Alacant

Óscar Puente garantix l'ampliació de l'aeroport, però ‘refreda’ la construcció de la segona pista a curt termini

El ministre de Transports es reunix amb l'alcalde per a abordar la variant de Torrellano i la retirada de les vies del front litoral, el Parc Central o l'eliminació del peatge de l'AP-7

4 minuts

oscar puente visita alicante
La província d'Alacant i, per tant la ciutat i la seua àrea metropolitana, és un dels territoris amb pitjor finançament històric per part de l'administració central. Per a pal·liar eixa realitat, començar a tindre ponts i abordar els desafiaments futurs quant a infraestructures de connectivitat, el ministre de Transports i Mobilitat Sostenible, Óscar Puente, ha visitat en el matí d'este divendres la capital alacantina. Després de la seua participació en la trobada econòmica Fòrum Alacant, amb tots els representants del sector productiu provincial i autonòmic, Puente ha mantingut una reunió amb l'alcalde Luis Barcala per a abordar els grans projectes per a millorar la xarxa de transports de la ciutat.Així, tots dos equips de treball han debatut sobre les actuacions de transformació del front litoral amb la retirada de les vies del tren, la variant de Torrellano, l'operació integrada OI2 Renfe i l'anhelat Parc Central, així com l'ampliació de l'Aeroport i la petició de construir una segona pista. A més, en la reunió mantinguda en el consistori alacantí s'han tractat altres qüestions com l'eliminació del peatge en l'AP-7. “No hem vingut a fer anuncis, ni de visita institucional, sinó a treballar i a escoltar sobre quines són les necessitats i inquietuds d'Alacant", indica el ministre.

La segona pista, posposada

L'aeroport ha sigut una de les qüestions calentes abordades. En este sentit, Puente confirma l'ampliació de la terminal perquè “aprofitar al màxim” el potencial de creixement en passatgers es tracta d'un “objectiu compartit”. El ministre exposa que s'afrontarà una “important inversió” en aquelles infraestructures i àrees que necessiten créixer i millorar per a canalitzar la previsió d'augment fins als 26 milions de passatgers.En concret, el Ministre assenyala que l'objectiu és “prolongar la terminal, crear més fingers, i guanyar capacitat d'operacions per hora". No obstant això, incidix en què, de moment, no està prevista la construcció d'una segona pista a curt termini en l'aeròdrom, llevat que es considere imprescindible per criteris tècnics i per l'existència d'una demanda real per part de les aerolínies. “Al final són les principals encarregades de fer front a l'import de la seua creació a través de les taxes”, matisa.

Transformació litoral

Quant a la transformació de l'accés sud a la ciutat, l'Ajuntament planteja el desmantellament de les vies del ferrocarril del front litoral en El Palmerar i Sant Gabriel, “que suposen una barrera infranquejable entre la ciutat pròxima i la costa”, sosté Barcala. Per a dur a terme eixa retirada de vies, el consistori considera imprescindible que s'execute la variant de Torrellano. “És una actuació prioritària perquè per al model futur de ciutat és clau regenerar este eix litoral”, apunta el primer edil.En esta línia, l'equip de govern alacantí també considera “estratègica” la creació del Parc de la Mar, que comporta la reconversió de l'entorn de l'antiga Estació de Benalúa, que actualment alberga la Casa Mediterrani. Així, per a l'execució d'este projecte, Barcala ha plantejat al ministre la firma d'un conveni entre l'Ajuntament i l'ens gestor d'infraestructures ferroviàries Adif.Un acostament de postures entre totes dues administracions que ja es va produir en referència a l'operació integrada OI/2 Renfe. És per això que l'alcalde ha recordat que els seus objectius fonamentals són la creació de l'esperat Parc Central i la reconversió de l'actual estació en un gran node intermodal de mobilitat que incloga la nova estació del TRAM i la possibilitat que puga acollir també l'estació d'autobusos.

La variant de Torrellano, en el full de ruta

Una de les demandes històriques per part de la ciutat d'Alacant és la creació de la variant de Torrellano. En este sentit, Óscar Puente ha traslladat el compromís del Ministeri amb la seua construcció, perquè “es tracta d'una infraestructura clau per a aprofitar tot el potencial i capacitat del Corredor Mediterrani”. D'esta manera, en la reunió s'ha abordat una qüestió la tramitació de la qual es troba en el procés de redacció del projecte constructiu de la seua fase 1 de connexió amb l'aeroport.En este context, el responsable del departament ha traslladat al regidor municipal la seua disposició a continuar conversant sobre el projecte d'electrificació provisional de vies en el litoral sud d'Alacant, analitzant altres alternatives, així com els avanços en els treballs per a la integració ferroviària de l'antiga estació de Benalúa.

Eliminació del peatge de l'AP-7

Al seu torn, l'alcalde d'Alacant, Luis Barcala, ha mostrat la seua satisfacció amb l'anunci realitzat este matí per part del ministre de Transports i Mobilitat Sostenible sobre la seua intenció de liberalitzar el peatge de l'autopista AP-7 en la circumval·lació d'Alacant. Esta era una de les demandes de l'Ajuntament per a aconseguir descongestionar l'autovia A-7 i avançar en l'objectiu de convertir-la en una ronda metropolitana, d'acord amb el model de ciutat ‘Alacant 4D’ per als pròxims cinquanta anys.“Actualment esta autopista s'ha convertit en una important barrera física i funcional entre el nord de la ciutat, Sant Vicent del Raspeig i Mutxamel en el tram que discorre des de la Universitat fins a Orgegia”, puntualitza el primer edil.Finalment, el titular de Transports ha explicat que el Govern estudia liberalitzar també el peatge de l'autopista de connexió entre l'AP-7, que unix Monforte del Cid i El Campello, com a fórmula per a descongestionar esta via. A llarg termini, el ministeri també es planteja la construcció d'un tercer carril al seu pas per Alacant, amb l'objectiu d'alliberar l'AP-7 d'entorn de 20.000 vehicles i, al mateix temps, reduir la sinistralitat.