Alacant

Tot sobre la manifestació de l'Orgull 2025 a Alacant: horari i carrers tallats

Alacant es bolca amb l'Orgull: l'organització estima una participació de prop de 25.000 persones este dissabte

1 minut

Manifestació de l'Orgull a Alacant (Foto: Diversitat)

Alacant acull este dissabte 19 de juliol la manifestació de l'Orgull LGTBIQ+ 2025. Les associacions convocants —Alacant Entén, Diversitat i Entenem LGTBI— esperen una participació de més de 25.000 persones, convertint-se en la més multitudinària de la història en tota la Comunitat Valenciana. La marxa serà l'acte culminant d'una setmana repleta d'activitats culturals i reivindicatives en distints racons de la ciutat.

Carrosses, artistes i festa

La manifestació, en la qual no faltaran partits polítics, sindicats i associacions veïnals, començarà a les 19:00 hores des de la plaça de Estels i recorrerà el centre fins a la plaça de l'Ajuntament, on se celebrarà una festa amb 16 artistes convidats i més de quatre hores d'espectacle. A més, durant el recorregut, més d'una desena de carrosses, i les 1.000 persones que es pujaran sobre elles, acompanyaran als assistents.

La principal novetat d'esta edició, tal com avançaren els col·lectius convocants, serà la presència en la capçalera de la marxa de persones que han sigut víctimes d'agressions LGTBIQ+fòbiques a Alacant. Segons han explicat les entitats, esta decisió busca “donar visibilitat a la realitat que moltes persones del col·lectiu continuen vivint a diari”.

A més de l'acte central d'este dissabte, la manifestació forma part d'una programació més àmplia d'activitats culturals, esportives, mediambientals i d'oci, organitzades per les associacions Alacant Entén, Diversitat, Entenem LGTBI i la Regidoria de Benestar Social. Estes propostes tenen com a objectiu visibilitzar la diversitat del col·lectiu i fomentar espais de convivència i expressió durant tota la setmana.

Un orgull amb reivindicació

Durant l'acte de presentació de la Setmana de l'Orgull 2025, celebrat a l'Ajuntament d'Alacant dijous passat, el portaveu de Diversitat, Juan David Santiago, va destacar el doble caràcter de la jornada: “Celebrem el vinté aniversari del matrimoni igualitari, però també alcem la veu per a visibilitzar que la igualtat legal no és la igualtat real”.

En este sentit, Santiago va subratllar la importància que la ciutadania responga davant "l'ona reaccionària” en el context internacional actual. “Estem assistint a un arraconament dels nostres drets”, va afirmar. A més, va lamentar que les persones LGTBIQ+ continuen "patint, patint i barallant" ja siga a nivell global, en el cor d'Europa —en referència a la intenció del president d'Hongria de prohibir l'orgull— o nacional.

Manifestació de l'Orgull a Alacant

Així mateix, el portaveu de Diversitat va denunciar la “persecució” que estan patint les persones trans. Sobre este aspecte, va subratllar que “molts dels activistes haguérem preferit que es derogara la Llei d'Acompanyament dels Pressupostos de la Generalitat” després de l'esmena presentada per PP i Vox en Les Corts que modifica la Llei Trans valenciana. "Hauria sigut menys nociu que el text aprovat", va emfatitzar.

Carrers tallats

La manifestació d'este dissabte trastoca la mobilitat en el centre d'Alacant. Així, l'àrea de Trànsit de l'Ajuntament assenyala restriccions temporals per a l'accés de vehicles i autobusos des de moments abans a l'inici de la marxa a les 19:00h en la plaça dels Estels —amb afectació per tant a Estació, General Marvá i Federico Soto—, l'avinguda d'Alfons X El Savi, la Rambla, el carrer Rafael Altamira i la plaça de l'Ajuntament.

Estes artèries s'aniran obrint al trànsit a mesura que avance la manifestació i el conjunt de les carrosses que acompanyen a l'acte. No obstant això, el tancament en els voltants de la casa consistorial i el carrer Altamira, en el tram entre carrers María Josefa Agreda y Muñoz i San Telmo, romandrà tancat des de les 21:00h fins a les 2:00h de la matinada del diumenge.