Alacant renova el Programa ONA d'inserció laboral després de "l'èxit" de la primera edició

L'Ajuntament i Creu Roja col·laboren en aquesta iniciativa d'Aigües d'Alacant que ofereix ajudes bàsiques, formació i orientació en matèria d'ocupació a persones en situació de vulnerabilitat

Guardar

proyecto OLA Alicante
proyecto OLA Alicante
L'Ajuntament d'Alacant ha presentat aquest matí al costat d'Aigües d'Alacant i Creu Roja els resultats obtinguts en la primera edició del Programa OLA, una iniciativa d'Aigües d'Alacant en la qual les tres institucions han col·laborat en 2023 i que està previst prorrogar enguany amb una segona edició. L'acte de presentació de resultats ha comptat amb Begoña León, regidora de Benestar Social de l'Ajuntament d'Alacant; Remedios Alarcón, presidenta local de Creu Roja; i Amelia Navarro, directora de Sostenibilitat, Equitat i Acció Social d'Aigües d'Alacant.Amb sigles "d'Ocupació”, “Lideratge” i “Acompanyament”, el Programa OLA ha comptat en la seua primera edició amb la participació de 16 persones entre els mesos d'abril a octubre de 2023, totes elles beneficiàries del Fons Social d'Aigües d'Alacant. Entre les principals dades de l'edició exposada hui estan: l'elevat grau de fidelització de les persones participants, amb cap baixa entre els participants durant els 6 mesos d'intervenció; la dedicació mitjana de l'equip tècnic, de 14 hores per participant; el perfil mitjà, dona, migrant no procedent de la Unió Europea, entre 31 a 45 anys; la cobertura de necessitats bàsiques, que ha suposat una inversió de 2.450,49 euros, especialment en alimentació, transport i subministrament; el grau d'activació laboral, que ha ascendit al 100%, amb un 56% de participants realitzant formacions bàsiques; el 88% de participants realitzen processos de selecció, amb un total de 59 processos i una ràtio d'èxit del 22%. Tot això ha suposat una generació d'ocupació, amb una reducció de l'atur del 50% entre els participants i llocs de treball amb contracte, salari i condicions laborals dignes.

Col·laboració a tres bandes

L'edil de Benestar Social ha ressaltat la rellevància d'aquest programa en el qual “dues institucions s'uneixen amb el Consistori en un gran projecte que busca la cura i la protecció de les persones més vulnerables de la ciutat. Una aliança que enforteix el nostre compromís comú de servir als qui més el necessiten”. León ha assenyalat que “l'accés a l'ocupació per a millorar les condicions de vida, a través de la inserció en el mercat laboral, és un dret humà fonamental que, lamentablement, no sempre està a l'abast de tots”. Ha afegit que, per aquest motiu, “la col·laboració entre aquestes tres institucions és tan crucial”. Per a la regidora de Benestar Social “aquest programa representa un pas avant en el nostre compromís amb la responsabilitat i la solidaritat comunitària, de manera que s'aconsegueixen accions positives en benefici de la societat, que sobrepassen els mínims exigits per les lleis”.Ha recordat que l'Ajuntament ha col·laborat en la selecció dels participants en el programa, la coordinació de les diferents àrees que han intervingut, la identificació i abordatge de les necessitats específiques de les comunitats vulnerables i l'obtenció de diferents permisos i llicències. “Des de la regidoria de Benestar Social, i ho faig extensiu a tot l'Ajuntament d'Alacant, amb l'alcalde Luis Barcala al capdavant, vull expressar el nostre agraïment a tots els que han fet possible aquest important acord”, ha indicat, per a concloure que “aquest conveni no sols representa una col·laboració estratègica entre tres institucions líders, sinó també un testimoniatge de la nostra creença compartida en la importància de treballar junts per a construir un món més just i equitatiu”.La directora de Sostenibilitat, Equitat i Acció Social d'Aigües d'Alacant, Amelia Navarro, ha declarat que “des d'Aigües d'Alacant, en el marc del nostre Pla Estratègic, del nostre Pla d'Acció Social i dins del nostre compromís amb la vulnerabilitat en els municipis en què treballem, reforcem les aliances i el treball col·laboratiu entre el sector social, públic i privat, per a impulsar accions i programes que permeten accelerar una transformació social que garantisca un futur més pròsper i digne per a les persones que més el necessiten”.Per part seua, la presidenta local de Creu Roja, Remedios Alarcón, ha explicat que aquest programa busca "fomentar l'ocupabilitat de les persones beneficiàries del Fons Social d'Aigües d'Alacant". Ha destacat que els resultats "han sigut molt satisfactoris" i ha posat l'accent en el grau de fidelització i implicació que ha aconseguit el programa, ja que "s'ha aconseguit que el 100% de tots ells continuen amb el procés fins al final”. A més, ha avançat que està prevista la firma d'un nou conveni a tres bandes per a una segona edició d'aquest programa, "en la qual esperem obtindre, com a mínim, els mateixos resultats".

Compromís amb les situacions de vulnerabilitat

La forma en què el Programa OLA treballa l'objectiu d'inserció laboral s'articula potenciant les competències personals i laborals de col·lectius en situació de vulnerabilitat, oferint-los suport en la cobertura de les necessitats bàsiques, perquè puguen participar en les accions d'orientació i formació del programa i accedir al mercat de treball, millorant la seua qualitat de vida. Tot això, gràcies a este conveni posat en marxa per Aigües d'Alacant, amb la col·laboració de Creu Roja per a l'acompanyament integral als participants, i amb el suport de l'Ajuntament d'Alacant a través dels seus Servicis Socials; dependents de la regidoria de Benestar Social. Aquests servicis treballen a més amb la companyia en la gestió del Fons Social anual destinat al pagament del rebut de l'aigua i del clavegueram per a col·lectius en situació de vulnerabilitat.

Acompanyament en fases amb l'objectiu de l'ocupabilitat

El programa OLA contempla les diferents fases d'acompanyament de la persona que es troba en situació de desocupació. El projecte parteix d'un diagnòstic inicial de situació respecte a l'ocupabilitat i les necessitats bàsiques de cada participant. A partir d'ací, el programa contempla accions d'orientació laboral, càpsules formatives per a la millora de competències bàsiques, formació tècnica i específica, intermediació, prospecció laboral i acompanyament en l'entrevista, amb la cobertura de necessitats bàsiques i una avaluació d'impacte per a conéixer els canvis generats per la participació en el programa.Després de l'exposició de resultats, els assistents han recorregut les instal·lacions de Creu Roja a Alacant, en una visita en la qual han pogut conéixer com treballa aquesta organització amb els diferents col·lectius i realitats a les quals assisteix diàriament.
Destacats