Alacant

Alacant tindrà una Zona de Baixes Emissions sense sancions ni restriccions

PP i Vox acorden una ordenança que contempla tres anells per a "monitorizar el tràfic", mentre l'oposició critica la seua efectivitat per a reduir la contaminació

1 minut

Cotxes circulant en el centre d'Alacant

La intenció ja estava anunciada després de l'aprovabació dels pressupostos i l'acostament entre PP i Vox era evident, tan sols faltava rubricar-ho amb la signatura d'acord. L'ordenança que regularà la Zona de Baixes Emissions (ZBE) d'Alacant no imposarà sancions ni restriccions al tràfic. Així l'ha aprovat la Junta de Govern de l'Ajuntament, en plena Setmana de la Mobilitat, després que ambdues formacions hagen confirmat el seu enteniment. Un pacte perquè la normativa obtinga també la llum verda tant en el tràmit de la comissió municipal pertinent com la seua aprovació definitiva en el ple amb l'objectiu que esta mesura entre en vigor al gener de 2025.

La implantació d'esta particular Zona de Baixes Emissions a Alacant, que l'oposició qualifica com una "norma buida" i "freturosa d'efectivitat", respon a l'exigència de la Llei 7/2021 de Canvi Climàtic i Transició Energètica, que s'alinea amb la normativa europea per a reduir les emissions contaminants en ciutats amb més de 50.000 habitants. No obstant això, encara que l'esperit de la norma preten rebaixar el nombre de vehicles privats contaminants en el centre de les urbs per a millorar la qualitat de l'aire, la decisió d'excloure sancions ha generat el rebuig dels partits progressistes en l'Ajuntament d'Alacant i diversos sectors socials de la ciutat.

El vicealcalde i regidor de Medi ambient, Manuel Villar, defensa la mesura com "una oportunitat per a fer d'Alacant una ciutat més saludable, més intel·ligent i amb major qualitat de vida". En este sentit, subratlla que la ZBE permet una gestió "més eficient" del tràfic "sense castigar" als ciutadans, fomentant la mobilitat sostenible a través d'incentius fiscals i millores urbanes. De fet, l'edil ressalta que ja s'han realitzat inversions "significatives" en àrees estratègiques com l'avinguda de la Constitució, l'eix Gadea-Soto-Marvá i el front litoral, amb un enfocament cap a la regeneració urbana, incrementar la massa verda i millorar l'accessibilitat per als vianants i ciclista.

Signatura de l'acord de la ZBE entre el PP i Vox

Tres anells per a "ordenar el tràfic"

L'esquema de la ZBE a Alacant s'estructurarà en tres anells concèntrics que abasten diferents àrees de la ciutat. L'anell més restringit serà el Casc Antic, on ja existix una limitació d'accés des de l'any 2011. En esta zona, només podran entrar vehicles autoritzats, els de residents i comerciants, amb prioritat absoluta per als vianants. No obstant això, els altres dos anells, que abasten el centre tradicional i la Gran Via, es podrà circular lliurement sense verificacions de les etiquetes ambientals dels vehicles i, per punt, sense restriccions ni multes.

Tal com avança l'Ajuntament, estos dos anells exteriors s'utilitzaran per al monitoratge i l'estudi del tràfic, de manera que es puguen recopilar dades per a futures decisions en matèria de mobilitat en la ciutat. D'esta forma, el consistori destaca que encara que no hi haja sancions es realitzarà un seguiment constant del comportament del tràfic i les emissions en estes àrees, amb la finalitat d'ajustar en un futur la política segons els resultats obtinguts.

Així mateix, fonts municipals confirmen que la implantació d'esta Zona de Baixes Emissions tindrà una vigència permanent i "és coherent amb els instruments municipals de planificació urbana estratègica i la normativa de qualitat de l'aire i d'acció contra el soroll". A més, des de l'Ajuntament insistixen que es buscarà fomentar la conscienciació ciutadana i l'educació ambiental, dos elements que qualifiquen com a "pilars d'esta ordenança en llaures a seguir avançant en la millora de la qualitat de l'aire".

El tub de fuita d'un cotxe emetent gasos contaminants

En este sentit, Alacant també ha establit bonificacions fiscals en l'Impost sobre Vehicles de Tracció Mecànica (IVTM), que aconseguixen fins a un 75 % de descompte per a aquells cotxes que emeten menys contaminants. Estos incentius s'establixen segons la qualificació energètica i són accessibles per a vehicles elèctrics i aquells que no superen la taxa de 160 grams per quilòmetre d'emissió de CO2.

Dos models enfrontats

El govern municipal, liderat per l'alcalde Luis Barcala, ha insistit que la ZBE és un pas important per a modernitzar la gestió del tràfic en la ciutat sense penalitzar als ciutadans, alguna cosa que Vox també ha defensat com un dels seus principals pilars. El seu portaveu, Carmen Robledillo, ha assenyalat que l'ordenança és un avanç per a evitar les polítiques que, en la seua opinió, "busquen enfonsar a les famílies i els negocis amb sancions injustes". Una idea que reafirma el regidor de Vox Mario Ortolá, qui subratlla que "la norma complix amb la nostra exigència de llibertat de moviment i no discriminar entre els qui poden permetre's un cotxe elèctric i els qui no".

Malgrat l'optimisme mostrat per PP i Vox, les crítiques de l'oposició no s'han fet esperar. Així, PSOE i Compromís exigixen mesures més contundents per a garantir la reducció de les emissions i complir amb els objectius ambientals. Ana Barceló, portaveu del Grup Municipal Socialista, ha assenyalat que traslladarà la decisió al Ministeri de Transport i Mobilitat Sostenible i a la Comissió Europea, denunciant que la falta de sancions posa en risc els objectius mediambientals que perseguix la normativa. "Sense sancions, l'ordenança serà incapaç de reduir la contaminació o complir amb les exigències de la normativa europea", ha exposat.

En esta línia, Raúl Ruiz, regidor del PSOE, ha mostrat la seua preocupació perquè "Barcala ha assumit les tesis negacionistas de Vox" i ha descrit l'ordenança com una "mesura buida de contingut i descafeïnada". Al seu torn, l'edil socilista ha remarcat la incongruència de no comptar amb mesuradors de contaminació en el centre d'Alacant, la qual cosa, a la seua manera de veure, evidència la "falta de compromís del govern municipal amb la reducció d'emissions".

Per la seua banda, des de Compromís, el seu portaveu Rafa Mas, ha criticat durament la decisió, qualificant-la com a "ordenança blana" i "paper mullat". Mes ha destacat la necessitat d'aplicar mesures més estrictes i ha alertat que Alacant podria perdre els fons europeus assignats si l'ordenança no s'ajusta a la legislació nacional i europea. "Ens preocupa que esta normativa no siga ferma per a combatre la contaminació i millorar la salut dels alacantins i alacantines", ha afirmat. A més, la formació valencianista ha proposat una anàlisi detallada dels punts més contaminats de la ciutat perquè les mesures s'adapten a les zones que més ho necessiten.