el cablejat aeri i la inserció de nou mobiliari urbà.

Una altra de les millores que s’han realitzat en el barri han passat per una major accessibilitat en les interseccions entre carrers inserint passos de vianants entre elles per a facilitar el pas del vianant en totes les interseccions construint passos de vianants adaptats en cadascun dels encreuaments de carrers.

De manera paral·lela, la Junta de Govern de l’Ajuntament d’Alacant ja va donar llum verda al projecte de reurbanització del carrer Victoria Kent Siano, redactat pels tècnics del Servei d’Estudis i Projectes i Viari, i que compta amb un pressupost de 150.828,74 euros i un termini d’execució de tres mesos. També es troba pendent de licitació la reforma de la plaça Enrique López amb una despesa prevista de 649.857 euros.

Segona fase de reurbanització

Després de la conclusió de la primera fase de reurbanització, l’àrea d’Urbanisme està en procés de redacció de la segona que, al seu torn, es dividirà en dos períodes. El primer d’ells compta amb un pressupost 1.762.448 euros i abasta fins a huit nous carrers del centre històric del barri de Sant Gabriel. Aquestes vies són les denominades José Cabo Palomares, Adrián Pastor, Avenir de l’Obrer, Fernando Diaz de Mendoza, l’Atzúbia, Els Cinquanta, Racing Sant Gabriel i Pedreguer. En aquest àmbit es duran a terme remodelacions similars que s’han realitzat en les anteriors.

El segon període d’aquesta segona fase sumarà obres en catorze carrers confrontants per al que s’estima una inversió de 1. 838.195 euros. Finalment, la tercera i definitiva actuació se circumscriurà al carrer Badia. Després d’aquestes remodelacions, el barri de Sant Gabriel veurà modernitzat tot el seu nucli original.

Remodelació de l’avinguda d’Elx en el tram de Sant Gabriel

L’Ajuntament d’Alacant també va aprovar, en Junta de Govern, el projecte de remodelació de l’avinguda d’Elx en el tram de Sant Gabriel amb un pressupost base de licitació de 2.771.281,38 euros i un termini previst d’execució de huit mesos.

L’àmbit d’actuació d’aquestes millores és la reurbanització de l’avinguda d’Elx entre el barri de Sant Gabriel, entre el carrer de Pego i el Barranc de les Ovelles, millorant d’aquesta manera l’accessibilitat i mobilitat per als vianants, al mateix temps que es recupera l’entorn de tot l’espai d’actuació.

La solució adoptada es basa en l’ampliació de les voreres entre altres, del pont del Barranc de les Ovelles per a millorar la connexió entre el Parc Joan Fuster i el propi barri de Sant Gabriel. Així mateix, es remodela el marge sud del mateix Barranco de les Ovelles. Seran renovades quasi 10.000 metres quadrats de voreres i calçades.

Aquestes millores permetran obrir un accés d’ús exclusiu per als serveis de manteniment i seguretat per al projecte de condicionament de la zona de bany de Babel.

Renovació de l’estació de Rincón de Lleó i remodelació del parc Joan Fuster

La regidoria d’Urbanisme ha aprovat el projecte de renovació de col·lectors residuals en l’àmbit del Parc Joan Fuster per a la reducció de la conductivitat en l’estació depuradora Rincón de Lleó., que ha redactat l’oficina tècnica en Aigües Municipalizadas d’Alacant Empresa Mixta (A.M.A.E.M), i el pressupost del qual ascendeix 1.268.600,17 €.

L’Ajuntament proposa, a l’una, una remodelació del parc Joan Fuster i d’aqueix tram de l’avinguda d’Elx que millore la imatge del passeig, com a millora en la licitació del projecte, per a dotar-lo de nou il·luminat i vegetació, entre altres actuacions.

Els objectius particulars marcats per l’empresa mixta que ha de complir aquest projecte passen per reduir la conductivitat de l’aigua residual aportada a la EBAR Cros des dels col·lectors del parc Joan Fuster i renovar un dels col·lectors, la vida útil dels quals ha caducat, que es troben en mal estat de conservació.

A més, es tracta de reduir les aportacions d’aigües pluvials i millorar la captació d’aigua pluvial en l’extrem del carrer Panamà. Aquestes actuacions han de ser compatibles amb el futur depòsit AntiDSU de Joan Fuster.

Dos aparcaments gratuïts amb 223 places en el barri de Sant Gabriel

L’Ajuntament d’Alacant ha habilitat dos aparcaments dissuasius gratuïts que s’han construït en el barri de Sant Gabriel, per a oferir 223 places als veïns i visitants, així com poder deixar el vehicle i desplaçar-se al centre en transport públic. Així com també s’ha reordenat el trànsit en la intersecció del Carrer Esportista Joaquín Blume amb Ramón Gómez Sempere, i s’ha creat una parada d’autobús accessible.

Aquesta és una mesura implementada dins del Pla de Mobilitat que pretén oferir alternatives a l’ús del vehicle privat, fomentar el transport públic, millorar la mobilitat i aconseguir tindre una ciutat més sostenible i eficient.

Després de finalitzar les obres s’aconsegueix posar a la disposició dels ciutadans més de dues-centes places d’aparcament gratuïtes sobre una superfície de 5.655 metres quadrats en l’entrada de la ciutat. L’Ajuntament d’Alacant millora la mobilitat en Sant Gabriel i fomenta el transport públic a la ciutat, dotant de nous espais per a deixar el vehicle privat en els pàrquings dissuasius, que es localitzen a menys de cent metres de distància de les parades de l’autobús de les línies 01 i L36.

Més informació

0 comentaris

Encara ho tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

11 + 12 =