Un projecte amb accent alacantí per a millorar la descontaminació d'aigua per a consum humà

La UA lidera esta iniciativa europea per a tractar l’aigua potable en les zones rurals més compromeses d’alguns països com Ucraïna, Mèxic, Moldàvia i Kazakhstan

Un projecte amb accent alacantí per a millorar la descontaminació d'aigua per a consum humà
19/02/2024 -

Alacant exporta talent, i en este cas el fa a través del Laboratori de Materials Avançats (LMA) de la Universitat d’Alacant (UA). Este departament és l’encarregat de liderar el projecte europeu Cleanwater, que té com a objectiu el desenvolupament de materials adsorbents per a la seua aplicació en sistemes portàtils de tractament i descontaminació de l’aigua en zones rurals especialment vulnerables.

La iniciativa té una duració aproximada de quatre anys, fins a finals de 2027, i compta amb la col·laboració estreta de tretze universitats, instituts i centres tecnològics, així com empreses del sector privat, d’Hongria, el Regne Unit, Polònia, Moldàvia, Kazakhstan, Ucraïna i Mèxic. Tots els implicats en el projecte treballen per a trobar una solució nova i econòmica en forma de recipient únic, fàcil de manejar i instal·lar, segons ha detallat la UA en un comunicat.

Es tracta d’un repte ambiciós per a disminuir els nivells de patògens químics i radiològics en l’aigua mitjançant l’aplicació de plasma en presència de llits adsorbents. “La combinació de tots dos processos en un solo dispositiu permetrà millorar l’eficiència dels processos de descontaminació d’aigua per a consum humà. És a dir, es podran eliminar substàncies químiques com els xenobiòtics, contaminants emergents o contaminants persistents, entre altres”, explica Joaquín Silvestre, investigador principal del projecte Cleanwater i catedràtic de la UA.

descontaminación del agua

Imatge de l’equip de treball del projecte Cleanwater durant una reunió celebrada al campus de la UA el mes de gener passat

L’equip de treball del projecte també pretén de manera paral·lela aprofitar estos materials adsorbents, prèviament modificats, per a la seua aplicació en l’organisme humà. “La seua funció serà la mateixa: l’eliminació de contaminants externs ingerits bé per via oral o via cutània”, assenyala Silvestre.

Impuls pel context geopolític

El canvi climàtic, les catàstrofes naturals i les diferents guerres que assolen el món en estos moments han posat en relleu la cerca de solucions ràpides i eficaces per a evitar la propagació d’epidèmies transmeses per l’aigua; també l’exposició a nivells insegurs de metalls pesants o contaminants perillosos. En este sentit, la complexitat d’una situació en la qual es fusionen components orgànics i inorgànics requerix un sistema “multi component” (en forma de pastilla) capaç d’abordar cadascun d’estes amenaces de manera conjunta.

El Laboratori de Materials Avançats del Departament de Química Inorgànica de la UA té una llarga trajectòria en nanomaterials capaços d’adsorber substàncies tòxiques. De fet, este grup és líder mundial en la síntesi i aplicació de materials porosos per a processos d’eliminació de contaminants, tant en gas com en líquids. Sens dubte, es tracta d’una experiència que pot resultar clau per al desenvolupament del projecte europeu Cleanwater.

En este context, des del grup investigador apunten que la iniciativa tindrà un impacte molt positiu en comunitats rurals on no hi ha accés a aigua potable. “Cal destacar que la contaminació de l’aigua natural afecta de manera molt negativa a dones, principalment les embarassades, a població infantil i a ancians”, recorda el catedràtic de la UA. Per tant, estos seran els grups que més es beneficiaran d’un projecte que compta amb un finançament pròxim al milió d’euros.

Més informació

0 comentaris

Encara ho tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

1 × one =