Setmana Santa a Alacant 2023: programació d'activitats i dates clau

Gastronomia, tradició i curiositats per a gaudir al màxim de la Setmana Santa alacantina

Guardar

Semana Santa Alicante
Semana Santa Alicante
És una de les setmanes més esperades tot l'any al nostre país, coincidint amb l'arribada de la primavera i el bon temps, suposa uns dies de merescut descans en els quals gaudir d'activitats i oci a l'aire lliure i plens de tradició. Però, Com traure-li el màxim partit a la Setmana Santa a Alacant? a continuació et comptem dates, costums i llocs indispensables per a viure aquests dies.

Quan cau la Setmana Santa a Alacant enguany?

Enguany la Setmana Santa abasta des del 6 d'abril (Dijous Sant) fins al 9 d'abril (diumenge de Resurrecció) o 10 d'abril (dilluns de Pasqua) depenent de la regió. No obstant això, aquestes dates tenen molts més dies que et vam mostrar a continuació:2 d'abril: Diumenge de Rams3 d'abril: Dilluns Sant4 d'abril: Dimarts Sant5 d'abril: Dimecres Sant6 d'abril: Dijous Sant7 d'abril: Divendres Sant (Festiu a Alacant)8 d'abril: Dissabte Sant9 d'abril: Diumenge de Resurrecció10 d'abril: Dilluns de Pasqua (Festiu a Alacant)

Dimecres Sant en el Barri de Santa Cruz

El Barri de Santa Cruz és un dels més emblemàtics d'Alacant, per això no podia faltar una processó que, a més, és coneguda per la seua dificultat. Cada Dimecres Sant la Germanor de la Santa Cruz realitza una processó per aquests carrerons estrets i empinats que recorden al passat d'Alacant.La processó de Santa Cruz va agrupada en 4 passos i ix al capvespre des de l'ermita de Santa Cruz, un altre símbol de l'antany de la nostra ciutat. Sens dubte, veure aquesta processó amb els colors dels carrers, els tests i el crepuscle de fons és un indispensable per a viure l'esperit de la Setmana Santa alacantí.

Diumenge de Rams i Dijous Sant Tabarquins

L'Illa de Tabarca és l'única illa poblada de la Comunitat Valenciana i en ella, no sols habiten tabarquins, també un cúmul de tradicions, gastronomia i història. El diumenge de Rams les dones del poble recorren Tabarca acompanyant la processó amb el cant del Romanç de la Passió. Aquesta singular processó es dona durant tres dies des de la Plaça Major quan vespreja a l'Illa.El Jueves Sant, no obstant això, dones i homes porten en alça passos diferents, el Nazareno i la Dolorosa, respectant una tradició que els separava. Inicien les processons en direcció contrària i es troben en la plaça central de l'illa.

Divendres Sant de “pa torrat” a Carolines

El “pa torrat” és un esmorzar tradicional de Crevillent en el segle XIX, les confraries feien un descans per a reposar forces amb aquest plat a mitjan matí. El “pa torrat” consisteix en pa torrat, all, bacallà, allioli i faves acompanyat d'una copa de vi.La germanor Mater Desolata organitza aquest esmorzar tradicional en el barri de Carolines d'Alacant, lloc des d'on part la processó.

Diumenge de Resurrecció en cor d'Alacant

El Diumenge de Pasqua és el dia de més tradició i se celebra en tot Alacant amb diverses processons plenes de color, llargues caminades amb veles i flors.Les més emblemàtiques són la processó del Crist Ressuscitat, que ix a les 11 hores de la Basílica de Santa María i la Verge de l'Alegria, que ix a les 11.30 de la Cocatedral de Sant Nicolás.

Romeria de la Santa Faç

La romeria és una tradició alacantina que es repeteix des de fa més de 500 anys i solo es va interrompre en la guerra civil i en la pandèmia. En ella, milers de pelegrins es congreguen el segon dijous després del diumenge de resurrecció per a caminar des de Sant Nicolás fins al Monestir de la Santa Faç, on es visita un plec del mantell que va usar la Verónica. Enguany la romeria té lloc 2023 té lloc el 20 d'abril.Quan els romers acaben el seu recorregut passen una jornada festiva al voltant del monestir on es pot trobar artesania, activitats, música i gastronomia.
Destacats