Benidorm aprova el pressupost de 2024 de 141,6 milions, dels quals més de 22 milions seran inversions

El pressupost participatiu aconsegueix el seu sostre històric, amb inversions previstes per valor de 615.639,82 euros

Benidorm aprova el pressupost de 2024 de 141,6 milions, dels quals més de 22 milions seran inversions
27/02/2024 -

L’Ajuntament de Benidorm ha aprovat aquest dimarts en ple el pressupost municipal de 2024, que ascendeix a 141,6 milions d’euros, dels quals més de 22 milions es destinaran a inversions reals. Els comptes municipals han tirat avant amb els vots favorables del govern local, del Partit Popular, i han comptat amb el rebuig de l’oposició de socialistes i Vox, malgrat els diferents oferiments del PP per a arribar a un acord i incorporar a l’esborrany algunes de les seues propostes.

La regidor d’Hisenda, Aida García Mayor, ha explicat que amb aquest document s’aconseguirà “ el manteniment de l’equilibri econòmic de l’Ajuntament, establint el límit de despesa de les diferents regidories, promovent l’adequada utilització dels recursos disponibles i el seu màxim aprofitament, per a la consecució de l’interés públic”. Igualment, l’edil ha exposat que els pressupostos “tenen la seua referència jurídic-econòmica en la finalització de la suspensió de les regles fiscals que ha estat vigent en els exercicis 2020 a 2023, com a mesura per a superar les conseqüències econòmiques de la pandèmia del COVID-19, i una vegada amortitzat anticipadament el Pla d’Ajust aprovat en 2012 que va establir marcs de control important en els capítols de despesa dels pressupostos de 2012 a 2021 en els quals va estar vigent”.

García Mayor ha destacat que es tracta d’un pressupost “que augmenta la despesa social, millora la qualitat dels serveis bàsics –prestats per l’Ajuntament–, i està compromés amb els nostres joves i els nostres majors”, al que també ha agregat que el mateix permetrà “que Benidorm continue prosperant sense deixar a ningú arrere”.

Pel que es refereix purament als números, amb una previsió equilibrada de despeses i ingressos que ascendeix a 141.683.787,5 euros, Aida García Mayor ha traslladat que, realitzant una comparativa amb el pressupost de 2023, els comptes municipals aprovats per a enguany presenten un augment del volum total d’ingressos i despeses del 10,57%.

Les inversions previstes aconseguiran els 22,27 milions d’euros, dels quals 12,47 milions d’euros està previst que es financen amb transferències d’altres administracions públiques i entitats, mentre que la resta s’atendrà amb recursos municipals. Aquestes inversions estaran dirigides a escometre tots els projectes “afectats per subvencions procedents de fons europeus, o de la ciutat, com és el Viària Discoteques i la rotonda del futur polígon industrial i comercial”, el projecte prioritari i al qual es preveu destinar un total de 8,9 milions que, com ha recordat García Mayor, “hauria d’haver sufragat l’Estat”.

En aquest capítol, també es reserven “689.333,02 euros a projectes proposats pel Consell Veïnal dins de l’apartat ‘Pressupostos Participatius’”, la qual cosa segons la regidor d’Hisenda “suposa el 5 per cent que assenyala el seu reglament i permetrà en aquest exercici superar el seu sostre històric, a l’ésser la quantia més alta des de la seua posada en marxa en 2016”.

Durant la seua intervenció, la regidor de l’àrea Econòmica també ha exposat que els comptes preveuen incrementar, per exemple, les partides destinades al capítol 4 relacionat amb la despesa social, amb més imports per a les subvencions a Creu Roja o per a nous emprenedors; per als crèdits de cooperació; per a accions relacionades amb les persones majors, com els programes de teleassistència, ‘Major a casa’ o ‘Menjars a casa’; per al manteniment d’instal·lacions esportives; per al transport universitari; per a la millora de parcs i jardins; o per a la neteja viària i recollida de fem, a conseqüència de la licitació del nou contracte.

Pel que fa al capítol de despeses, les dotacions en el pressupost per a la partida de personal aconsegueixen els 49.647.967,05 euros i s’han calculat incloent la pujada del 2,0% més el 0,5% addicional que estava condicionat a l’increment de la inflació, així com l’efecte de la VPT, de l’aplicació de la carrera professional dels funcionaris o la cobertura de places recollides en exercicis anteriors. Quant al capítol 2n, les dotacions pressupostàries per a béns i serveis aconsegueixen els 55.619.405,77 euros, mentre que les despeses financeres ascendeixen a 2.936.000,00 euros, a conseqüència de l’increment dels tipus d’interés i l’augment del deute per a finançar les inversions, segons ha explicat la regidor delegada.

Igualment, l’amortització del deute passa de 2,8 a 2,9 milions d’euros, mentre que en l’apartat d’ingressos les variacions més significatives tenen a veure amb els increments en impostos directes, que aconsegueixen els 52,74 milions; de taxes, fins als 32,54 milions; de transferències de capital, que ascendeixen a 12,47 milions), i amb la disminució en el capítol de passius financers, que passa de 24,18 a 6,40 milions d’euros.

En conclusió, “el pressupost que s’ha elaborat suposa un important esforç inversor que es pot dur a terme aprofitant l’oportunitat de les subvencions concedides, gràcies al sanejament realitzat en l’Administració i la millora de les condicions de contractació. A més, es millorarà la qualitat dels serveis als ciutadans, sense deixar per això d’aconseguir l’estricte compliment de la Llei d’Estabilitat Pressupostària”, ha agregat l’edil.

Pel que fa al vot en contra dels dos grups de l’oposició, Aída García Mayor ha lamentat que el pressupost no haja pogut tirar avant amb major consens, malgrat la “predisposició d’aquest equip de govern” per a arribar a acords, malgrat comptar amb majoria suficient per a tirar-los avant en solitari. En aquest punt, l’edil ha revelat que, de les 20 propostes plantejades en el seu moment pel PSOE, el govern local va acceptar la incorporació de fins a deu d’elles, cinc seleccionades pel PSOE: la instal·lació de la caixa escènica del Centre Cultural, ajudes al lloguer d’habitatge, el nou centre juvenil, la rehabilitació del Palau d’Esports i la remodelació d’Emilio Ortuño; a més d’altres cinc que va introduir el Partit Popular, com la subvenció al cent per cent dels Escoles Matineres, la creació de l’Oficina del Major, la posada en marxa de locals d’assaig, a més de la remodelació del Festa Espai i de la plaça de Manizales. Finalment, ha lamentat que el PSOE decidira “trencar unilateralment” la negociació, sense possibilitat de segellar un acord.

Modificació pressupostària

També en matèria econòmica, i just després de l’aprovació inicial del pressupost de 2024, s’ha aprovat una modificació pressupostària per valor de 6.405.846,76 euros, diners que formarà part del romanent de Tresoreria per a Despeses amb Finançament Afectat. Aída García Mayor ha explicat que eixes quantitats provenen dels ingressos procedents dels plans de sostenibilitat turística (3.238.661,61 euros) per a 2024, del saldo de l’ingrés de la Zona de Baixes Emissions (1.611.008,69 euros) i del saldo del finançament afectat de l’Aula de la Mar (1.556.176,46 euros) i que els tècnics de l’àrea econòmica han considerat que totes aquestes partides havien d’aprovar-se al costat del pressupost.

Aquesta proposta ha tirat avant per unanimitat de tots els grups polítics que formen la Corporació municipal.

Més informació

0 comentaris

Encara ho tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

one × three =