Alacant

Alacant revisa l'estat i neteja del llit de rambles i barrancs

L'Ajuntament posa en marxa una taula tècnica per a reduir possibles riscos d'inundació i emergències climàtiques

1 minut

Barranc de les Ovelles d'Alacant prop de la seua desembocadura en Sant Gabriel

Després de les greus inundacions de 1982 i 1997, la ciutat d'Alacant va construir un entramat subterrani per a canalitzar l'aigua de les pluges amb l'objectiu d'evitar conseqüències desastroses com les que, desgraciadament, han assolat la província de València. Tota una infraestructura que es complementa amb grans depòsits com el situat sota el camp de futbol Juan Antonio Samaranch o parcs inundables com el de La Marjal.

No obstant això, amb la proliferació de fortes borrasques i DANAs cada vegada més freqüents, l'Ajuntament d'Alacant ha posat en marxa una taula tècnica encarregada no sols de revisar els llits dels barrancs i les rambles del terme municipal, sinó també els protocols i els mecanismes d'actuació en cas d'emergència climàtica.

De fet, el divendres 8 de novembre el consistori va activar els primers treballs del pla integral de mitigació de riscos, focalitzat en la recopilació, revisió i coordinació dels plans existents en matèria d'inundabilitat i gestió d'emergències.

Esta Taula Tècnica d'Avaluació de Riscos per a Emergències Climàtiques compta amb la participació de diferents àrees municipals com a Alcaldia, Medi ambient, Seguretat, Urbanisme i Partides Rurals, així com la coordinació general de Gestió Municipal, la direcció general de Pla General i Planejament i la direcció general de Projectes i Obres. A més, l'equip també està integrat per representants de Policia Local, Protecció Civil, la Mancomunitat de L'Alacantí i Aigües Municipalitzades d'Alacant.

Avaluació i neteja de les infraestructures de drenatge

Un dels eixos principals de la taula tècnica és l'avaluació exhaustiva de les infraestructures destinades a l'evacuació d'aigües pluvials, incloent-hi rambles, barrancs i llits de les conques dins del terme municipal. Este procés de revisió implica la recopilació d'informació de múltiples fonts, com els estudis d'inundabilitat del Pla General d'Ordenació Urbana (PGOU) i el Pla d'Actuació Municipal davant Emergències, així com d'entitats externes com el Patricova de la Generalitat i els informes de la Mancomunitat de L'Alacantí.

Tal com ha explicat el portaveu municipal, Manuel Villar, l'objectiu és crear un inventari detallat que reflectisca l'estat actual d'estes infraestructures, identificar les àrees que requerixen intervenció i estudiar la delimitació de competències entre el municipi i altres organismes per al seu manteniment i neteja. Una vegada es dispose d'esta informació, l'Ajuntament i la Mancomunitat de L'Alacantí convocaran una reunió per a coordinar accions en els municipis confrontants, buscant establir un protocol de col·laboració en la cura dels llits.

Com a resultat de l'avaluació d'infraestructures, la taula tècnica preveu implementar un pla de neteja i manteniment. Esta iniciativa s'enfocarà en actuacions específiques dins de les competències municipals i exigirà la col·laboració d'altres administracions amb responsabilitat en el territori com la Confederació Hidrogràfica de Xúquer. En este sentit, segons subratllen des del consistori, el pla cobrirà des de la neteja de llits i rambles fins a la millora d'infraestructures de clavegueram perquè puguen manejar un major volum d'aigua en cas de pluges intenses.


Control de construccions en zones inundables

Un altre dels punts destacats en el full de ruta de la taula tècnica és la localització de construccions situades en zones amb alt risc d'inundació. Per a això, s'elaborarà un mapa detallat de les àrees inundables i s'avaluarà la situació de les edificacions il·legals. “L'erradicació d'estes construccions irregulars és una prioritat, ja que representen un risc tant per als seus ocupants com per al correcte funcionament dels sistemes de drenatge i control d'aigües”, apunten des de l'equip de govern.

Finalment, com a part de les mesures per a millorar la preparació ciutadana davant emergències climàtiques, la taula tècnica ha aprovat el desenrotllament d'un pla de divulgació enfocat en la prevenció i els protocols d'actuació en cas de situacions d'emergència. Este programa inclourà tant activitats dirigides al personal municipal, com a jornades formatives obertes a la població i a col·lectius residents en àrees rurals i zones particularment exposades en casos d'inundació.