Alacant posa el focus en la violència vicària pel 25N en un emotiu acte

L’alcalde i regidors de la corporació despleguen una pancarta amb motiu del Dia Internacional per a l’Eliminació de la Violència contra les Dones

Alacant posa el focus en la violència vicària pel 25N en un emotiu acte
24/11/2023 -

L’Ajuntament d’Alacant posa el focus en la violència vicària, la que s’exerceix a través dels fills per a danyar a la dona, en l’acte institucional celebrat aquest dijous amb motiu de la commemoració el dissabte del 25N, Dia Internacional de l’Eliminació de la Violència contra les Dones.

L’alcalde, Luis Barcala, i regidors de la corporació municipal han desplegat una pancarta des del balcó de l’Ajuntament per a visibilitzar el rebuig a la violència de gènere. A continuació ha començat un emotiu acte institucional en el Saló Blau, que ha comptat amb la participació de dues víctimes de violència vicària, María Teresa Álvarez i Carmen González, que porten anys sense poder veure als seus fills i han fundat l’associació “Lliures de Violència Vicària”. Ambdues han realitzat una crida perquè la societat prenga consciència d’aquesta mena de violència.

L’alcalde ha assenyalat que és “importantíssim visibilitzar un problema que va en augment i que ens preocupa molt”. Davant aquesta realitat, el primer edil ha reflexionat sobre l’eficàcia de les polítiques “que sempre cal revisar tractant d’aconseguir l’objectiu, erradicar una xacra social que és inacceptable”. Barcala ha assenyalat que “és dolorosíssim i sents vergonya quan has de donar compte de les víctimes cada mes. És una qüestió de tots, no podem baixar la guàrdia”. “La societat ha de conscienciar-se que no cap la violència de gènere. És d’una covardia tal que el fet que es produïsquen casos és símptoma que tenim com a societat una part malalta que necessitem urgentment curar”, ha afegit.

María Teresa Álvarez ha explicat que la violència vicària “s’exerceix per a mantindre el control sobre la dona”, mentre que Carmen González ha alertat de les seues conseqüències: “Por, tristesa, impotència i duel permanent que destrossa la vida a mares i fills”.

La regidora de Drets Públics, Begoña León, ha manifestat que enguany “hem volgut posar el focus en la qual és la gran desconeguda dins de la violència de gènere, perquè només es nomena quan ha arribat a l’extrem fatal de l’assassinat, però la violència vicària la pateixen dones, familiars i amistats en molts més casos dels que pensem”.

León, del departament del qual depén Igualtat, ha advocat per “crear lleis més efectives, sistemes de suport adequats i educar a la societat per a abordar aquesta forma insidiosa de violència que té conseqüències devastadores”.

“La violència vicària es manifesta quan l’agressor utilitza als seus fills com a eina de control i manipulació sobre la víctima i tot això, pot incloure amenaces de fer-los mal, privar-los d’afecte o fins i tot usar-los com a instrument per a continuar assetjant a la víctima”, ha afegit l’edil.

La regidora ha recordat que en el que portem d’any 52 dones han sigut assassinades a Espanya, quatre d’elles a la Comunitat Valenciana, dues a la província. En aquest sentit, ha explicat “des de la regidoria treballem de manera incessant i constant perquè la xifra de dones assassinades o que pateixen violència cesse”.

En l’acte ha intervingut també Raquel López Cascales que ha relatat una història de violència vicària, s’ha projectat un vídeo amb testimoniatges i ha obert i tancat l’acte la interpretació de dues peces de piano i flauta.

Dades d’atencions

Dins del departament d’Igualtat de la regidoria de Drets Públics el servei d’assessorament jurídic en violència de gènere ha atés 192 consultes, la majoria presencials, en el que portem d’any. El servei d’atenció psicològica ha treballat en diagnòstic i intervenció en més de 350 entrevistes psicoterapèutiques i les treballadores socials han atés quasi 400 casos.

Per part seua, el Gabinet d’Atenció a la Víctima de Violència Domèstica de la Policia Local d’Alacant (Gavid) ha atés 572 casos, dels quals 228 continuen en seguiment.

Més informació

0 comentaris

Encara ho tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

1 × one =