Alacant

Alacant limitarà horaris i reduirà terrasses en Castaños i el casc antic

L'Ajuntament imposarà restriccions i un major control per a combatre l'excés de soroll en les Zones Acústicament Saturades de la ciutat

1 minut

Terrasses al carrer Castaños d'Alacant

L'Ajuntament d'Alacant ha decidit fer un pas avant en la regulació de les zones més afectades pelr uido i l'oci nocturn en la ciutat: el carrer Castanys i el casc històric, ambdues declarades com a Zones Acústicament Saturades (ZAS). Una iniciativa, espentada principalment per una sentència judicial, que s'ha dilatat en el temps pese al fet que l'equip de govern sempre ha defensat la seua intenció de fer-la efectiva.

El consistori argumenta que l'objectiu primordial és buscar un equilibri "coherent" entre l'oferta d'oci nocturn i el dret dels veïns i veïnes al descans, encara que ha trobat el rebuig taxatiu del sector hostelero alacantí. Les mesures adoptades són contundents, amb una nova normativa que inclou la suspensió de llicències, retallades en l'espai de veladores i un control més estricte dels horaris de tancament en dues àrees clau de la ciutat: els carrers Castanys, Sant Ildefons i Sant Francisco, així com la Plaça Quijano, juntament amb els carrers Verge de Belén, Sant Agustín i Montegón.

D'una banda, els establiments d'estes zones hauran d'ajustar els seus horaris. Entre setmana, és a dir, de diumenge a dijous, es veuran obligats a tancar a les 00.30 hores, mentre que els divendres, dissabtes i les vespres de festius podran mantindre les seues portes obertes fins a la 1.00. Pel que fa a les terrasses, l'horari general establix que hauran de ser desmuntades a les 00.00 hores, encara que durant els mesos d'estiu –de l'1 de juny al 30 de setembre– es permetrà una extensió de mitja hora els divendres, dissabtes i dies previs a festius, podent ocupar l'espai públic fins a les 00.30 hores.

Estudi acústic i raons per a la mesura

Estes limitacions s'apliquen sobre la base d'un estudi tècnic municipal en el qual s'establix que els nivells de soroll en estes zones superen en més de 20 decibels els límits permesos per la normativa en vigor, i este excés es repetix de forma sistemàtica diverses vegades per setmana. Per a declarar una zona ZAS, és necessari que estos becs de soroll es registren almenys dues vegades per setmana durant tres setmanes consecutives o en tres setmanes alternes dins d'un període de 35 dies. En este cas, l'informe corrobora que ambdues àrees afectades complixen amb estos criteris.

A més de la regulació horària, en el qual les discoteques hauran de tancar a la 1 de la matinada entre setmana i a les 02:00h les nits de divendres, dissabte i vespres de festiu, la nova normativa suposa la suspensió temporal de les llicències per a noves activitats d'oci i recreatives en estes àrees. Això implica que no es concediran permisos per a l'obertura de nous locals ni per a la instal·lació de més terrasses o veladores. D'igual forma, els establiments que ja compten amb autoritzacions veuran restringida la possibilitat d'ampliar-les o modificar-les.

Així, un dels punts claus d'estes restriccions en les ZAS és la reducció del 50 % en la superfície de les terrasses o veladores que ja estiguen autoritzats abans de la declaració de les Zones Acústicament Saturades. Per tant, això afectarà a una part important dels locals d'hostaleria, que hauran d'ajustar la seua oferta per a adaptar-se a esta nova limitació. La reducció de l'espai en les terrasses té com a objectiu disminuir la concentració de persones en la via pública i, amb això, els nivells de soroll.

Reaccions del sector hostelero

En una reunió mantinguda amb representants del sector hostelero i de l'oci, els regidors de Medi ambient i Comerç, Manuel Villar i Lidia López, van exposar els detalls de la nova normativa. A la reunió van assistir, entre uns altres, María del Mar Valera, en representació de l'Associació Provincial d'Hostaleria (APHEA); Javier Galdeano, de l'Associació de Locals d'Oci d'Alacant (Alroa); Manuel Seijo, propietari de "La Història", i Alexander Sheroziya, de "Concerto".

El sector, que es va alçar de la taula durant l'exposició de la primera mesura per part dels edils, va mostrar la seua preocupació per l'impacte que estes restriccions tindran en els seus negocis, especialment en una ciutat com Alacant, on "el turisme i l'oci nocturn representen una part important de l'economia".

Malgrat el desvergonyiment, Manuel Villar, va defensar l'aplicació d'estes mesures, destacant que "l'objectiu és trobar un equilibri entre l'activitat econòmica i el dret al descans dels residents". Segons l'edil, els estudis sobre nivells de soroll emparen esta actuació de l'Ajuntament. Així mateix, va assegurar que "estes decisions estan recolzades per una anàlisi tècnica que garantix que el dret a la salut i al descans dels ciutadans prevalga sobre altres consideracions".

Excepcions i seguiment de les mesures

Malgrat les restriccions, s'han previst excepcions durant les principals festivitats locals. Així, els períodes de Fogueres de Sant Joan, Nochebuena, Nit de cap d'any, Any Nou i Reyes comptaran amb normatives específiques que permetran una major flexibilitat en els horaris d'obertura i en l'ús de terrasses, tal com es regularà en els corresponents decrets municipals.

Per a garantir el compliment de la normativa, s'augmentarà la presència d'agents de la Policia Local en els horaris de tancament dels locals. A més, l'Ajuntament ha anunciat la creació d'una taula de treball conjunta amb el sector hostelero i d'oci, el propòsit del qual serà fer un seguiment de l'aplicació de les mesures i avaluar possibles ajustos en el futur. També es llançaran campanyes de conscienciació dirigides a la població, amb la finalitat de reduir la contaminació acústica i fomentar un comportament més respectuós amb els veïns.