Aquest és el pla d'Alacant per a dinamitzar, reactivar i transformar el comerç i els mercats

En su elaboración se ha contado con la participación activa del tejido empresarial y asociativo para plantear los retos del plan estratégico del comercio

Guardar

plan comcercio alicante
plan comcercio alicante
L'Ajuntament d'Alacant ha presentat aquest matí el diagnòstic del 'Pla d'Acció, Impuls i Modernització del Comerç de la ciutat i dels Mercats Municipals' elaborat per a definir el nou model comercial del futur, com una important aposta municipal dirigida a impulsar 55 accions i 14 línies estratègiques que milloren la competitivitat del sector, el transformen, reactiven i modernitzen.El pla ha sigut exposat per la regidora de Comerç, Consum, Hostaleria i Mercats, Lidia López, juntament amb tècnics de l'Oficina de Comerç i Territori -PATECO- del Consell de Cambres de Comerç de la Comunitat Valenciana, entitat encarregada d'elaborar el document en l'últim any, en un acte al qual ha acudit una representació del sector comercial i de l'hostaleria, associacions, entitats, professionals i experts, celebrat a l'auditori de Porta Ferrisa.La regidora Lidia López en la seua intervenció ha destacat que "s'ha elaborat un treball molt important d'anàlisi del comerç durant un any de la mà del sector en el qual han col·laborat 26 associacions per a tindre un pla estratègic de futur amb un enfocament transversal i de caràcter participatiu, realitzant un mapatge de 84 eixos comercials i 15 zones de la ciutat".En la seua realització ha participat un equip multidisciplinari, que ha entrevistat 1.500 persones consumidores i visitants, amb un important procés d'escolta del teixit empresarial del sector que han permés contrastar la realitat i veure les necessitats i reptes per a elaborar una radiografia del comerç d'Alacant. Aquest pla permetrà reforçar la centralitat de l'Alacant com a capçalera comercial i recuperar la vitalitat de l'activitat comercial en el context actual.La regidora Lidia López va recordar que "l'anterior document és de fa 25 anys i l'Ajuntament ha fet una aposta en ferma per a elaborar i actualitzar el pla en un moment clau de transformació, amb l'objectiu de revisar les polítiques actives necessàries per a orientar les estratègies en la direcció adequada. El pla ens serveix de catalitzador per a afrontar el període de canvis, desafiaments i noves oportunitats amb l'objectiu d'impulsar la cooperació i reactivar el sector dinamitzant i millorant la seua competitivitat per a crear el futur comerç de la nostra ciutat".

Radiografia del Comerç d'Alacant

El comerç és l'activitat econòmica predominant amb major presència en el teixit urbà de la ciutat, amb 3.213 empreses, aporta un de cada huit ocupacions, i canalitza la tercera part de la renda de les famílies. A més és la segona activitat que més persones ocupa amb 25.264 treballadors, i la que té més treballadors autònoms.El comerç minorista amb un 39,3% dels locals actius és l'activitat econòmica amb major presència a peu de carrer, per davant del conjunt d'hostaleria i els serveis que representen el 23,2% o dels serveis personals amb el 18,8%.En total Alacant compta amb 994 carrers, avingudes i places amb locals en planta baixa, 84 eixos comercials, un total d'11.611 locals amb activitat econòmica censats a peu de carrer, dues zones comercials de referència que atrauen consumidors locals i visitants, en l'avinguda de Maisonnave i el Centre Tradicional i 107.897 metres quadrats de superfície comercial. Així com compta amb quatre mercats municipals amb 241 concessionaris, i quatre mercats de venda no sedentària amb 666 llocs de venda, i 115 punts de venda.El client valora positivament el comerç local, i actualment segons l'estudi l'oferta comercial ha augmentat en els barris o zones residencials nous dels PAUs, i en la zona de l'avinguda de Novelda. Els comerços que creixen en número són els d'alimentació no especialitzada, productes per a l'hàbitat com a cuines, bricolatge, mascotes, plantes, productes de construcció, i el comerç d'oci, cultura, esport i tecnologia.L'estructura de l'activitat empresarial d'Alacant compta amb 8.461 locals actius, entre els quals destaquen 3.323 comerços al detall, 1.962 d'hostaleria i restauració, 1.591 de serveis personals, així com més de 1.468 d'altres serveis. Es mantenen i fins i tot s'enforteixen els eixos comercials de les principals zones comercials.

