El Govern autoritza la licitació de les obres per a la renovació de la línia Alcoi-Xàtiva per més de 117 milions d'euros

L’actuació suposa la inversió més gran de la història del govern d’Espanya a Alcoi i suposarà la renovació integral de la línia

El Govern autoritza la licitació de les obres per a la renovació de la línia Alcoi-Xàtiva per més de 117 milions d'euros
13/09/2023 -

El Consell de Ministres ha fet un pas més per a la renovació integral de la línia Alcoi- Xàtiva en autoritzar el Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana (Mitma) a licitar, a través d’Adif, les obres de renovació integral dels 64 quilòmetres de la via d’aquesta línia. El valor estimat del contracte, amb el qual s’actuarà en els trams Xàtiva- Ontinyent i Ontinyent-Alcoi, supera els 117 milions d’euros (IVA inclòs), subministraments inclosos.

L’alcalde d’Alcoi, Toni Francés, ha mostrat la seua satisfacció per la notícia, “ja vam dir que no parlàvem d’una promesa, sinó d’una realitat. Estem veient com el Govern d’Espanya compleix amb la seua paraula, tindrem una inversió històrica per a dur a terme una actuació demandada des de fa molts anys i que és molt necessària per a Alcoi i els municipis de les nostres comarques. Des de la creació de la línia fa més d’un segle, no s’havia invertit tant en ella”.

Encara que en principi, la previsió era licitar cadascun dels trams per separat Alcoi – Ontinyent i Ontinyent – Xàtiva, finalment després de les múltiples reunions mantingudes per l’Ajunament amb Ministeri, Adif, Renfe van decidir fer-ho conjuntament perquè s’executen de manera simultània i amb una major agilitat. Una vegada adjudicades, el termini d’execució de les obres serà de 64 setmanes.

Aquesta serà la inversió més gran que haja fet el Govern Central a la ciutat, per exemple en la variant de la A-7 van ser més de 70 milions, i respondrà a unes reivindicacions històriques, a més una vegada estiga finalitzat propiciarà un augment en les freqüències, que recordem, ja s’han recuperat les anteriors a la pandèmia.

Aquesta actuació s’emmarca en el Pla de Rodalia de la Comunitat Valenciana, homogeneïtzarà l’estat de la infraestructura i les instal·lacions i, amb això, s’incrementaran les condicions d’eficiència i fiabilitat de l’explotació ferroviària i la regularitat del trànsit, augmentant la velocitat de la circulació i reduint els temps de viatge, a més d’optimitzar les labors de manteniment.

Les obres contemplen la renovació completa de la línia, substituint tots els elements de la superestructura: carril, travesses, balast i aparells de via. Així mateix, s’adaptaran diferents estructures a la futura electrificació de la línia, s’actuarà en els ponts metàl·lics i en les estacions, on incrementaran la longitud de les andanes i adequaran el paviment.

Les actuacions es completaran amb la comprovació dels elements de drenatge; treballs en talussos; tractament i protecció de trinxeres i terraplens; operacions tècniques per a relacionar entre si tres passos a nivell i adequar els accessos; i l’execució de tancaments antivandàlics.

Totes aquestes actuacions contribueixen a la consecució de l’Objectiu de Desenvolupament Sostenible (ODS) 9 (Indústria, Innovació i Infraestructura), que té entre les seues metes el desenvolupament d’infraestructures fiables, sostenibles, resilients i de qualitat.

Més informació

0 comentaris

Encara ho tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

fifteen − thirteen =