Com pot millorar Alacant de cara al futur? És la pregunta que ha centrat el primer taller del procés de consulta prèvia del Pla General Estructural (PGE) de la ciutat. Un acte que s'ha celebrat a la Casa de la Misericòrdia, dirigit per la regidora d'Urbanisme, Rocío Gómez, i la directora general de Planejament, Leticia Martín, i en el qual han participat un centenar de veïns i veïnes, segons ha detallat el consistori. En esta trobada es van abordar les línies estratègiques en matèria d'infraestructura verda i mobilitat que està previst incorporar al document de planejament, es van resoldre les consultes dels ciutadans i es van arreplegar les seues propostes en tres taules de treball sobre infraestructura verda i blava, mobilitat sostenible i connexions territorials i urbanes.
"Entre tots estem dissenyant la ciutat el futur, un Alacant més verd i amb una relació més estreta amb la costa, més ben connectat en l'àmbit urbà i en el metropolità i amb una mobilitat més sostenible i intermodal”, ha destacat la regidora d'Urbanisme, Rocío Gómez, que ha afegit que “per a esta il·lusionant tasca que determinarà el futur de la nostra ciutat necessitem la col·laboració de tots”. En este sentit, Gómez ha celebrat “l'alta implicació que han demostrat els alacantins i el gran acolliment que ha tingut la primera setmana del procés de consulta pública, tant en la jornada de presentació, com en la d'exposició dels estudis previs i en este primer taller sobre infraestructura verda i mobilitat”.
Primer taller
El taller va començar amb la presentació del procés de consulta pública i dels espais de participació i una exposició de les línies estratègiques i actuacions proposades en matèria d'infraestructura verda i mobilitat.
Posteriorment, els assistents van accedir a informació més precisa sobre cada línia estratègica i actuació previstes i van anotar les seues propostes en fitxes. Finalment, es van organitzar tres taules temàtiques sobre cada una de les línies estratègiques: infraestructura verda i blava, mobilitat sostenible i connexions territorials i urbanes. En elles, els participants van tindre ocasió de plantejar les seues aportacions i demandes i totes elles van ser arreplegades i exposades al final de la jornada en un resum de cada taula. Els resultats del taller es pujaran a la web i s'incorporaran al PGE.
Entre les propostes dels veïns van destacar l'aposta per un front litoral lliure d'obstacles, per la posada en valor dels espais naturals, la figura del vianant com a centre de tot desenrotllament urbà o l'ampliació i reordenació de l'oferta de transport públic del municipi.
Objectius
L'eix temàtic infraestructura verda i mobilitat se centra en les xarxes d'infraestructures que conformen el suport físic i ambiental de la ciutat. Abasta aspectes com la infraestructura verda, l'espai rural, el mosaic agroforestal, la mobilitat i les infraestructures de transport.
Els grans objectius del PGE en esta matèria són:
- Garantir la connectivitat de la infraestructura verda, mitjançant el disseny de corredors verds que unisquen espais naturals i culturals de major valor, promovent la biodiversitat.
- Recuperar l'estructura agroforestal, amb la reactivació d'espais productius i protegir els sòls per a evitar la seua degradació.
- renaturalitzar la ciutat, incrementant la permeabilitat del sòl i la vegetació en entorns urbans i millorar la qualitat ambiental.
- Augmentar la resiliència enfront de riscos naturals, amb el desenrotllament de solucions que mitiguen els efectes d'inundacions i altres desastres mitjançant un adequat disseny de la infraestructura verda urbana i periurbana.
- Fomentar espais d'oci connectats amb la naturalesa, mitjançant la creació de zones recreatives en l'entorn periurbà.
- Millorar la connectivitat metropolitana que facilite l'articulació amb municipis de l'entorn (Sant Joan, Mutxamel, Sant Vicent, el Campello i Elx).
- Promoure la mobilitat activa i sostenible, potenciant infraestructures per al transport públic, bicicletes i vianants i eliminant de manera progressiva el trànsit del front litoral i de l'entorn central.
Línies estratègiques i actuacions
En este sentit, s'han plantejat tres línies estratègiques, amb diferents propostes d'actuació, sobre les quals els alacantins han pogut plantejar les seues consultes i propostes en este taller i sobre les que pregunta també l'enquesta de la consulta pública, situada en la web alicanteunplancontigo.es.
Estes línies estratègiques i actuacions són les següents:
- Línia 1. Disseny de la Infraestructura Verda i Blava com a element vertebrador i articulador
› Regeneració del front litoral.
› Desenrotllament d'una malla ambiental o anell verd periurbà.
› Creació de nous parcs urbans.
› Creació de corredors ecològics.
- Línia 2. Desenrotllament d'un model de mobilitat sostenible
› Eliminació de barreres ferroviàries.
› Futura estació intermodal Parc Central.
› Ampliació de la xarxa de tramvies.
› Implantació d'aparcaments dissuasius.
- Línia 3. Millora de la xarxa de mobilitat a nivell territorial i urbà
› Potenciació de l'A77 - AP7 com segona circumval·lació.
› Prolongació del viari principal de la Ciutat de la Llum fins a l'A79.
› Conversió de l'eix metropolità A70 en bulevard (Sant Vicent-Villafranqueza-Orgegia).
› Construcció de la Tercera Ronda Metropolitana.
› Completar la Via Parc.
› Transformació de l'eix urbà Gran Via.