Alacant

EL MACA acull el Programa Experimental Mediació i Educació a través de l'Art, PERMEA

Aquestes pràctiques generen desplaçaments en els modes de fer dels artistes i els espais culturals

2 minuts

permeacas-1000x667-2
El MACA acollirà durant dos dies un seminari que, a través de diferents tallers i conferències, dirigits a artistes, mediadors/es, comissaris/es i persones interessades, permetrà abordar a través de l'estudi de projectes reals, les complexitats de les pràctiques artístiques comunitàries a partir de l'anàlisi de les condicions materials i simbòliques sobre les quals es construeixen, de les relacions que generen i especialment des de la seua encarnació com a subjectes socials emancipats.En els discursos de la cultura ressona cada vegada amb més intensitat la potencialitat de les pràctiques artístiques contemporànies com a eines de transformació social. Aquest ressò, que té estrets vincles amb les pràctiques activistes i l'art públic, es manifesta com un territori fèrtil per al desenvolupament de projectes artístics de caràcter comunitari que, impulsats per artistes i institucions de l'art, troben en l'espai social les seues formes i discursos.Aquestes pràctiques generen desplaçaments en les maneres de fer dels artistes i els espais culturals lloc que s'organitzen sota veus, temps i agendes diferents però sobretot perquè obrin l'espai discursiu de l'art a un subjecte social que s'enuncia des del nosaltres i que involucra agents heterogenis sota la premissa d'un projecte comú.Però és realment possible dir nosaltres? Com es configura aquest nou subjecte plural? De quina manera entén l'art la seua legitimitat com a agent? Com es construeix en tant que veu en relació a l'artista i a les institucions? Com pren cos?

Programa

Divendres 31 de maig16:00 a 20:00 Ramón Parramón. Conferència + taller - Asimetrias.Sábado 1 de junio10:00 Emilio Martínez. Salvem el Cabanyal i Cabanyal - Portes Obertes10:45 Bia Santos. Craftcabanyal12:00 Sören Meschede. Concomitentes13:00 Del jo al nosaltres en les pràctiques artístiques contemporànies. Taula redona16:00 a 20:00 La Fundició. Conferència + taller

Informació sobre els ponents

Ramón Parramón. Doctor en Belles Arts. Director i fundador d'IDENSITAT projecte col·lectiu des del que treballa com a part de la seua pràctica com artista, director d'ACVIC, Centre d'Arts Contemporànies.Emilio Martínez. Catedràtic d'Escultura de l'UPV especialista en art públic. Organitzador des del 1998 del esdeveniment d'art públic Cabanyal Portes ObertesBia Santos. Artista i investigadora, coordina el projecte CraftCabanyal, un treball col·lectiu de craftivisme que genera obres d'art participatives, realitzades per artistes i tres generacions de veïns i veïnes del barri del Cabanyal.Sören Meschede. Productor cultural i coordinador del projecte Concomitentes que promou la creació d'obres d'art, i media entre la societat civil que les encarreguen i els artistes que les produeixen.La Fundició. Cooperativa creada en 2006 que impulsa processos col·lectius de construcció de coneixement, pràctiques culturals i formes de relació, entesos com a recursos d'ús comí i com activitats "controvesials" i situades.Activitat gratuïta amb inscripció prèvia (enviant un correu adidacticacmcv@gva.es)