comarcas

Aquests cotxes no podran accedir a grans ciutats d'Alacant aquest 2023

Serà enguany quan s'aplique la restriccción d'uns certs vehicles en Zones de Baixes Emissions (ZBE) de les ciutats de més de 50.000 habitants

1 minut

zonas bajas emisiones

Al llarg d'aquest 2023 una llei entrarà en vigor i canviarà de manera substancial la mobilitat a la província d'Alacant i la resta d'Espanya. Es tracta de la denominada Llei de Canvi Climàtic i Transició Ecològica que, entre altres coses, obliga a les grans ciutats (més de 50.000 habitants) a comptar amb una Zona de Baixes Emissions. En el cas de la província d'Alacant, aquesta mesura afectarà la circulació en huit ciutats: Alacant, Elx, Torrevella, Oriola, Benidorm, Sant Vicent del Raspeig, Alcoi i Elda. Aquesta mesura d'implementar Zones de Baixes Emissions existeix en l'actualitat en grans ciutats com Madrid o Barcelona i consisteix a disposar d'àrees amb restriccions al trànsit amb la finalitat de millorar la qualitat de l'aire i combatre el canvi climàtic. Tan sols es podrà accedir amb un distintiu que acredite que es disposa d'un vehicle respectuós amb el medi ambient. Concretament, a la ciutat d'Alacant es preveu que entre en funcionament al gener de 2024, encara que al llarg d'enguany es realitzaran proves en el centre urbà de la ciutat, que és on se situarà aquesta Zona de Baixes Emissions.

Quins cotxes podran accedir?

Per a poder tindre accés a aquestes Zones de Baixes Emissions serà necessari disposar d'un distintiu que atorga la Direcció General de Trànsit (DGT) en funció del tipus de motor, així com de l'antiguitat del vehicle. Es distingeixen quatre tipus de distintius quant als vehicles que poden accedir a aquestes zones: distintiu ambiental B, C, Eco i Zero Emissions:

  • Etiqueta 'B' groga: Vehicles de combustió interna que, si bé no compleixen amb les últimes especificacions de les emissions EURO, sí que ho fan amb anteriors. Turismes i furgonetes lleugeres de gasolina matriculades des de l'1 de gener de 2001 i dièsel a partir de 2006, i vehicles de més de 8 places i pesats tant de gasolina com dièsel, matriculats des de 2006.
  • Etiqueta 'C' verd: Vehicles de combustió interna que compleixen amb les últimes emissions EURO. Turismes i furgonetes lleugeres de gasolina matriculades a partir de gener de 2006 i dièsel a partir de setembre de 2015, i vehicles de més de huit places i pesats tant de gasolina com dièsel, matriculats des de 2014.
  • Etiqueta 'ECO' verd i blau: Vehicles elèctrics endollables amb autonomia inferior a 40 quilòmetres, vehicles híbrids no endollables (HEV), vehicles propulsats per gas natural i gas (GNC i GNL) o gas liquat del petroli (GLP). Han de complir els criteris de l'etiqueta C.
  • Etiqueta '0 emissions' blava: Vehicles més eficients com els elèctrics de bateria (BEV), elèctrics d'autonomia estesa (REEV), elèctrics híbrids endollables (PHEV) amb una autonomia superior a 40 quilòmetres o vehicles de pila de combustible.

Els automòbils més antics, sense dret a etiqueta, no podran accedir a les Zones de Baixes Emissions de les grans ciutats.

Com aconseguir els adhesius ambientals de la DGT?

Els vehicles als quals no els arribara l'etiqueta ambiental en el seu moment i que estiguen dins de les especificacions anteriors poden obtindre el seu distintiu mediambiental per a circular en les Zones de Baixes Emissions a través de les Oficines de Correus per un valor de 5 euros més despeses d'enviament. Les persones que opten per aquesta opció han de desplaçar-se fins a una oficina de Correus on han d'emplenar un formulari amb la matrícula, a més d'adjuntar una imatge del permís de circulació del vehicle i el DNI de la persona sol·licitant del distintiu i de la titular del vehicle. Després, cal obrir un compte en correus per a poder procedir al pagament via targeta de crèdit. En menys de cinc dies s'enviarà el distintiu al domicili de la persona sol·licitant. A més de Correus també es pot realitzar aquest requeriment en la xarxa de tallers de la Confederació Espanyola de tallers (CETRAA) i altres xarxes de tallers autoritzats, Gestors Administratius, l'Institut d'Estudis d'Automoció (IDEAUTO) i, per al cas de flotes, a través de l'associació Ganvam.