Alacant

Alacant marca el full de ruta del Pla General: mobilitat, medi ambient, habitatge i barris

El document incorpora el desenvolupament d'infraestructura verda, un model de mobilitat radial i actuacions de regeneració i posada en valor dels barris

1 minut

Presentació PGE Alacant

L'Ajuntament d'Alacant presenta este dimarts en una jornada oberta que se celebra en l'edifici municipal El Portalet les principals conclusions dels estudis previs del Pla General Estructural (PGE), en el marc del procediment de consulta prèvia obert esta setmana per a la redacció d'este document. En la presentació, els redactors de cada un dels estudis presenten les seues principals conclusions i recomanacions i responen a preguntes dels assistents, que han omplit la sala.

"Estem en un moment crucial i il·lusionant per a Alacant, definint junts el Pla General que dissenyarà la ciutat en els pròxims 20 anys", ha assenyalat la regidora d'Urbanisme, Rocío Gómez. "Amb l'objectiu d'identificar problemes, realitzar un diagnòstic adequat i plantejar les principals línies d'actuació futures, abans de l'inici dels treballs de redacció del nou PGE s'han desenrotllat una sèrie d'estudis específics sobre les diferents matèries que afecten el desenrotllament urbanístic”, ha exposat.

L'edil ha ressaltat que “cal tindre en compte que són estudis externs i l'Ajuntament no té per què coincidir i seguir al peu de la lletra totes les seues conclusions i propostes”, però els seus diagnòstics “han sigut el punt de partida per a desenrotllar les línies estratègiques d'intervenció que arreplegarà el PGE i sobre les que els alacantins tenen ara l'oportunitat de donar la seua opinió en el procés de consulta prèvia”. Per això és important, apunta Gómez, “que la ciutadania tinga l'oportunitat de conéixer les seues principals conclusions de mans dels seus redactors”.

En esta jornada participativa es presentaran els estudis que no han sigut exposats amb anterioritat, excloent aquells per als quals es preveu realitzar una jornada específica.

Infraestructures i mobilitat

Dos dels estudis estan relacionats amb les infraestructures i la mobilitat: ‘Estudi de les infraestructures de la xarxa primària d'Alacant i el seu entorn metropolità’; i ‘Anàlisi de la xarxa viària i ferroviària estructural del municipi d'Alacant’.

Entre les principals conclusions d'estos dos estudis es troben propostes de millora de la xarxa viària per a alleujar els punts crítics de congestió de trànsit, dotar la xarxa ferroviària d'intermodalitat i connexions amb la ciutat i amb àrees industrials i desenrotllar i connectar les xarxes ciclistes.

Així mateix, entre els aspectes en els quals es recomana actuar quant a mobilitat destaca la reducció de la dependència del vehicle privat, l'eliminació del trànsit en el litoral i el foment de la connectivitat entre els diferents barris de la ciutat.

Sobre la base d'estes conclusions es planteja com una de les línies estratègiques del futur PGE el desenrotllament d'actuacions que canvien el sistema de connexions concèntriques per un radial, que inclou la creació d'una tercera ronda metropolitana i mesures per a allunyar el trànsit del front litoral. Així mateix, es proposa l'eliminació de barreres ferroviàries, la construcció de l'Estació Intermodal, el desenrotllament d'aparcaments dissuasius i l'ampliació de la xarxa de tramvia com a eixos estratègics en matèria de mobilitat, entre altres actuacions.

Paisatge i medi ambient

Tres estudis previs estan relacionats amb el paisatge i el medi ambient: ‘Estudi específic per a la concreció dels riscos naturals’; ‘Estudi sobre el paisatge i la infraestructura verda’ i ‘Zonificació del sòl rural en el terme municipal d'Alacant’. Este últim es presentarà esta vesprada.

Estos estudis identifiquen els principals riscos naturals existents a Alacant i identifiquen les conques hídriques i aqüífers vulnerables. A més, assenyalen a l'abandó de paisatges agraris, la fragmentació urbana i l'impacte paisatgístic de les infraestructures com a principals reptes que superar en matèria de medi ambient i paisatge.

En este sentit, entre les línies estratègiques del futur PGE s'inclouen el desenrotllament d'una xarxa d'infraestructura verda periurbana i una malla que connecte els barris i les grans zones naturals entre si; l'impuls d'actuacions de regeneració i integració del front litoral i la creació de nous parcs

Dinàmiques socioeconòmiques

Finalment, hi ha dos estudis relacionats amb les dinàmiques socioeconòmiques i projeccions de futur: ‘Estudi de població i vivenda’ i ‘Estudi de dotacions i teixits residencials. Barris d'Alacant’. Este últim es presentarà esta vesprada.

Respecte a la població, els estudis reflectixen la tendència al creixement i que es concentra, principalment, dins de l'anell format per la Gran Via. La població més jove es concentra a les platges, mentres que la de major edat es concentra en el centre.

L'anàlisi de la vivenda proposa mesures per a millorar el parc de vivendes en algunes zones i s'identifiquen àrees residencials susceptibles d'actuacions de regeneració urbana. A més, s'establix com a objectiu l'increment de la vivenda protegida.

Respecte a les dotacions urbanes (biblioteques, centres d'atenció sanitària o educativa, espais culturals, etc.) proposen estendre i igualar l'accés a les mateixes en tots els barris i connectar les zones verdes.

El PGE preveu donar solució a estes qüestions en matèria de vivenda, dotacions i desenrotllament socioeconòmic mitjançant el foment de la requalificació i la regeneració del teixit urbà consolidat i els barris.

Això inclou proposades com l'operació Port-Ciutat, que preveu la creació de nous espais urbans i activitats en l'entorn portuari; la intervenció al Parc Central; la transformació de l'àrea de Sangueta-Serra Grossa; el redissenye del litoral sud i el desenrotllament de la Ciutat Creativa. Així mateix, es crearan nous nodes de centralitat en els barris; s'implementarà una xarxa d'eixos viaris per als vianants i saludables i s'adoptaran mesures per a integrar i segellar els teixits disseminats i nuclis rurals.

A més, el disseny els nous sectors de creixement residencial es farà amb criteris de sostenibilitat i política de vivenda pública, amb mesures com la concentració de futurs desenrotllaments residencials en un arc perimetral, la creació de nous espais per a vivenda protegida i la reconversió de teixits industrials en residencials.

Jornada sobre infraestructura verda i mobilitat

La pròxima cita a la que estan anomenats els alacantins, en el marc de la consulta pública del PGE és el taller participatiu sobre Infraestructura verda i mobilitat, que tindrà lloc este dijous, 10 d'abril, a partir de les 17.30 hores, a la Casa de la Misericòrdia.

En esta trobada els assistents tindran ocasió de conéixer les línies estratègiques i actuacions en este camp que està previst que arreplegue el PGE i podran traslladar els seus dubtes, opinar sobre elles i traslladar propostes que quedaran arreplegades en el document de la consulta prèvia i s'incorporaran al PGE.