Alacant

Alacant destinarà 12,6 milions a modernitzar el tractament de residus orgànics del CETRA

El Centre de Tractament de Residus adaptarà la línia per a tractar 50.000 tones anuals de bioresidus renovant maquinària i amb la seua ampliació en 2.975 metres quadrats

1 minut

Renovació maquinària CETRA

L'Ajuntament d'Alacant està promovent la modernització del Centre de Tractament de Residus (CETRA) per a manejar fins a 50.000 tones anuals de bioresidus, que provindran del nou contenidor marró desplegat per tota la ciutat. Estos residus es convertiran en compostos d'alta qualitat per a jardins i camps agrícoles. Per a aconseguir això, s'han aprovat avantprojectes per a millorar el bioestabilizado i renovar la maquinària, amb una inversió total de 12.673.365,75 euros, destinada a agilitzar l'actualització de les instal·lacions.

Objectiu de la modernització

L'objectiu de l'equip de govern és implementar una solució eficaç que tracte 50.000 tones anuals de residus orgànics. El pla inclou la modernització completa de la nau de compostatge, dedicant tot el seu espai al compostatge aerobi, la qual cosa afig 2.975 m² específicament per a la fracció orgànica selectiva. També es reemplaçarà la maquinària de compostatge actual per equips mòbils i es mantindrà la línia de maquinària per a l'afinament del compost, reubicant-la en la nau d'emmagatzematge existent.

 Millores en les instal·lacions

A més, l'avantprojecte preveu la modernització de les instal·lacions elèctriques, sistemes contra incendis, separació d'aigües grises i pluvials, tractament de lixiviats, purificació de l'aire amb un nou biofiltre, i una línia de pretractament separada per a la fracció orgànica. El cost total del projecte ascendix a 9.981.502,95 euros, incloent 5.714.701,73 euros en conceptes no finançables i 4.266.801,22 euros en subministraments finançables.

 

Inversions recents

Manuel Villar, vicealcalde i regidor de Medi Ambient, Neteja Viària i Gestió de Residus, va destacar les inversions realitzades en els últims anys per a renovar la maquinària del CETRA, amb més de dos milions d'euros ja gastats i altres tres milions previstos. A més, la modernització de la línia de bioresidus compta amb prop de 13 milions d'euros. Villar va subratllar que estes millores han permés reduir el rebuig de residus del 72% al 46% entre 2019 i 2023, i que ara es busca produir compost d'alta qualitat per a jardineria i agricultura.

Compromís amb l'economia circular

Estes accions reflectixen l'esforç per a complir amb les normatives europees, nacionals i autonòmiques sobre la recuperació de materials i avançar cap a un model d'economia circular que minimitze el rebuig a l'abocador. A més, l'avantprojecte inclou una fase addicional per a millorar la instal·lació d'afinament del material bioestabilizado de la fracció reste, amb una inversió de 2.691.862,80 euros, finançada pel Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència i el Pla de Suport a la Implementació de la Normativa de Residus de la Comunitat Valenciana.

Valoració econòmica del projecte

Villar també va explicar que, a causa d'ajustos tècnics, la valoració econòmica del projecte va augmentar de 1,7 a 2,6 milions d'euros. Així mateix, s'ha preadjudicado el subministrament d'un separador òptic d'envasos de polipropilé a Tamesur S. a. per 198.825,69 euros. L'Ajuntament també ha adquirit nova maquinària per 906.277,90 euros per a modernitzar els processos actuals i està renovant la xarxa de contenidors per a la recollida selectiva, incloent-hi el contenidor marró per a residus orgànics en tota la ciutat.

 Augment de l'eficiència i valorització de residus

L'objectiu d'esta nova maquinària és millorar la separació d'envasos, augmentar l'eficiència i la valorització de residus, reduir el dipòsit en abocador i promoure l'economia circular i la reutilització, segons va explicar Villar.