Sis rutes per a gaudir i descobrir Alacant en connexió amb la naturalesa promovent una activitat saludable. Amb eixa idea va sorgir la iniciativa ‘Senderes de Primavera’, que torna este 2024 amb l'essència dels mateixos itineraris guiats i gratuïts que van protagonitzar edicions anteriors. Així, grups de fins a 50 persones podran passejar per diferents paratges naturals entorn de la ciutat entre el 24 de març i l'1 de juny. Estes alternatives senderistes recorren el parc inundable de La Marjal, els arbres monumentals de la ciutat, les senderes dels boscos urbans del Benacantil, Tossal o Orgegia i, al seu torn, la ruta per la Serra Grossa permet gaudir de les vistes privilegiades del cap de l'Horta, la badia i el conjunt de la capital alacantina. D'esta manera, l'àrea d'Educació Ambiental de l'Ajuntament d'Alacant pretén divulgar sobre els espais naturals de la ciutat, a més de mostrar el seu atractiu com a alternativa d'oci i de turisme ambiental o actiu. L'activitat és gratuïta i oberta a totes les persones interessades, requerint per tant una sol·licitud d'inscripció fins a completar un màxim de 50 places per itinerari. El període per a la preinscripció de la primera ruta comença este dilluns 11 de març a través del 965960034 (de dilluns a divendres, de 10h a 14h) o en el correu electrònic: ceam.benacantil@alicante.es. Tota la informació, els detalls i les dades necessàries per a la inscripció es poden consultar ací.
Primavera saludable
Les ‘Senderes de Primavera’ arranquen el pròxim 24 de març. El primer itinerari guiat discorre pel mont Benacantil en els vessants del castell de Santa Bàrbara, amb la recepció de les persones inscrites en el Centre d'Educació Ambiental (CEAM), que conté una interpretació sobre la fauna i flora d'este espai. El recorregut enllaça la muralla amb el parc de L'Ereta amb una distància pròxima a 3,5 km. Per part seua, el diumenge 7 d'abril serà el torn de la sendera pel mont Orgegia 'testimoni de l'horta alacantina' que, amb una superfície de 77 hectàrees, va ser la primera actuació del Pla de Boscos Metropolitans per al segle XXI en el terme municipal d'Alacant.
La Serra Grossa com a conclusió
Una de les joies de la corona serà, en este cas, l'itinerari per la Serra Grossa, també coneguda com a Serra de Sant Julián, oferint des del cim una formidable panoràmica del Cap de l'Horta, de la Badia i la ciutat d'Alacant. Així mateix, la ruta també inclou un tram pel turó del Molinet, que va utilitzar la seua calcarenita com a material de construcció en monuments històrics alacantins com la Basílica de Santa María o el Monestir de la Santa Faç, sent coneguda com a 'Pedra de Sant Julià' o 'pedra juliana'.
Programació de les sis rutes
Diumenge 24 de març
- Monte Benacantil - L'Ereta (11h): inscripció de l'11 al 21 de març.
Diumenge 7 d'abril
- Monte Orgegia (11h): inscripció a partir del 25 de març al 4 d'abril.
Diumenge 21 d'abril
- El Tossal (11h): inscripció del 8 al 18 d'abril.
Dissabte 4 de maig
- Parc Inundable La Marjal (18h): inscripció del 22 d'abril al 2 de maig.
Dissabte 18 de maig
- Passejos i arbres singulars en el Centre Tradicional d'Alacant (18h): inscripció del 6 al 16 de maig.
Dissabte 1 de juny
- Serra de Sant Julià. La Serra Grossa (18h): inscripció del 20 de maig al 30 de maig.