Alacant

Alacant instal·la una xarxa de sensors de qualitat de l'aire

Més de 45 punts de la Zona de Baixes Emissions mesuraran els nivells de NO₂ i partícules contaminants a la ciutat per a la seua entrada en vigor al gener de 2025

1 minut

Un dels sensors instal·lats enfront del Pitiu Rochel

L'Ajuntament d'Alacant ha finalitzat la instal·lació d'equips de mesurament de qualitat de l'aire com a part de la primera fase de la Zona de Baixes Emissions (ZBE). Un projecte que en la capital alacantina no tindrà ni restriccions ni sancions, tal com van acordar l'equip de govern (PP) i el grup municipal Vox per a l'aprovació dels pressupostos de 2024. La mesura, que entrarà en vigor el gener de 2025, únicament se centrarà a monitorar els nivells de NO₂ en els dos anells exteriors al Barri antic.

Així, la infraestructura inclou càmeres i sensors en al voltant de 45 pals i tres bàculs distribuïts en “ubicacions estratègiques” de la ciutat com Benalúa-Mercat, l'Estació d'Adif, el centre històric, la Plaça de Bous, l'Hospital General i l'estadi José Rico Pérez. A més de registrar el trànsit, estes càmeres i sensors arrepleguen dades detallades sobre diversos contaminants associats a les emissions de vehicles, entre ells diòxid de nitrogen i partícules en suspensió com PM10 i PM2.5.

L'Ajuntament ha explicat en un comunicat que per a facilitar la comunicació i transmissió d'estes dades, s'ha completat la xarxa de fibra òptica i el 100% de les canalitzacions necessàries, connectant la infraestructura de camp amb el Centre de Processament de Dades municipal. Este centre, equipat amb servidors de virtualització, bases de dades, sistemes de gestió de vídeo, cabines d'emmagatzematge, switches, firewalls i llicències, permetrà analitzar i emmagatzemar la informació arreplegada en temps real.

Sensors i panells informatius

El desplegament permet abastar tant l'interior com l'exterior dels anells definits per la ZBE, proporcionant una visió integral de la qualitat de l'aire en el municipi. Els resultats preliminars d'estos equips, segons revelen fonts municipals, indiquen una “situació molt bona” de qualitat de l'aire en les zones monitorades. En este sentit, els nivells es troben dins dels rangs més baixos, entre 0 i 40 per a NO₂, entre 0 i 20 per a PM10, i entre 0 i 10 per a PM2.5, la qual cosa suggerix un estat ambiental “òptim”.

Així mateix, per a mantindre informats als conductors sobre l'estat de la qualitat de l'aire i el trànsit a la ciutat, s'han instal·lat deu panells de missatgeria variable en els principals accessos a Alacant. Estos dispositius proporcionaran informació actualitzada i estan situats en els punts limítrofs de l'anell més exterior de la ZBE.

L'operativitat de la ZBE d'Alacant està prevista per a gener de 2025, quan es realitzarà una avaluació del sistema a través de proves inicials. En la seua etapa d'arrancada, la ZBE no imposarà restriccions d'accés addicionals per als vehicles en funció de la seua etiqueta ambiental, permetent la circulació lliure en els anells II (Centre Tradicional) i III (Gran Via). No obstant això, Alacant manté restriccions en l'accés a l'Anell I (Barri antic), vigent des de 2011, que continuarà regulant l'entrada en esta àrea històrica.

Eixa zona amb limitació d'accessos correspon a l'interior del perímetre comprés pel Barri antic, entre la Rambla de Méndez Núñez, l'avinguda de Jaume II, el vessant del Castell de Santa Bàrbara i els carrers Jorge Juan i Altamira, amb més de 10 hectàrees de superfície. Un espai delimitat en el qual es limita l'entrada de vehicles autoritzats o comerciants, de manera que s'utilitze com a “zona residencial” amb prioritat del vianant.

Crítiques del bloc progressista

El grup municipal socialista titlla l'ordenança de la Zona de Baixes Emissions de “fraudulenta”. La portaveu del PSOE a l'Ajuntament, Ana Barceló, critica que l'equip de govern “oculte” informes fonamentals, com l'anàlisi econòmica de la ZBE i el calendari d'implantació per fases. En esta mateixa línia, des d'EU-Podem la consideren com un “nyap” que “posa en perill la salut dels alacantins”.

A més, el conjunt de l'oposició progressista a l'Ajuntament d'Alacant alerta que l'absència de mesures més contundents podria resultar en la pèrdua de fons públics destinats a l'aplicació de la ZBE. "Ens preocupa que esta normativa no siga ferma per a combatre la contaminació i reduir les emissions per a complir amb les exigències de la normativa europea”, subratlla el portaveu del grup Compromís, Rafa Mas.

Tot i això, el regidor Manuel Villar insistix que “esta mesura convertirà a Alacant en una ciutat més saludable i eficient en termes de mobilitat sostenible”. En esta línia, l'edil responsable de l'àrea de Medi Ambient recorda que l'Ajuntament ha introduït incentius fiscals en l'ordenança per a vehicles de baixes emissions, amb bonificacions de fins al 75% en l'Impost sobre Vehicles de Tracció Mecànica.