Al llarg d'este 2024, prop de la mitat de la flota d'autobusos del transport urbà a la ciutat d'Alacant serà de baixes emissions. Després de la incorporació durant el mes de març passat de 16 unitats zero emissions, tant l'Ajuntament com Vectalia, l'empresa concessionària del servici, han presentat en el matí d'este dilluns 6 de maig altres nous quatre autobusos que es posaran en funcionament en els pròxims dies.
Així mateix, les unitats adquirides milloren l'accessibilitat per a persones amb mobilitat reduïda i els sistemes d'informació en temps real de les parades mitjançant pantalles. Així, tal com ha avançat el consistori, abans d'acabar l'any la capital alacantina comptarà amb 23 vehicles elèctrics i fins a 25 híbrids que ja estan circulant des de fa sis mesos. A més, esta renovació prosseguirà amb la gradual integració de fins a altres 25 autobusos elèctrics en els pròxims anys.
En l'acte de presentació, l'alcalde Luis Barcala ha reafirmat “l'aposta municipal” per un transport 100% sostenible, accessible, de qualitat, assequible i turístic “dins del model de mobilitat per al futur d'Alacant”. Tots els nous vehicles elèctrics compten amb una capacitat pròxima als 500 kWh, unes xifres que el president del Grup Vectalia, Antonio Arias, explica que “garantix el servici al llarg de tota la jornada”.
Al seu torn, els autobusos 0 emissions també disposen d'un sistema de monitoratge que permetrà una gestió eficient en temps real, així com USBs per als usuaris i plataforma elèctrica per a l'accés de les persones amb mobilitat reduïda.
Renovació integral en la dècada vinent
Tant Barcala com Arias, que han estat acompanyats pel subdelegat del Govern, Juan Antonio Nieves, han ressaltat que Alacant “lidera l'electromovilitat en el transport públic amb autobús de la Comunitat Valenciana al tractarse del municipi que més vehicles elèctrics i híbrids disposa en la seua flota percentualment”. Així mateix, tots dos han volgut subratllar el compromís que al final de la concessió la total de la flota serà “cent per cent elèctrica”.
En este sentit, el Pla de Renovació establix que en els dos primers anys de concessió del transport urbà amb autobús d'Alacant s'incorporen 46 vehicles nous. La primera remesa es va produir amb la posada en funcionament de 20 models híbrids, un elèctric i un turibús tèrmic.
Així doncs, amb la gradual incorporació d'estes noves unitats, Alacant comptarà a final de 2024 amb un turibús renovat, dos microbusos, 13 autobusos estàndard híbrids, 23 elèctrics i 7 articulats híbrids. El full de ruta marca una nova remesa de 27 autobusos (19 elèctrics i 8 híbrids) entre el sisè i l'huitè any de la concessió.
D'esta manera, una vegada finalitze la llicència de deu anys, l'objectiu és que s'haja procedit a la renovació de fins a 73 unitats de les 101 que componen actualment la flota urbana. En concret, 43 d'ells seran elèctrics ‘0 emissions’ i 30 híbrids, als quals se sumarà el turibús tèrmic que complix la norma Euro6 sobre emissions. D'altra banda, l'acord també contempla donar de baixa en els dos primers anys un total de 42 unitats tèrmiques, de les quals 32 d'elles es destinaran a taxació, quatre a cessió i sis es quedaran en reserva per a reforç del servici en cas necessari.
Estacions de càrrega
La incorporació d'estos autobusos 0 emissions ha requerit un procés d'adaptació i transformació per a la càrrega. Així doncs, la companyia Vectalia ha instal·lat en les cotxeres carregadors intel·ligents de Power Electronics, del model NB180, que permeten la càrrega en menys de 4 hores. Una inversió total, que aglutina l'adquisició de vehicle, l'electrificació de la base i altres mesures, que supera els 18 milions d'euros.
Els vehicles estàndard elèctrics integrats en la primera, segona i tercera remesa són objecte de subvenció de 2,5 milions d'euros concedida a l'Ajuntament d'Alacant dins del Programa d'Ajudes a municipis per a la implantació de Zones de Baixes Emissions i Transformació Digital Sostenible del Transport, en el marc del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència que impulsa el Ministeri de Transports i Mobilitat Sostenible (Mitma) per a la seua utilització en la Zona de Baixes Emissions. T
ant l'alcalde com el subdelegat del Govern han ressaltat “el treball conjunt de les administracions per a avançar en la millora de la sostenibilitat i la reducció de la petjada de carboni". No obstant això, el grup municipal socialista, a través del regidor Raúl Ruiz, ha alertat que l'Ajuntament d'Alacant pot acabar perdent eixa subvenció per a augmentar la flota d'autobusos elèctrics a causa del que consideren com una “negativa de l'alcalde” d'implementar una Zona de Baixes Emissions que qualifiquen “d'etiqueta postissa” per al centre de la ciutat i que “en absolut es correspon amb el que Europa exigix a les ciutats amb més de 50.000 habitants”.