Alacant

Alacant posa en valor els seus barris a través del Pla General

1 minut

Pla General d'Alacant

La Casa de la Misericòrdia d'Alacant ha sigut escenari, este dijous, del tercer taller del procés de consulta prèvia del Pla General Estructural (PGE), en el qual han participat la regidora d'Urbanisme, Rocío Gómez, i la directora general de Planejament, Leticia Martín, segons ha detallat el consistori liderat per Luis Barcala. Esta trobada ha tingut com a objectiu abordar les línies estratègiques en matèria de Servicis i regeneració urbana, s'han resolt les consultes dels ciutadans participants i s'han arreplegat les seues propostes en tres taules de treball sobre Operacions de requalificació de la ciutat consolidada, Regeneració i dotació de barris i Partides Rurals.

"El nostre model de ciutat per als pròxims 20 anys aposta fermament per les operacions de requalificació i regeneració urbana, és a dir, per desenrotllar nous espais d'interés dins de la ciutat consolidada i convertir els barris en focus de convivència pràcticament autosuficients, a través de les dotacions i servicis, i interconnectats a través d'espais comuns”, explica la regidora d'Urbanisme, Rocío Gómez.

"Volem dissenyar junts una ciutat policèntrica i optimitzar els buits existents amb operacions transformadores, dinamitzadores i que tixen la ciutat com el Parc Central, el desenrotllament de Sangueta i de l'entorn de Casa Mediterrani, el redissenye del litoral sud i l'impuls del projecte Ciutat Creativa amb una xarxa d'equipaments culturals en diferents barris de la ciutat”, afig Gómez, que ha agraït la participació ciutadana en els tres tallers i les dos jornades de presentació celebrades en el marc de la consulta del PGE, així com les propostes plantejades. Així mateix, ha recordat que l'enquesta continua disponible, fins al 15 de maig, en la web alicanteunplancontigo.es i ha animat als alacantins a completar-la.

Tercer taller

El taller sobre Servicis i regeneració urbana, completa el cicle de trobades participatives que l'Ajuntament ha organitzat en el marc de la consulta pública sobre el PGE. Els dos primers van ser sobre Infraestructura verda i mobilitat i Creixement i desenrotllament urbà.

Este tercer taller ha començat amb una presentació del procés de consulta pública i de la tramitació del PGE, en la qual s'ha comminat als assistents a visitar la web alicanteunplancontigo.es, on es troba tota la informació, i a emplenar l'enquesta, que està disponible fins al 15 de maig.

Posteriorment s'han abordat els principals objectius, línies estratègiques i actuacions previstes en matèria de servicis i regeneració urbana i els participants han pogut emplenar fitxes amb aportacions i suggeriments, que han presentat i debatut després en tres taules de treball sobre Operacions de requalificació de la ciutat consolidada, Regeneració i dotació de barris i Partides Rurals.

Per a finalitzar, s'han posat en comú les principals aportacions i conclusions de cada taula de treball, que es publicaran en la web de la consulta i s'incorporaran a l'esborrany del PGE.

En matèria de requalificació urbana els participants van proposar eliminar les activitats industrials i perilloses del Port i substituir-les per equipaments esportius, desenrotllar espais creatius en els antics depòsits de La Britànica i apostar per zones naturals i pel corredor litoral. Respecte a la regeneració de barris, es van plantejar propostes de millora de la connectivitat, l'increment de dotacions i el desenrotllament de vivenda assequible. Finalment, per a les partides rurals es va plantejar la necessitat de connectar-les entre si i amb els nuclis urbans, així com de redensificar-les per a afavorir la instal·lació d'equipaments.

Objectius

L'eix temàtic ‘Servicis i regeneració urbana’ del PGE se centra en l'actualització de l'estructura de la ciutat consolidada i la millora dels seus els servicis. Inclou el relatiu a equipaments i servicis metropolitans, zones verdes i espais de relació, estructura i connectivitat de barris, equipaments i patrimoni cultural i arquitectònic o actuacions en àrees vulnerables i de regeneració urbana.

Els objectius perseguits són:

- Impulsar un model de ciutat policèntrica: Generar noves centralitats en els barris per a descentralitzar les activitats, reduir els desplaçaments i fomentar la regeneració urbana en els àmbits més degradats de la ciutat.

- Activar el patrimoni cultural i arquitectònic: Revaloritzar edificis històrics i elements arquitectònics singulars.

- Connectar els barris mitjançant espais comuns: Crear xarxes d'itineraris verds de places, parcs i equipaments que fomenten la interacció social i els desplaçaments a peu.

- Millorar l'eficiència i el consum de recursos: Fomentar la generació d'energia a partir de fonts renovables, alternatives d'aprovisionament d'aigua i punts de proveïment de proximitat.

Línies estratègiques

En este sentit, s'han plantejat dos línies estratègiques, amb diferents propostes d'actuació, sobre les quals els alacantins han pogut plantejar les seues consultes i propostes en este taller i sobre les que pregunta també l'enquesta de la consulta pública, situada en la web alicanteunplancontigo.es.

Estes línies estratègiques i actuacions són les següents:

- Línia 1. Operacions de requalificació de la ciutat consolidada

› Operació Port-Ciutat.

› Intervenció al Parc Central.

› Transformació de l'àrea de Sangueta-Serra Grossa cap a l'Albufereta.

› Redissenye del litoral sud.

› Desenrotllament de la Ciutat Creativa.

- Línia 2. Regeneració de la ciutat consolidada i dotació de barris

› Enfortiment de nous nodes de centralitat en els barris.

› Implementació d'una xarxa d'eixos viaris per als vianants i saludables.

› Articulació i segellament dels teixits disseminats i nuclis rurals.

Propostes sobre creixement i desenrotllament urbà

D'altra banda, ja està disponible en la web de la consulta alicanteunplancontigo l'acta del taller sobre Creixement i desenrotllament urbà que va tindre lloc el 24 d'abril, en el qual es van registrar 56 participants i van estar representades 19 entitats socials de la ciutat.

Entre les principals propostes ciutadanes que es van plantejar en matèria de creixement econòmic es troben el desenrotllament de noves zones industrials, la potenciació de Les Talaies i la millora de les connexions de transport públic amb estes zones productives. Així mateix, els participants van plantejar el desenrotllament d'una ciutat de l'esport, un clúster d'activitats creatives i un centre d'excel·lència dins del clúster de salut entorn de l'avinguda de Dénia.

En matèria de desenrotllament urbà i vivenda, els participants van advocar per espais residencials autosuficients amb les dotacions bàsiques a menys de 15 minuts de distància, tindre en compte les especificitats de les partides rurals, apostar per vivenda protegida, cooperatives de vivenda i vivendes comunitàries i limitar el desenrotllament de vivendes turístiques.