Alacant

Més itineraris per als vianants i ciclistes: principals conclusions de l'enquesta sobre el Parc Central

El 72,3 % dels enquestats opta per crear vies per als vianants i ciclistes per a unir el parc amb els barris adjacents

1 minut

Imatge del possible disseny del futur Parc Central

L'enquesta realitzada per l'Ajuntament d'Alacant sobre l'ordenació urbanística del futur Parc Central ja compta amb els seus primers resultats. En concret, el 72,3 % de les persones enquestades aposten per què la connexió d'este nou àmbit amb els barris adjacents de Sant Blas, Juan Pablo II, Ciutat desís, La Florida, Princesa Mercedes i Alipark es realitze a través d'itineraris per als vianants i ciclistes.

D'aqueixa manera, més del 70 % rebutja la proposta que el tràfic motoritzat dels principals viaris transversals encreuament el parc perquè en esta àrea predominen les zones verdes, els nous habitatges i més espais dotacionals entre l'avinguda de Salamanca i la Gran Via.

Així es desprén del resultat del sondeig convocat per la regidoria d'Urbanisme per a recaptar l'opinió dels ciutadans sobre el Parc Central, en el qual han participat més de 3.200 persones durant el passat mes de juliol i que ja s'ha convertit en el procés de major participació ciutadana en la història de la ciutat.

Preguntats per l'alternativa més adequada per a resoldre la connectivitat del futur parc amb els barris adjacents, set de cada 10 participants en l'enquesta (el 72,3 %) es van decantar per la segona opció, "que evita al màxim la fragmentació del parc per viaris rodats i la connexió entre barris es produïx preferentment mitjançant els itineraris per als vianants i ciclistes. Només la Gran Via, com a element estructural, permet l'encreuament del tràfic motoritzat i planteja el desafiament de no suposar un obstacle per a la continuïtat longitudinal del parc".

Mentre que, el 27,7 % dels enquestats van optar per l'altra proposta contemplada en l'estudi, més permeable al trànsit rodat, ja que "posa en relació els principals nodes i zones verdes dels barris mitjançant itineraris per als vianants i ciclistes, però permet, al seu torn, l'encreuament del tràfic motoritzat a través del parc dels principals viaris rodats connectors".

El Pla Especial d'Ordenació Detallada d'esta actuació urbanística crucial per a 'cosir' els barris separats per l'estesa ferroviària i dotar a la ciutat d'un nou 'pulmó verd' i dotacional concedix especial importància a les connexions amb els barris adjacents en considerar que "el Parc Central és l'oportunitat per a reequilibrar estos barris i oferir-los les dotacions necessàries, establint amb ells una relació de proximitat", a través d'estos futurs accessos, en els quals segons una àmplia majoria d'enquestats han de prevaldre els itineraris ciclistes i per als vianants sobre el tràfic motoritzat.

"És de gran valor l'aportació dels alacantins en este procés de consulta pública i participació ciutadana perquè ajuda a traçar i consolidar línies d'acció de molta importància quant a les connexions, usos, espais dotacionals, equipaments i mobilitat del futur Parc Central", ha destacat la regidora d'Urbanisme, Rocío Gómez.

"Estem convençuts que este gran interés demostrat fins al moment pels alacantins es mantindrà viu i acréixer a mesura que avance la tramitació d'esta històrica actuació", ha afegit l'edil, que ha precisat que actualment es tramita el pla d'ordenació detallada del Parc Central després d'aprovar-se fa un any el d'ordenació estructural.

Connexió amb els espais verds perifèrics

L'enquesta realitzada durant el passat mes de juliol també reflectix que un ampli percentatge dels participants defensen que la nova ordenació resolga les vores urbanes inacabades amb noves façanes i que permeta la connexió de la ciutat amb les zones naturals de les Llacunes de Rabasa per a connectar els espais verds perifèrics amb el centre de la ciutat.

De la mateixa manera, l'estudi demostra que els alacantins concedixen un considerable valor històric i referencial a infraestructures preexistents com el Pont Rojo de la Gran Via i l'edifici de l'Estació, per sobre del que atorguen a la plaça de l'Estel. I sobre els usos a implantar a l'interior del futur Parc Central, la majoria opta per les instal·lacions esportives, seguides de centres culturals, socials, sanitaris i educatius.