Alacant desplega 350 contenidors intel·ligents per a la recollida del residu tèxtil amb Projecte Lázaro

L’empresa d’inserció és la concessionària del contracte del Servei de Recollida Selectiva del Residu Tèxtil per als pròxims quatre anys per 572.000 euros

Alacant desplega 350 contenidors intel·ligents per a la recollida del residu tèxtil amb Projecte Lázaro
03/08/2023 -

Alacant desplega 350 contenidors ‘intel·ligents’ per a la recollida del residu tèxtil a la ciutat d’Alacant, amb motiu de l’entrada en funcionament del nou Servei de Recollida del Residu Tèxtil a càrrec de l’empresa d’inserció Projecte Lázaro. El contracte va ser subscrit el passat 22 d’octubre de 2022 per als pròxims quatre anys per un import de 572.009,24 euros. El dispositiu habilitat incorpora a més nous vehicles recol·lectors i de suport, així com una plataforma intel·ligent amb sensors de control d’ompliment.

El regidor de Neteja Viària i Gestió de Residus, Manuel Villar, ha destacat “l’esforç realitzat pel Govern municipal en la renovació dels contractes de neteja i recollida de residus i del tèxtil, els fruits del qual ja es comencen a veure amb la recollida separada de tèxtil, calçat i complements usats, avançant-se així a l’obligatorietat per als consistoris de realitzar aquest servei, a partir de l’1 de gener de 2025”. Projecte Lázaro va recollir en 2022 un total de 822 tones d’aquesta fracció de residus per al seu tractament i recuperació.

El servei de recollida el mantenen en aquest nou contracte l’empresa d’inserció Projecte Lázaro, S.L., entitat de referència a la província d’Alacant, que des de 1995, mitjançant la gestió de la roba usada, genera ocupació social i proporciona formació a persones en situació de risc o exclusió social. Una aposta per l’economia circular i la responsabilitat social Quant a la recollida de residus tèxtils, mobles i estris, la Llei 7/2022, de 8 d’abril, de residus i sòls contaminats per a una economia circular, obliga els ajuntaments a contractar, almenys el 50% d’aquest servei, amb Empreses d’Inserció o Centres Especials d’Ús d’iniciativa social, reconeixent el seu potencial per a generar ocupació entre col·lectius desfavorits.

L’Ajuntament d’Alacant va traure el servei a licitació amb Contracte Reservat al 100%, demostrant el seu compromís amb la millora social i el suport a aquesta mena d’entitats regulades. Projecte Lázaro va resultar adjudicatària i contractada per a la realització del servei durant 4 anys.

Servei ‘Porta a porta’

El gerent de Projecte Lázaro, Jaime Aznar Irles ha explicat que “el nou servei dota de 350 contenidors intel·ligents a la ciutat d’Alacant en incorporar tecnologies innovadores perquè el procés de recollida resulte més ecològic i eficient, i posa a la disposició de la ciutadania noves infraestructures i serveis”.

Actualment conviuen en via pública 56 contenidors del nou model gris i roig, amb altres 294 de color taronja que seran progressivament substituïts pel nou model, més còmode en el seu ús, compacte i segur, segons ha ressaltat Aznar, qui ha anunciat que també comptaran amb un servei gratuït de recollida “Porta a porta”.

Web i campanyes informatives

Tota la informació del nou servei municipal (què depositar en el contenidor, ubicacions, telèfon per a recollida a domicili, etc.), podrà consultar-se en la seua pàgina web.

Jaime Aznar ha anunciat el lema de la campanya de sensibilització ‘Alacant Canvia La Moda’, com una crida no sols a la participació dels alacantins, sinó també com un mitjà de conscienciació sobre hàbits responsables amb el residu tèxtil i amb la cura del medi ambient. Igualment s’habilitaran les xarxes socials, alineades amb el propòsit d’informar, resoldre dubtes i conscienciar sobre la importància d’utilitzar el servei per a reduir el residu tèxtil.

En definitiva, “la nova web i les xarxes socials seran un punt des del qual difondre bones pràctiques amb la finalitat d’aconseguir el compromís ciutadà amb la reutilització tèxtil i el reciclatge” ha ressaltat Manuel Villar.

Tecnologia eficient

La recollida del residu tèxtil incorpora a Alacant tecnologia adaptada a reduir d’aquesta fracció mitjançant la incorporació de sensors, nous vehicles informatitzats, amb seguiment GPS i rutes dinàmiques. El servei compta amb dos vehicles nets etiqueta “C”, més un elèctric destinat al manteniment i neteja, tots ells equipats amb un ordinador a bord.

Quant als contenidors, compten amb sensor d’ompliment i tecnologia MOBA a través de la plataforma MAWIS, un sistema intel·ligent que permet monitorar el servei: planifica, gestiona i controla l’activitat dels vehicles, contenidors, maquinària i operaris participants, elaborant informes automàtics que mesuren el grau de compliment a través de la comparativa entre el treball planificat i el realment executat.

A la recerca de la reducció de residus

La Directiva (UE) 2018/851 del Parlament Europeu i del Consell, de 30 de maig, sobre residus, estableix que abans de l’1 de gener del 2025, com a màxim, els Estats membres han d’establir una recollida separada de la fracció tèxtil d’origen domèstic dels residus municipals. Igualment, aquest marc està concebut per a protegir el medi ambient i la salut humana, emfatitzant la importància d’utilitzar unes tècniques adequades de gestió, recuperació i reciclatge de residus per a reduir la pressió sobre els recursos i millorar el seu ús. Encara que aquesta directiva europea no marca objectius, la normativa estatal Llei 7/2022, de 8 d’abril, de residus i sòls contaminats per a una economia circular, estableix que en 2025 almenys el 55% dels residus domèstics, entre els quals figura el tèxtil, siguen preparats per a la reutilització o siguen destinats a reciclatge. Aquest percentatge haurà de ser del 60% en 2030 i del 65% en 2035.

Més informació

0 comentaris

Encara ho tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

17 + fourteen =