Després del seu vistiplau en la Junta de Govern, el projecte del tercer expedient de modificació de crèdits del Pressupost Municipal de 2024 també ha obtingut la llum verda de la Comissió d'Hisenda celebrada en el matí d'este dilluns. D'esta forma, l'últim canvi en els comptes de l'Ajuntament de cara a enguany arribarà al Ple ordinari del pròxim dijous 31 d'octubre amb el camí aplanat per a la seua aprovació definitiva.
Aix, es tracta de la incorporació de crèdits extraordinaris per un import pròxim als 29 milions d'euros que permetrà, tal com ha avançant l'Ajuntament en un comunicat, fer front al pagament dels vehicles elèctrics del servei de transport públic amb autobús, aix com dels terrenys per a l'extensió de Mercalicante, entre altres iniciatives. La proposta de l'equip de govern ha sigut recolzada amb els vots a favor del PP, PSOE i Vox, mentre que els edils de Compromís i EU-Podem s'han abstingut.
En este sentit, el resultat de la votació de la comissió hauria de reproduir-se en el ple d'este dijous i, per tant, obrir el període d'al·legacions abans de la seua entrada en vigor. Este ajust comptable se suma a les dues modificacions de crèdit prèvies aprovades en el que va d'any. La primera d'elles, per import de 1,3 milions, i la segona, de 21 milions d'euros, respecte al pressupost de 359 milions amb 48 en inversions pluriennals que es va aprovar al gener amb suport de Vox.
El regidor d'Hisenda, Toni Gallego, ha explicat que la tercera modificació es completa amb crèdits extraordinaris de 24 milions d'euros, suplements de crèdit per prop de 4,5 milions i baixes per anul·lació de 9,9 milions. Així mateix, ha agraït el "suport majoritari" dels grups polítics que componen la corporació municipal. "El pressupost és un document viu que permet incorporar actuacions fonamentals a Alacant com és el salt cap a l'electromovilidad en el transport públic i la dotació de les instal·lacions de recàrrega, aix com a millores en col·legis i en els barris", ha assenyalat.
Actuacions projectades
Tal com recull el document presentat pel consistori, la tercera modificació del pressupost de 2024 atendrà fonamentalment l'abonament de la compra de 23 nous autobusos elèctrics, la instal·lació del sistema de recàrrega elèctrica i la digitalització de la xarxa de transport públic per quasi 21 milions d'euros, aix com altres obligacions municipals en matèria d'urbanisme, neteja i gestió de residus i serveis socials.
En este sentit, s'han habilitat partida per a atendre projectes proposats per les diferents regidories com a millores en el contracte del servei de neteja viària per 750.000 euros, la dotació de 300.000 euros per a finalitzar les obres de renovació del parc El Morant, altres 172.500 euros per a la reposició d'arbratge al carrer Gijón i l'avinguda de Dénia i la creació d'una zona de mascotes, jocs infantils i adaptació de la pista esportiva i la de petanca al parc Juan de Garay.
D'altra banda, l'ajust comptable també contempla 50.000 euros per a activitats i subvenció al voluntariat, més 320.000 euros per a la instal·lació de veles per al sombraje en el Barri antic i places de Rabasa, Pintor Lorenzo Aguirre i Sant Agustí, la reparació de CEIP d'Infantil i Primària en el districte 3 per 222.000 euros i altres 272.000 en el districte 4, a més d'altres 200.000 per a enllumenat.
Finalment, s'inclouen 1,3 milions per al desenvolupament de l'actuació integrada del Pla Parcial PE/APA9 Vistahermosa, 15.000 euros per a l'adquisició de llibres per a les Biblioteques Municipals, 60.000 euros per a mobiliari i dotació del CAI, i altres 440.000 euros per al Servei d'Ajuda a domicili, entre altres ajudes socials, a més de l'atenció d'altres obligacions municipals.
Finalment, es dota d'1.945.179 d'euros per a acudir a una ampliació de capital de Mercalicante i atendre el percentatge de l'Ajuntament necessari per a la compra de parcel·les confrontants amb l'objectiu d'ampliar l'hub agroalimentari.
Reaccions de l'oposició
El Grup Municipal Socialista ha justificat el vot a favor per “la necessitat d'atendre les obligacions i compromisos contrets, com per exemple l'adquisició dels autobusos elèctrics”. No obstant això, la regidora Silvia Castell ha criticat que esta modificació “posa de manifest les mancances del pressupost en vigor”. A més, l'edil socialista ha sostingut en un comunicat que els canvis proposats “certifiquen que no es duran a terme gran part dels projectes que van ser exigits per les associacions veïnals a través dels pressupostos participatius”.
En este sentit, Castell ha subratllat que “es resten 100.000 euros al CAI i 340.000 euros que estaven reservats a emergència social per a finançar subvencions i programes contracte d'estades diürnes i el servici d'atenció domiciliària”. Així mateix, ha recordat que l'equip de govern ja va ser advertit per l'interventor que amb els fons pressupostats no es podien finançar estos programes, “però van tancar l'orella”. En el comunicat també han insistit que “s'inclou finançament per al parc El Morant, però es retiren els fons per a l'espai caní del parc Sergio Melgares, en Sant Joan”.
Una altra de les particularitats en les quals ha posat el focus el Grup Socialista és que s'utilitza el pressupost participatiu per a finançar inversions en centres escolars. En concret, el PSOE ha destacat que es destinen 500.000 euros per a la millora d'infraestructures educatives i es resten a les propostes de les juntes de districte, una situació que atribuïxen al fet que l'equip de govern “no ha sigut capaç de tirar avant el pla d'infraestructures educatives que va ser anunciat”.
Per part seua, el portaveu municipal d'Esquerra Unida Podem, Manolo Copé, ha apuntat que la seua abstenció davant esta tercera modificació de crèdit és “perquè quede constància del nostre descontentament amb les prioritats del Partit Popular, que evidencien una desconnexió total amb els problemes reals i urgents que té esta ciutat”.
D'esta manera, ha criticat que l'única partida “de pes” és l'adquisició d'autobusos elèctrics, “suposadament per a continuar desenrotllant unes mesures relatives a la zona de baixes emissions que no serviran de res mentres no hi haja una aplicació més restrictiva". A més, ha conclòs que "tampoc s'han considerat cap de les propostes econòmiques dels sindicats de les i els empleats públics de l'Ajuntament”.