Descobreixen a Alacant les restes arqueològiques de tot un barri de l'antiga Lucentum

El regidor de Cultura Antonio Manresa avança que ha disposat una partida de 70.000 euros per a reprendre les excavacions

Descobreixen a Alacant les restes arqueològiques de tot un barri de l'antiga Lucentum
17/01/2022 -

El regidor de Cultura d’Alacant, Antonio Manresa, i el cap de Patrimoni Integral, José Manuel Pérez Burgos, han explicat hui als membres de la Comissió municipal dels BIC de la ciutat que els jaciments arqueològics del Parc de les Nacions són molt més importants del que es creia al principi. “No estem davant les restes d’una simple vila romana, sinó abans de res un barri periurbà de la ciutat iber-romana de Lucentum, una zona que va sobreviure a la mateixa ciutat”, han indicat. Aquest jaciment podria tindre transcendència nacional, han apuntat.

El regidor ha manifestat que ha disposat una partida de 70.000 euros per a emprendre la I fase de les excavacions, després d’haver finalitzat les tasques de desbrossament dels terrenys, el clos dels espais i consolidació de les primeres restes que hi havia a l’aire lliure, així com els descoberts en les prospeccions inicials. Aquestes primeres tasques realitzades s’han englobat en una fase 0.

Després de la celebració de la Comissió de Béns d’Interés Cultural (BIC), en la qual estan representats tots els grups polítics, el regidor ha posat èmfasi en “la fita arqueològica que suposa per a la mateixa ciutat d’Alacant” el projecte per a museïtzar aquesta zona.

“Sorpresa important”

Manresa ha declarat que els treballs es dividiran en quatre actuacions. “El primer que hem fet ha sigut neteja i desbrossament. El solar, de 15.000 metres quadrats, estava ple de vegetació, que va caldre retirar per a arribar al jaciment a l’aire lliure perquè poguera passar el georadar i detectar el que hi havia fins a una profunditat de cinc metres. I hem rebut una sorpresa important, ja que tota l’extensió està plena de restes arqueològiques, la majoria per descobrir. Parlem d’una zona dels voltants de Lucentum, zona periurbana de la ciutat que va ser l’origen d’Alacant”.

Col·laboració de regidories i universitats

Manresa ha afegit que “estem molt orgullosos del treball realitzat en conjunció amb la Universitat d’Alacant, el georadar de la Universitat de Cadis i les regidories de Cultura i de Medi Ambient. Avancem per a museïtzar aquestes restes a l’aire lliure. A causa de les novetats descobertes, hem donat compte al Museu Arqueològic (MARQ)”.

Pérez Burgos ha concretat en la Comissió que “el solar de 15.000 metres quadrats està pràcticament ple d’estructures a investigar. El projecte inicial es creia de menor extensió. Sabem fefaentment que les restes són d’època romana alt imperial. Ens trobem davant un barri periurbà de la ciutat de Lucentum, no una vila. És la mateixa Lucentum extramurs, on intuïm que adinerats de la ciutat tenien els seus negocis al voltant d’una almàssera, oli i vi. Aquesta barriada periurbana de Lucentum va sobreviure a la mateixa ciutat. Tot apunta al fet que els vestigis podran datar-se fins als segles III o IV”.

La identificació arqueològica de la zona apunta que se situa en els voltants del jaciment Tossal de Manisses-Lucentum. Es localitza concretament en el solar situat entre les vies: Avinguda Esportista Miriam Blasco, 5; carrer Pal·las Atenea, 7 i el carrer Afrodita, 2-19 i 23.

Pròxima campanya, entre maig i juny

La pròxima campanya arqueològica en aquesta parcel·la està prevista que es realitze entre maig i juliol i ja hi ha un conveni de col·laboració entre l’Ajuntament i la Universitat d’Alacant sobre el particular.

Els objectius són clars. Han de comprendre la investigació científica per a consolidar, posar en valor i musealizar el jaciment, convertint al mateix en un vertader museu a l’aire lliure per a gaudi de tota la ciutadania, segons han expressat en la reunió.

La comissió ha abordat també assumptes sobre el castell de San Fernándo, les passarel·les d’accés del qual s’han licitat per la Junta de Govern i les obres es preveuen immediates. S’ha parlat també del Pla Especial de les Torres de l’Horta i del Pla Director del Castell de Santa Bàrbara, així com de la pròxima entrada de l’empresa Exatur per a gestionar les seues activitats.

Les restes de la torre guaita d’Aguaamarga i el procés de convertir a la romeria de la Santa Faç en BIC han sigut uns altres dels assumptes tractats en el debat.

Més informació

0 comentaris

Encara ho tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

10 − one =