Alacant

Alacant es bolca a les aules per a conscienciar sobre el reciclatge de residus amb activitats per a 6.000 escolars

Ajuntament i Netial impulsa el programa 'Alacant Educa' de 'Tu Feixos Alacant' dirigit a alumnes d'Educació Infantil, Primària, Secundària, Batxiller i Cicles Formatius

1 minut

Tallers d'educación ambiental en col·legis d'Alacant

Alacant es bolca en la conscienciació a les aules sobre la importància del reciclatge de residus, de la mà de l'Ajuntament i Netial, l'empresa concessionària del servici de neteja viària i recollida de residus urbans. Fins al 15 de juny, més de 6.000 alumnes de 63 centres educatius d'Alacant participen en una extensa gamma d'activitats dissenyades dins del programa “Alacant Educa” per a fomentar la consciència ambiental i la responsabilitat ciutadana en relació amb la gestió de residus.

El vicealcalde i regidor de Neteja Viària i Gestió de Residus, Manuel Villar, ha ressaltat que “este programa és referent a nivell nacional per a portar la conscienciació sobre la necessitat de reciclar i cuidar el nostre entorn mediambiental a les aules. A més, es complementa amb els diferents programes que realitza el departament municipal d'Educació Ambiental des de l'Observatori de Medi Ambient”.

“Este programa se suma als dissenyats per l'Observatori de Medi Ambient amb activitats programades per a altres 18.500 escolars de 60 centres educatius, organitzades per al segon i tercer trimestre del present curs escolar, en les quals s'inclouen també els tallers que ve desenrotllant l'empresa concessionària dels servicis municipals de Zones Verdes ‘Brolla Alacant’ STV Gestió”.

Dins de les activitats programades en este programa hi ha, per exemple, la visita de maquinària i operaris de Netial als centres educatius. Els alumnes poden experimentar de prop el funcionament de les màquines de neteja i recollida utilitzades a la ciutat. Una activitat que té com a objectiu proporcionar un coneixement pràctic dels servicis de neteja i recollida disponibles, els materials que s'arrepleguen, així com promoure la col·laboració ciutadana i els bons hàbits. Es farà a través de recursos audiovisuals, panells informatius i un joc interactiu.

Activitats diverses

Els més xicotets (des de 4 fins a 6 anys) poden gaudir de recursos com el conte interactiu de Reciclo que servix com a vehicle per a acostar als alumnes al món dels residus i el reciclatge. Esta història té com a finalitat donar a conéixer els diferents tipus de residus generats en la llar, així com ensenyar als alumnes els fonaments de la recollida selectiva de residus i promoure accions quotidianes per a millorar l'entorn.

L'objectiu és que entenguen que amb xicotets gestos es pot fer molt, i que comencen a familiaritzar-se amb conceptes, com el contenidor marró per a la recollida de la fracció orgànica. A través del conte motor, l'alumnat assimila conceptes bàsics, que són fonamentals per a l'educació de la futura ciutadania.

Reciclactiva-T

Esta activitat també es desenrotlla en el centre educatiu. Té com a objectiu principal familiaritzar als alumnes amb el cicle de tractament dels residus urbans, conscienciant-los sobre la importància de la recollida selectiva per a reduir els problemes ambientals associats a la generació de residus.

Esta activitat inclou un audiovisual educatiu sobre els residus i un joc cooperatiu intergrupal centrat en els cicles dels residus animat amb una “scape room”.

Mètode científic

Reci-Ciència és un programa que, mitjançant el mètode científic, els estudiants exploraran la problemàtica dels residus i els processos de tractament aplicats a la ciutat. Esta activitat pretén no sols sensibilitzar sobre la necessitat de la recollida selectiva, sinó també fomentar la investigació sobre materials biodegradables i aplicar conceptes matemàtics a situacions reals relacionades amb la gestió de residus.

Alumnes del tercer cicle d'Educació Primària i Educació Secundària Obligatòria i batxillerat i cicles formatius que gràcies a este programa podran aplicar de manera pràctica, la teoria que veuen en les seues assignatures de classe. És una activitat que també es desenrotlla en el centre educatiu i que exigix un treball previ realitzat per l'alumnat i professorat participant.

Impacte i objectius

Estes activitats tenen com a objectiu principal sensibilitzar als estudiants sobre la importància de la gestió adequada dels residus, promovent conductes responsables des d'una edat primerenca.

A més, busquen fomentar la col·laboració ciutadana en matèria de neteja i recollida selectiva, contribuint així a la millora de l'entorn i la preservació del medi ambient a Alacant.