Alacant

Alacant llança el primer Pla Municipal de Salut Mental amb un diagnòstic participatiu de la situació actual

L'Ajuntament i a UA signen un conveni per a radiografiar la població afectada, les dotacions i programes disponibles i dissenyar propostes per a optimitzar els recursos

1 minut

Acte institucional pel Dia Mundial de la Salut Mental a Alacant

L'Ajuntament d'Alacant ha iniciat l'elaboració d'un Pla Municipal de Salut Mental amb l'objectiu fonamental de desenrotllar estratègies i línies d'actuació que optimitzen l'atenció local en este camp. Així ho ha anunciat este dijous la regidora de Benestar Social, Begoña León, en el marc dels actes desenrotllats en la plaça de l'Ajuntament amb motiu de la celebració del Dia Mundial de la Salut Mental.

Dutrante l'acte, León ha explicat que l'Ajuntament d'Alacant ha firmat un conveni amb la Universitat d'Alacant (UA) perquè elabore “un diagnòstic participatiu de la situació de la salut mental en el municipi, que servirà per a fer una radiografia de l'estat actual de la població i dels recursos existents, com a base per a plantejar estratègies i actuacions de millora, prioritzades en funció de la seua importància, urgència i viabilitat”.

La plaça de l'Ajuntament ha acollit este matí un ampli programa de tallers i actuacions per a commemorar el Dia Mundial de la Salut Mental, que han començat amb el desplegament d'una pancarta per part de regidors dels diferents grups polítics que conformen la Corporació municipal. La regidora de Benestar Social ha sigut l'encarregada d'inaugurar la jornada destacant que “la salut mental no és un luxe, és un dret universal i des de l'Ajuntament d'Alacant estem implicats a garantir-lo amb mesures com el programa Sasem, en el qual acompanyem a alacantins d'entre 18 i 65 anys que enfronten trastorns mentals, guiant-los en la busca de recursos i tractaments, en l'autocura i en la reconquesta de la seua vida”.

A més, ha afegit, “hem fet els primers passos per a posar en marxa un projecte molt ambiciós, el desenrotllament del primer Pla Municipal de Salut Mental d'Alacant, que establirà protocols per a optimitzar les polítiques i recursos locals de conscienciació, prevenció i atenció sobre esta matèria que ens preocupa i ens ocupa”.

El desenrotllament d'este pla ha arrancat amb la firma d'un conveni amb la UA perquè desenrotllar el primer Diagnòstic Participatiu Estratègic sobre Salut Mental a Alacant, l'objectiu de la qual és explorar i valorar la situació general de la població major d'edat resident a Alacant en matèria de salut mental, establint de manera participativa estratègies i línies d'actuació per a millorar la situació actual.

La regidora Begoña León en el Vaig donaŕa Mundial de la Salut Mental

Està previst que en el termini d'un any s'identifiquen de manera participativa els problemes, necessitats, demandes i preferències en matèria de salut mental, i es construïsquen propostes i línies d'actuació que es plasmaran en un document en el qual es definiran les prioritats i es definirà un full de ruta segons la importància, urgència i viabilitat de les diferents accions consensuades. Document que serà la base del Pla Municipal de Salut Mental d'Alacant. En este procés participaran diferents col·lectius ciutadans i representants de les àrees de l'Ajuntament més relacionades amb la salut mental.

Activitats commemoratives

Els usuaris del programa de salut mental municipal Sasem han sigut els protagonistes de la jornada commemorativa pel Dia Mundial de la Salut Mental, participant en actuacions musicals, un flashmob i la lectura d'un manifest.

A més, la plaça de l'Ajuntament serà l'escenari d'una representació teatral de sensibilització social i de diversos tallers i propostes: projecte ‘La capseta màgica’ d'autocura, elaborat pel Sasem; un fotoreclam a càrrec del Centre 14, posat de fruita facilitada per Mercalicante; manualitats i club de lectura a càrrec dels alumnes de cicles formatius de Tècnic en Integració Social i Tècnic en Animació Sociocultural de l'IES Figueras Pacheco; taller de podcast realitzat pel Centre de Rehabilitació i Integració Social (CRIS) de Ciutat Jardí; i propostes de diferents associacions i entitats socials