La província d'Alacant és un dels territoris que espera un major patrimoni històric de l'època medieval. Si existix un element inconfusible que descriga esta realitat són, sens dubte, les fortaleses que es dispersen en diferents municipis alacantins. L'orografia muntanyenca feia d'Alacant un bastió defensiu, per la qual cosa al voltant de molts turons i muntanyes van començar a florir assentaments sota la salvaguarda dels castells.La joia de la corona en este aspecte és el Castell de Santa Bàrbara, que s'ha convertit en el símbol de la ciutat d'Alacant. De fet, les fortaleses tenen este component d'arrelament social, cultural i identitari en les diferents localitats. Per a retre homenatge als 230 castells construïts a la província, la fortificació de la capital alacantina alberga des d'este divendres 15 de març l'exposició “Guardians de Pedra” amb l'objectiu de divulgar la riquesa patrimonial d'Alacant.La mostra, que estarà situada a la sala Taverna del Castell de Santa Bàrbara, recorre per comarques un total de 84 fortificacions. Es tracta de la primera fortalesa que acull l'exposició després del seu pas per 14 municipis de la província. D'esta manera, es tanca un cicle itinerant que es va inaugurar en el MARQ l'any 2015 i es podrà visitar fins al pròxim 13 d'octubre. Així, l'entitat museística i l'Ajuntament d'Alacant estrenyen llaços en el seu objectiu conjunt de generar un corredor turístic entre el Castell i el MARQ.
Un recorregut en cinc rutes
L'exposició acosta els 84 castells seleccionats amb un format a l'estil rutes, convidant als visitants a aprofundir en la informació i fins i tot visitar les fortaleses de manera presencial. En este sentit, la proposta agrupa les diferents fortificacions en blocs, coincidint amb les comarques alacantines.- La Clau del Regne, en l’Alacanti. Un dels baluards més forts del regne d'Aragó i la seua principal entrada per a controlar possibles ofensives castellanes per terra o per mar en el segle XIV.
- Els castells de la frontera interior, centrada en la Vall del Vinalopó. Una línia de fronteres on les corones d'Aragó i Castella van disposar de múltiples fortificacions com els castells de Sax, Villena o Biar.
- Els Castells de la Muntanya, representant a les comarques de L'Alcoià-Comtat. Lloc de grans residències fortificades dels senyors feudals de comarques situades en l'àrea central del Regne de València.
- Els Castells de Tudmir, que fan referència a les fortificacions existents a la Vega Baixa. En esta comarca es troben les fortificacions d'Oriola, Callosa del Segura i Cox, entre altres.
- Els castells de la Frontera de la Por, que se centra en les defenses de les Marines d'Alacant. Esta ruta recorre les muralles de ciutats com La Vila, Benidorm i Altea.