Accedir a les cales de Xàbia ja no serà lliure: farà falta cita prèvia

El mateix ocorrerà amb les coves marines en el cas que el municipi reba una ajuda de 5,6 milions d’euros

Accedir a les cales de Xàbia ja no serà lliure: farà falta cita prèvia
14/03/2023 -

El municipi alacantí de Xàbia ha sol·licitat una ajuda de 5,6 milions d’euros al Ministeri d’Indústria, Comerç i Turisme dins del programa de Plans de Sostenibilitat Turística en Destí, finançat amb fons europeus Next Generation. L’objectiu d’aquesta subvenció és avançar en la gestió sostenible del litoral i combatre la massificació de les recol·lectes cales i l’escarpada costa de penya-segats.

El sistema de reserva prèvia per a accedir a les cales ja funciona en la Cova Tallada i en el Penyal d’Ifac de Calp, i s’activarà aquest estiu en la cala del Moraig del Poble Nou de Benitatxell. Amb l’ajuda europea, Xàbia vol posar en marxa una aplicació que permeta reservar per a accedir a les cales i a les coves marines de Els Òrguens o del Llop Marí, a més de proporcionar informació útil i de seguretat, com l’estat de la mar.

A més, amb l’ajuda europea, Xàbia també vol finançar el control de trànsit que desplega cada estiu en les cales de la Granadella i de la Barraca o el Portitxol, i destinar 200.000 euros a posar en marxa un sistema de reserva de les boies de fondeig per a embarcacions d’esbarjo. La gestió sostenible del litoral implica que no es pot improvisar i és necessari reservar i informar-se per endavant de la disponibilitat de les cales i boies de fondeig.

Els 5,6 milions també donarien per a crear la senda litoral del Primer Muntanyar, un projecte que ascendeix a 2,5 milions d’euros. Es col·locarien panells que explicarien la riquesa botànica d’aquest singular litoral que és una duna fòssil i que durant anys va ser pedrera d’extracció de la pedra tosca. També es finançaria la restauració del far del cap de Sant Antoni, de 1,6 milions d’euros. Aquest far continuarà il·luminant als navegants, però també es convertirà en un centre d’interpretació de la reserva marina.

Així, amb aquesta ajuda es pretén avançar en la gestió sostenible del litoral, combatre la massificació de les cales, millorar la informació i seguretat dels turistes i embellir l’entorn amb la creació d’una senda litoral i la restauració del far del cap de Sant Antoni.

Més informació

0 comentaris

Encara ho tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

4 × five =