Principals canvis en el comerç

Entre les principals línies estratègiques i conclusions que s'han posat de manifest en aquest pla destaca que la demanda de consum es troba segmentada, amb un perfil digital i omnicanal, i un perfil que ha experimentat un canvi en els hàbits de consum i els valors associats a la compra, i utilitza tots els canals que té a la seua disposició.Els consumidors alacantins compren aliments principalment en els supermercats en un 95%, encara que la combinen amb compres realitzades en establiments especialitzats de proximitat el que representa el 54,3%. Així com el 22,4% de les compres d'alimentació es duen a terme en els mercats municipals. El 78,7% dels consumidors assenyala que sol realitzar compres en botigues de proximitat per a fer costat al comerç local.El comerç especialitzat local és triat el 40% dels consumidors per a les compres de béns no alimentaris, i a major edat dels consumidors, més trien els xicotets establiments de proximitat i els mercats. El 90% de la despesa en comerç dels alacantins en béns no alimentaris es realitza en el comerç d'Alacant.

Procés de transformació del comerç i consumidors

El comerç ha patit un important procés de transformació i es deu a les forces imparables de la digitalització de la societat i a la globalització econòmica.Els consumidors valoren el preu, però també l'experiència, la proximitat o la comoditat, i el nou escenari en l'economia urbana es plateja amb menys comerços i més serveis, sobretot el cuidat personal i hostaleria. Hi ha més ocupació en el sector amb zones comercials més reduïdes i concentrades. Les cinc palanques per a activar el consum són el preu i la qualitat, la comoditat i conveniència, proximitat i responsabilitat i sostenibilitat.Els Mercats municipals són motors del consum local, i els nous rols dels establiments físics actualment són la proximitat, servei o experiència. Les recents accions de dinamització dels mercats i ocupació de llocs buits estan tenint èxit, millorant notablement els nivells d'ocupació i l'activitat dels mercats. El Mercat Central és el més freqüentat pels consumidors, ja que 3 de cada 4 consumidors que realitzen compres d'alimentació en els mercats acudeixen al Mercat Central.El sector s'enfronta al repte global de la sostenibilitat, i el replantejament de les ciutats i les empreses per a complir amb ODS i Agenda 2030. Amb el focus posat en la gastronomia i turisme com a sectors de gran interés per al comerç i oportunitat per al comerç. Els projectes de reurbanització del centre de la ciutat han donat lloc a carrers amb amplis itineraris per als vianants, millorant notablement l'espai públic, la seua imatge i accessibilitat.

Dades d'interés i perfil sociodemogràfic d'Alacant.

Con 350.849 habitants censats en 2022, Alacant ha experimentat un creixement del 4,38% en l'última dècada, degut fonamentalment a l'arribada de població estrangera el que representa més del 23,26% en el període 2022-2023. L'edat mitjana és de 43 anys (41 anys en 2012), i un de cada cinc habitants d'Alacant té més de 65 anys. Aquestes dades mostren una tendència progressiva a l'envelliment de la població d'Alacant, que no és exclusiva de la ciutat, sinó que està en sintonia amb la realitat de les ciutats europees.L'any 2022, van visitar Alacant més de 990.000 turistes, amb 3,5 milions de pernoctacions. Els turistes gasten 108 milions d'euros en el comerç d'Alacant.

Reptes de futur

El pla proposa impulsar 55 accions i 14 línies estratègiques que milloren la competitivitat del sector, i entre els cinc objectius estratègics que planteja destaquen la reactivació de l'activitat comercial, la modernització i diversificació del teixit comercial, la dinamització del comerç dels barris, l'adequació i modernització dels mercats municipals i l'adaptació i millora de l'espai públic comercial.El comerç és un sector cada vegada més professionalitzat i especialitzat, molt actiu i dinàmic i que estira de l'ocupació local, i un teixit comercial econòmica i socialment potent, experimentat i madur, que és conscient que ha d'adaptar-se a les noves tendències.
Destacats