Alacant

Fractura total per la implantació de la Zona de Baixes Emissions a Alacant

PP i Vox reforcen el seu acord de la ZBE sense restriccions, però les grups progressistes en bloc s'alcen de la taula abans d'iniciar-se el debat en la Comissió de Presidència

1 minut

El tub d'escapament d'un cotxe emetent gasos contaminants

La implantació de la Zona de Baixes Emissions (ZBE) a Alacant, prevista per a la seua entrada en vigor al gener de 2025, està cada vegada més prop d'aprovar-se de manera definitiva en el Ple Municipal. Un document sense restriccions ni sancions que va veure la llum verda en la Comissió de Presidència i Règim Interior de l'Ajuntament amb el suport del Partit Popular i Vox, els qui també van rebutjar totes les al·legacions presentades. No obstant això, es tracta d'una mesura polèmica que s'ha materialitzat amb l'absència de PSOE, Compromís i EU-Podem, que van abandonar la sessió en senyal de protesta.

La creació de les Zones de Baixes Emissions és una normativa d'obligat compliment imposada per la Unió Europea, a través de la Llei 7/2021 de Canvi Climàtic i Transició Energètica, que exigix a les ciutats de més de 50.000 habitants la seua creació per a millorar la qualitat de l'aire. En este sentit, el regidor de Medi Ambient, Manuel Villar, destaca que Alacant ja duu a terme iniciatives com la conversió en zona de vianants, la renovació de la flota d'autobusos urbans amb vehicles "0 emissions", i el desenvolupament de corredors verds. A més, Villar argumenta que l'ordenança s'ha elaborat "respectant el marc jurídic" i sense la imposició de sancions, ja que "la qualitat de l'aire a Alacant és bona".

Una ordenança que des del grup socialista, el seu portaveu Ana Barceló, ha titllat de "fraudulenta". La dirigent del PSOE critica que l'equip de govern "oculte" informes fonamentals, com l'anàlisi econòmica de la ZBE i el calendari d'implantació per fases. Així mateix, Barceló assenyala que durant la comissió es va modificar l'informe tècnic 'in voce' per a assegurar el suport de Vox, la qual cosa, en la seua opinió, demostra que el procediment "està viciat des de l'inici". També expressa la seua preocupació per la falta d'un informe socioeconòmic que avalue l'impacte de la ZBE en la ciutadania i en el comerç local.

Tot i això, el regidor Manuel Villar insistix que "esta mesura convertirà a Alacant en una ciutat més saludable i eficient en termes de mobilitat sostenible". En esta línia, l'edil responsable de l'àrea de Medi Ambient recorda que l'Ajuntament ha introduït incentius fiscals en l'ordenança per a vehicles de baixes emissions, amb bonificacions de fins al 75% en l'Impost sobre Vehicles de Tracció Mecànica (IVTM).

Tres anells d'aplicació

L'àmbit d'aplicació de la ZBE a Alacant es configura amb un esquema de tres anells. El primer se circumscriu al Barri antic, el segon al centre tradicional i el tercer està delimitat per la circumval·lació urbana de la Gran Via. Tots els vehicles podran circular lliurement pels anells II i III, sense restriccions ni sancions, mentre que a l'entorn del Barri antic (anell I) es manté com a zona amb limitació d'accessos.

De fet, Alacant disposa des de 2011 d'eixa zona amb limitació d'accessos a l'interior del perímetre comprés pel Barri antic, entre la Rambla de Méndez Núñez, l'avinguda de Jaume II, el vessant del Castell de Santa Bàrbara i els carrers Jorge Juan i Altamira, amb més de 10 hectàrees de superfície, en la qual es limita l'entrada de vehicles, mitjançant controls d'accés, a veïns, comerciants o vehicles autoritzat, de manera que s'utilitze este espai com a "zona residencial" amb prioritat del vianant respecte al vehicle.

De la mateixa manera, tots els vehicles podran entrar i circular sense necessitat de verificació de l'etiqueta ambiental en els anells II i III (centre tradicional i Gran Via), que serviran com a zones d'estudi, monitoratge i presa de dades per a una "gestió més eficient", segons fonts municipals, de la mobilitat a la ciutat i per a ajudar a la presa de decisions futures relacionades amb el trànsit i la ZBE i altres serveis municipals.