Alacant

Barcala presenta ‘Alacant 4D’, el full de ruta cap a 2050 d'una ciutat “mediterrània, sostenible i inclusiva”

El nou disseny es desenvolupa entorn de cinc eixos: connexió amb l'entorn i estructura policèntrica; infraestructura ambiental verd i blau; el barri com a cèl·lula urbana clàssica; nous espais productius i ecosistemes d'innovació

1 minut

Barcala durant la presentació del Medcity

L'alcalde Luis Barcala ha presentat este dissabte ‘Alacant 4D, un model de ciutat mediterrània’, el full de ruta traçat per l'Ajuntament per a ordenar la transformació física, estructural i social de la capital alacantina cap als pròxims 25 anys “amb un nou disseny urbà sostenible, que posa en el centre a les persones i aposta per la diversificació econòmica més enllà del model clàssic del turisme”. El primer edil ha desgranat els seus plans de futur per a Alacant en el marc de la trobada MedCity, que s'ha celebrat a casa Mediterrani afavorit per la Comissió Europea per a analitzar els nous desafiaments de sostenibilitat, inclusió, bellesa i qualitat de vida a les ciutats mediterrànies.

A esta conferència de clausura de MedCity protagonitzada per Barcala han assistit unes 130 persones; entre elles, el president de l'Autoritat Portuària d'Alacant, Luis Rodríguez; el del Col·legi d'Arquitectes, Emilio Vicedo; el director general de Casa Mediterrani, Andrés Perelló, i una àmplia representació de sectors professionals i empresarials vinculats a l'urbanisme, l'habitatge, la construcció i l'arquitectura.

Barcala ha precisat que l'Ajuntament necessita “ferramentes noves i diferents, concebudes amb una mirada diferent” per a transformar la ciutat cap a l'horitzó de 2050 i ha puntualitzat que eixe nou model urbà que planteja ‘Alacant 4D’ s'està desenvolupant a partir de cinc eixos de transformació interrelacionats: una ciutat connectada amb el seu entorn amb una estructura policèntrica i una nova mobilitat; una malla ambiental d'infraestructura verda i blava sostenible i saludable; el barri com a cèl·lula bàsica i nous entorns residencials; noves àrees productives renovades que atraguen activitats de tecnologia i desenvolupament d'ecosistemes d'innovació d'alt valor afegit.

“El disseny urbà futur d'Alacant respondrà al model de ciutat mediterrània implementat amb els nostres senyals propis d'identitat”, ha indicat el primer edil. “Ens inspirem en la nostra història per a recuperar els valors de la ciutat mediterrània: compacta, densa, complexa quant a diversitat d'usos i també inclusiva, adaptant-los al model de ciutat desitjat per a Alacant amb la mirada cap a 2050”, ha afegit.

En esta línia, Barcala ha recalcat que la ciutat mediterrània propícia relacions entre les persones a través de l'espai públic com a escenari de la vida en comú gràcies al seu clima, cultura, gastronomia i, sobretot, el seu caràcter obert i hospitalari. “El model urbà que planteja ‘Alacant 4D’ és sensible a l'entorn i al desenvolupament sostenible, aposta per la diversificació econòmica més enllà del model clàssic del turisme i posa en el centre a les persones”, ha subratllat.

L'era de les ciutats interconnectades

L'alcalde ha agregat que esta nova mirada al futur d'Alacant presta especial atenció a “l'era de les ciutats interconnectades” que marca l'actual realitat urbana i ha apostat perquè la capital alacantina tinga un paper rellevant en l'important espai cultural i econòmic que s'ha configurat en el litoral mediterrani europeu. Per això, este nou full de ruta per a la transformació urbana d'Alacant planteja solucions en les seues diferents escales i context territorial. Així, en l'escala dels 90 minuts, Barcala ha defés el potencial d'Alacant per a crear una gran àrea urbana que la connecte amb altres ciutats rellevants com Elx, Múrcia i Cartagena, entesa com una realitat funcional de 3,5 milions d'habitants.

Quant a l'Alacant dels 30 minuts, que s'acosta al milió d'habitants, s'inclouen els municipis confrontants de Sant Vicent del Raspeig, Sant Joan, El Campello, Agost i la relació amb Elx. “Des de la seua condició de capitalitat, Alacant assumix un compromís responsable amb els municipis de l'entorn i de la província i esta relació amb els municipis pròxims requerix modificar algunes infraestructures per a garantir la continuïtat urbana”, ha explicat. I quant a l'escala de 15 minuts, s'ajusta al terme municipal i els seus més de 360.000 habitants, “articulats en una estructura de barris amb vocació d'aportar als seus habitants una oferta cada vegada més àmplia de servicis de proximitat i qualitat de vida”.