Estes són les sis Vies Verdes a la província d'Alacant

Descobrix estes rutes senderistes úniques que han transformat el seu origen com a antigues línies ferroviàries a llocs en els quals connectar amb la naturalesa

Estes són les sis Vies Verdes a la província d'Alacant
24/02/2024 -

Fa més de trenta anys que la Fundació dels Ferrocarrils Espanyols es dedica a donar-li una segona vida a línies ferroviàries en desús, o que fins i tot mai van arribar a estar en funcionament. Va ser en 1993 quan el projecte de Vies Verdes va començar la seua marxa, i ara més de 3.400 quilòmetres d’infraestructures de tren obsoletes s’han mimetitzat amb l’entorn per a generar espectaculars itineraris cicloturistes i senderistes.

La província d’Alacant és un dels racons de la geografia espanyola que atresora un major patrimoni de línies fèrries abandonades que tramen les seues diferents comarques. Per això, el projecte Vies Verdes es va proposar dinamitzar noves rutes en les quals poder passar un agradable dia en familiar, realitzar un passeig o gaudir de la naturalesa evadint-se de la rutina.

En total, la província alacantina suma prop de 73 quilòmetres de Vies Verdes repartits en sis llocs: Dénia, Benidorm, Torrevella, Villena, Alcoi i el Maigmó. A continuació, desgranarem els principals detalls de cadascuna d’elles.

Via Verda de Dénia

Este itinerari pròxim als 6 quilòmetres sobre l’antiga línia fèrria de Carcaixent-Dénia connecta la ciutat assentada als peus del Montgó amb la localitat de El Verger. La via verda travessa una mar de tarongers en paral·lel a la costa i al llarg del trajecte, per a ciclistes o senderistes, es creuen tres passarel·les de fusta i una metàl·lica. L’antiga via ferroviària és ara una ruta amable per a anar a la platja de Les Marines, visitar pobles veïns o prosseguir fins al Parc Natural de la Marjal Pego – Oliva. A més, connecta amb altres camins que permeten arribar fins al Camí Natural Via Verda de La Safor.

vías verdes alicante

Via Verda de Benidorm

Molt prop dels grans gratacels que caracteritzen el ‘skyline’ de la ciutat de Benidorm es troba un xicotet pulmó verd per a passejar i gaudir de la naturalesa. Es tracta d’una de les poques Vies Verdes de caràcter semiurbà al voltant de la zona de Ponent d’un dels enclavaments turístics per excel·lència de la Costa Blanca. Este itinerari de poc més d’1,6 quilòmetres sobre terra compacta travessa el Parc del Moralet per a connectar l’entorn de Les Reixes Golf amb la Ciutat Esportiva Guillermo Amor.

Via Verda de Torrevella

En este cas, la ruta permet submergir-se en l’encant paisatgístic únic que proporcionen les llacunes salineres que marquen el senyal d’identitat de Torrevella. En total, este itinerari que podria haver-se denominat com la Via Verda de les Salines suma més de 6,6 quilòmetres en un traçat periurbà entre Los Montesinos i la platja de l’Acequión. El camí per la naturalesa entrellaça trams de terra amb asfalt, i fins i tot s’inserix a través de diferents parcs de la localitat de la Vega Baixa. Suposa un agradable passeig per a gaudir de les vistes que oferix la Llacuna Salada de Torrevella i la Llacuna de la Mata.

Via Verda de Villena

Esta ruta seguix les petjades de l’antic ferrocarril de Xixarra a través de les faldes de la Serra de Mariola i enllaça amb el camí de Sant Jaume del Sud-est. Es tracta de la tercera Via Verda més llarga de la província d’Alacant, amb quasi 16 quilòmetres de longitud entre la pedania villenera de Les Virtuts i el municipi muntanyenc de Biar.

En concret, l’itinerari naix en el Santuari de les Virtuts i es nodrix de l’àrid paisatge de l’interior alacantí. La primera part del trajecte, que manté sempre un ferm de terra compacta, seguix una estructura plana cap a Villena. No obstant això, una vegada vorejat una de les últimes ciutats alacantines pel nord-est el camí guanya pendent de manera lleugera buscant la zona industrial i esportiva de Biar.

Via Verda d’Alcoi

Esta ruta discorre sobre la plataforma de l’antic ferrocarril Alcoi-Alacant, l’objectiu del qual era unir el motor econòmic de la província amb la capital. No obstant això, eixe projecte mai va veure la llum i, per tant, mai va arribar a funcionar com a línia de tren. Per a no desaprofitar en totalitat la infraestructura, es va posar en marxa la creació d’esta Via Verda que connecta la localitat d’Alcoi amb la seua veïna Ibi per a passejar entre la naturalesa o gaudir d’una agradable eixida amb bicicleta.

vías verdes alicante

L’itinerari és el més llarg de la província d’Alacant amb més de 21,7 quilòmetres. Travessa la cara sud de la Serra del Menejador, en el cor del Parc Natural de la Font Roja. El recorregut a través del frondós bosc mediterrani de pi blanc creua deu túnels i fins a tres viaductes. A més, està condicionat en tot moment amb dos carrils, un de terra i un altre asfaltat. En general, el desnivell a superar és molt suau, per la qual cosa es tracta d’un racó estupend per a gaudir de la tranquil·litat i realitzar una excursió en família.

Via Verda de Maigmó

Continuant els vestigis de la mai existent línia ferroviària entre Alcoi i Alacant, la Via Verda del Maigmó enllaça les terres altes del Vinalopó amb la Foia d’Alcoi. Esta ruta cicloturista té una longitud de 21,14 km i el seu gran atractiu radica en la bellesa dels seus paisatges canviants. Un itinerari senzill, amb un desnivell de 400 metres, que travessa fins a set túnels no il·luminats, 2 viaductes i 2 passarel·les.

vías verdes alicante

La Via Verda s’inicia en els quasi desèrtics saladars d’Agost, amb els seus colors blancs per la sal i ocres i vermellosos per les argiles que s’extrauen per a la indústria terrissaire del municipi. Este terreny conegut com a “badlands” va ascendint progressivament, salvant túnels i rambles de gran bellesa, fins a endinsar-se en els vessants de la serra del Maigmó, on apareixen els característics boscos de pi blanc. Sens dubte, es tracta d’una les alternatives rurals més interessants per a descobrir l’interior de la província des d’una perspectiva diferent, assossegada i en contacte directe amb la naturalesa.

Més informació

1 Comentari

  1. Alicante a pie
    Alicante a pie de febrer 27, 13:18

    Muy chulo el post, no las conozco todas

    Resposta al teu comentari

Escriu el teu comentari

three × one =