Arqueòlegs italians i espanyols debaten en el MARQ sobre la influència dels etruscos en el Mediterrani Occidental

El Museu organitza una intensa jornada de conferències amb motiu de l’exposició internacional que actualment acull entorn d’aquesta civilització

Arqueòlegs italians i espanyols debaten en el MARQ sobre la influència dels etruscos en el Mediterrani Occidental
09/11/2021 -

El Museu Arqueològic d’Alacant ha organitzat una jornada de conferències en el marc de les exposicions “Etruscos. L’alba de Roma” i “Petjades etrusques a Alacant”. Experts investigadors d’Espanya i Itàlia debatran al llarg del dia sobre aquesta civilització.

La vicepresidenta primera i diputada de Cultura, Julia Parra, ha destacat que “aquesta jornada, que completa l’exposició Etruscos, torna a ser un exemple de col·laboració entre països en favor de la cultura i la ciència”. Ha agraït, a més, “la participació d’importants investigadors de museus i universitats d’Itàlia i d’Espanya que ampliaran els coneixements i avanços en la investigació arqueològica i més concretament sobre el poble etrusc i la seua influència en la conca mediterrània”.

Les xarrades estan dividides en dues sessions, de matí i vesprada, en la qual destacats especialistes oferiran una panoràmica actual del que va significar la societat i cultura dels etruscos en la història del Mediterrani Occidental i, en particular, la seua influència en el comerç i les relacions mercantils amb la península Ibèrica, a través dels primers contactes amb les colònies fenícies i gregues.

En l’acte inaugural han participat José Alberto Cortés, director gerent de la Fundació MARQ, Manuel Olcina, director del MARQ, Giuseppina Carlotta Cianferoni, del Museu Arqueològic Nacional de Florència, i Danilo Angelini, vicecònsol honorari d’Itàlia a Alacant.

Investigadors adscrits a la Universitat de Florència, al Museu Arqueològic Nacional de Florència, al Museu de Vetulonia o a la Soprintendenza di Archeologia di Pisa e Livorno, abordaran en la sessió matinal les novetats en relació a aspectes com el paper de la dona en la societat etrusca, el context històric del sorgiment, apogeu i decadència d’Etruria o la importància de la religió. Seguidament, Jaime Vives-Ferrándiz, del Museu de Prehistòria de València, parlarà sobre el consum del vi i altres productes etruscos en les comunitats iberes.

La sessió vespertina està íntegrament dedicada a mostrar aspectes relacionats amb la presència en terres alacantines de diversos objectes de procedència etrusca, relacionats en la seua gran majoria amb el consum de les elits iberes, i vinculats directament o indirectament amb el comerç fenici. Per a això, es comptarà amb la participació de destacats especialistes de la Universitat d’Alacant, de la Fundació CV MARQ, del Museu de Prehistòria de València i del MARQ. La jornada finalitzarà amb un debat entre els especialistes italians i espanyols per a tractar i contrastar idees sobre els temes exposats.

Totes les conferències compten amb traducció simultània italià-espanyol / espanyol-italià i es poden seguir en streaming a través d’aquests enllaços:

Més informació

0 comentaris

Encara ho tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

fifteen + seven =