Els refugis antiaeris d'Alacant reben prop de 9.000 visites en dos anys

L’Estratègia de Desenvolupament Sostenible i Integrat dels barris situats entre els dos castells ha recuperat cinc instal·lacions i s’ha convertit en exemple nacional de bones pràctiques

Els refugis antiaeris d'Alacant reben prop de 9.000 visites en dos anys
02/04/2024 -

Alacant s’ha convertit en un referent nacional i europeu en la rehabilitació de refugis antiaeris de l’època de la Guerra Civil. L’Ajuntament compta amb huit d’estes instal·lacions, de les quals cinc han sigut rehabilitades dins de l’Edusi, l’Estratègia de Desenvolupament Sostenible i Integrat que es desenvolupa en els barris situats entre els dos castells. Estos cinc recursos memorístics han sigut visitats per 8.936 persones durant els dos últims anys i s’han incorporat a la xarxa de refugis recuperats existents en la zona Centre i l’Eixample, oferint-se la seua visita dins de les rutes turístiques de la memòria com a part del patrimoni històric i cultural contemporani de la ciutat.

Els refugis recuperats estan situats en l’avinguda General Marvá, plaça Castelló (Palmeretes), la Fàbrica de Tabacalera i la plaça Músic Óscar Tordera, que s’unixen als de les places de Sèneca, Balmis i Santa Faç, i a l’últim incorporat en l’avinguda d’Elx, en Benalúa Sud, que va ser descobert durant els treballs de construcció d’un edifici d’habitatges, i incorporat al catàleg d’elements protegits de l’inventari municipal com a Bé de Rellevància Local.

En total sumen ja huit els refugis que es poden visitar a Alacant i l’actuació de rehabilitació dels cinc últims s’ha convertit en un exemple nacional. Amb una inversió de 600.000 euros, finançats amb l’Estratègia de Desenvolupament Urbà Sostenible Integrat mitjançant fons Feder, ha sigut triada com una de les bones pràctiques presentades al Ministeri d’Hisenda.

Espais que revitalitzen els barris Edusi

Estos espais, segons l’Ajuntament “són de la societat i formen part del patrimoni cultural, el desenvolupament econòmic i turístic de la zona on estan situats”, i l’actuació servix al seu torn com ha ocorregut en el territori Edusi de Carolines Baixes, Mercat Central, Sant Antón i Campoamor, per a “contribuir a partir d’eixa recuperació a la revitalització socioeconòmica dels barris de l’entorn”. No tots els refugis són visitables per a poder fer-los accessibles, és necessari que complisquen les condicions de “seguretat i qualitat”.

Les obres per a recuperar els últims refugis van comportar tres fases la primera de localització, obertura, desenrunament, instal·lació elèctrica simple i accés provisional. Posteriorment, es va redactar el projecte de rehabilitació i una tercera fase, on es contracta l’execució de les obres.

El regidor de Gestió de Fons i Projectes Europeus, Antonio Peral, ha destacat els bons resultats de la seua recuperació enaltint que amb els projectes impulsats en els últims anys s’ha aconseguit que “Alacant siga una de les ciutats amb més recursos memorístics rehabilitats d’Europa posats a la disposició del públic tant per a visites guiades com per a diferents activitats culturals i educatives, aconseguint així amb fons Edusi recuperar un patrimoni històric i cultural que s’acosta als ciutadans”.

En total s’ha aconseguit la rehabilitació sobre una superfície de 1.023 metres quadrats, dels quals 602 metres quadrats corresponen a les intervencions executades a l’interior dels refugis, i altres 421 metres quadrats a l’exterior, entre rampes d’accessibilitat universal i prismes d’entrada.

Les regidories de Plans Estratègics, Gestió de Fons i Projectes Europeus juntament amb les de Cultura, Urbanisme i el departament de Memòria Històrica, han sigut les encarregades de portar avant este projecte que recupera una nova mirada a la història i patrimoni de la nostra ciutat, la incorpora perquè puguem conéixer millor el nostre passat i al seu torn aconseguix sensibilitzar i educar als joves a través de les visites guiades amb els centres escolars.

Activitats de dinamització, visites virtuals i còmics

Les actuacions de l’Edusi han suposat també el desenvolupament d’activitats de dinamització cultural de la memòria històrica, entre elles, una web per a realitzar visites virtuals, l’edició d’un còmic sobre la història entre els dos castells i s’han produït diversos curts. Alacant té previst concórrer a noves convocatòries europees amb les quals continuar apostant per millorar els nostres barris, ja que les intervencions executades s’han convertit en una de les millors Edusi d’Espanya.

En tots els refugis no sols s’han dut a terme obres de rehabilitació, sinó que s’ha instal·lat un sistema elèctric per al seu potencial ús expositiu. De la mateixa manera, l’obra ha inclòs fer-los totalment accessibles per a persones amb mobilitat reduïda.

Més informació

0 comentaris

Encara ho tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

fifteen + 20 =