Alacant

Barcala aposta per una ciutat d'Alacant a disposició dels majors

L'alcalde considera que el disseny i els serveis de les ciutats han d'enfocar-se en el benestar de les persones de la tercera edat en la inauguració del Longevity World Fòrum

1 minut

Luis Barcala intervé al Longevity World Forum d'Alacant

L'alcalde d'Alacant, Luis Barcala, ha subratllat la importància d'adaptar el disseny urbà i els servicis municipals a les necessitats de les persones majors, amb l'objectiu de millorar la seua qualitat de vida i benestar. Ho ha fet en la inauguració de la tercera edició del Longevity World Fòrum, que reunix els principals experts mundials per a debatre i divulgar els últims avanços i investigacions sobre envelliment saludable i longevitat.

En este sentit, Barcala ha destacat el compromís de l'Ajuntament amb este col·lectiu, ressaltant mesures com la creació de la Regidoria de Majors i la millora de la mobilitat i accessibilitat a la ciutat. A més, ha esmentat el pròxim llançament de Symon, un assistent virtual dissenyat per a reduir la bretxa digital entre les persones majors. El primer edil també ha assenyalat que Alacant, amb la seua infraestructura sanitària avançada i el seu clima favorable, s'ha convertit en un destí preferit per a persones majors, destacant el paper econòmic d'este col·lectiu.

“Alacant compta ja amb més de 72.000 majors de 60 anys i la previsió és que esta xifra continue augmentant; i per això treballem de ple en la millora de la mobilitat i l'accessibilitat en el transport públic i als nostres carrers per a les persones d'avançada edat”, ha destacat Barcala, que també ha recordat la pròxima posada en servici de l'assistent virtual Symon en la web municipal per a atendre els majors i reduir la seua bretxa digital, així com els diferents programes per a combatre la soledat no desitjada.

L'alcalde ha recalcat que un terç dels majors residents a la ciutat assistix amb regularitat a algun dels 19 centres específics de la xarxa municipal i ha advocat per continuar millorant la seua dotació i les seues prestacions “amb l'objectiu d'allargar l'esperança de vida de les persones i augmentar la seua qualitat de vida; perquè puguem donar més anys a la vida i més vida als anys”.

“Amb una esperança de vida de 84 anys, Espanya és el país més longeu de la Unió Europea i el segon del món, només per darrere del Japó; i la previsió és que en 2040 siguem líders mundials en longevitat”, ha destacat el primer edil. “I dins del nostre país, on més creix eixa esperança de vida en el sud-est, per la qual cosa resulta necessari posar a la disposició dels majors tot el disseny de les ciutats i la seua àmplia gamma de servicis”.

‘Clúster’ sanitari per a abordar els reptes de futur

Barcala ha elogiat "l'altíssim nivell científic i professional” dels participants en el LWF i ha assenyalat que l'Executiu municipal “tindrà molt en compte” les conclusions del fòrum per a incorporar-les a la presa de decisions sobre les polítiques municipals de majors.

L'alcalde ha felicitat el president del Col·legi de Metges d'Alacant, Hermann Schwarz, per la celebració del congrés internacional i ha recalcat que la ciutat compta ja amb un “clúster sanitari” de primer nivell per a afrontar els “reptes de futur” que planteja la creixent esperança de vida en la societat.

Per part seua, Schwarz ha subratllat que la ciutat i la província d'Alacant s'han consolidat com "un dels principals destins per a passar els anys de jubilació o estades prolongades de persones d'edat avançada", gràcies, a més de la benigna climatologia, al fet que compta amb una infraestructura sanitària "consolidada" d'especialistes en la salut d'este estrat de la població, el qual s'ha convertit en un nou "motor econòmic".