Benidorm

Benidorm impulsa el projecte per a la construcció de la dessalinitzadora del Consorci d'Aigües de la Marina Baixa

La ciutat obté 3,1 milions per al projecte 'Benidorm DTI Integra' i aprova l'adjudicació de l'Hub d'innovació turística

1 minut

L'alcalde de Benidorm durant el desdejuni amb els mitjans

L'Ajuntament de Benidorm ha iniciat este divendres els tràmits per a la construcció d'una planta dessalinitzadora a la ciutat que serà gestionada pel Consorci d'Aigües de la Marina Baixa i proveirà d'aigua a tota la comarca, reduint així la dependència d'aportacions externes en moments de sequera com l'actual. Així ho ha donat a conéixer l'alcalde de la ciutat, Toni Pérez, durant la tradicional trobada nadalenca amb els mitjans de comunicació.

Una trobada que s'ha produït al final d'una reunió de la Junta de Govern local en la qual s'ha aprovat el conveni de col·laboració entre el Consistori i el Consorci d'Aigües de la Marina Baixa en matèria d'assistència tècnica per a la redacció del projecte d'esta dessalinitzadora, iniciant al seu torn el tràmit per a la cessió del sòl necessari a Benidorm per al desenrotllament d'eixa gran infraestructura.

El primer edil s'ha referit durant la seua intervenció a l'increment poblacional registrat a Benidorm durant l'últim any, en aconseguir les 74.663 persones empadronades, segons les dades a 1 de gener de 2024 confirmats fa escassos dies per l'INE. “Parlem de quasi 2.500 persones més empadronades a la ciutat, que ens acosten encara més a eixa anhelada xifra de 75.000 habitants”, ha destacat.

Igualment, també ha fet al·lusió a la taxa d'atur registrada durant este any, “la més baixa de tota la província d'Alacant i possiblement una de les més baixes de la Comunitat Valenciana i de l'Estat espanyol”, per a a continuació assenyalar que 2025 “vindrà també marcat per dos circumstàncies rellevants i molt il·lusionants”: el 700 aniversari de la fundació de Benidorm el 8 de maig de 1325; i la concessió de la distinció European Green Pioneer of Smart Tourism per part de la Comissió Europea, un reconeixement “impensable i inassolible fins fa a penes uns anys” però que, segons el parer del primer edil, ve a reconéixer tot el treball realitzat pel govern local per a “recuperar i incrementar el nostre valor reputacional. Tindre un destí líder i que Europa et reconega pel teu model de sostenibilitat és un èxit”.

En este punt, l'alcalde s'ha referit als principals projectes que la ciutat té previst desenrotllar durant l'any vinent, especialment relacionades amb l'aigua, la intel·ligència turística i altres infraestructures. En concret, ha donat a conéixer que la Junta de Govern local ha aprovat el conveni amb el Consorci d'Aigües per a l'inici de la tramitació que permetrà disposar d'esta planta dessalinitzadora. “Creiem fermament que el nostre model de gestió hídrica és excepcional, però també millorable, i per això no deixarem d'invertir per a aprofitar i assegurar fins a l'última gota d'aigua”, ha manifestat

En matèria hídrica, l'alcalde també ha avançat que la ciutat tornarà a concórrer a la tercera convocatòria d'ajudes europees encaminades a finançar projectes de millora de l'eficiència del cicle urbà de l'aigua en el marc del Pa de Recuperació, Transformació i Resiliència (PERTE), després d'haver sigut exclosa pel Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic en l'anterior cita. Ara, ha explicat, ho farà amb un projecte “menys ambiciós” en haver-se “reduït dràsticament la dotació d'este PERTE a 50 milions enfront dels 200 de l'edició prèvia”.

En concret, Benidorm sol·licitarà 1,4 milions d'euros per a executar 21 actuacions per al desenrotllament de plans de resiliència enfront de fenòmens extrems, per a aprofundir en el monitoratge de la xarxa hídrica o per a impulsar ferramentes que afavorisquen l'accés a informació en temps real a l'administració i ciutadania.

També l'alcalde s'ha referit al turisme i a la gestió intel·ligent de dades. D'una banda, per a anunciar una altra de les qüestions que també s'han aprovat en Junta de Govern este mateix matí, com és l'adjudicació d'implantació de l'Hub d'Innovació i la consultoria de l'Observatori de Turisme Sostenible, tots dos projectats en el Pla de Sostenibilitat Turística ‘Benidorm DTI + Segur’, “que conclourà en 2025 i que ja està executat en un 91%”, ha assegurat.

Igualment, Toni Pérez ha anunciat que la ciutat ha obtingut una subvenció de 3.131.094 euros per al desenrotllament del projecte el projecte ‘Benidorm DTI Integra amb la Plataforma Intel·ligent de Destí’, que preveu més de 20 actuacions per a “poder traure el màxim partit a les dades i indicadors que ja mesurem o que mesurarem quan es complete la implantació de la nostra plataforma, que experimentarà un gir qualitatiu perquè posarem en joc la Intel·ligència Artificial Generativa per a explotar la informació i indicadors i amb això millorar la gestió de la ciutat”.

Altres projectes

Durant la seua compareixença, el primer edil també s'ha referit a altres projectes que veuran la llum en este 2025, com la segona fase de la catenària lumínica del Passeig de Llevant, la licitació del qual s'aprovarà en Junta de Govern dilluns que ve. També ha destacat que la Conselleria d'Educació ja ha donat llum verda perquè l'Ajuntament puga executar les obres de reforma estructural del col·legi públic d'Infantil i Primària Ausiàs March per un import de 2.027.857’24 euros amb càrrec al Pla Edificant, unes obres que, al costat de les de l'IES Pere Maria Orts i Bosch, “se'ns van negar sistemàticament des de l'any 2015 i que, gràcies al canvi en el govern autonòmic de l'any 2023, cada vegada estan més pròximes a ser una realitat”.

Pel que fa al pressupost municipal de 2025, Toni Pérez ha assenyalat que els tècnics estan “treballant en ells” i que tan prompte com estiga finalitzat l'esborrany “es traslladarà als grups municipals i s'elevarà a ple per a la seua aprovació”. Entre les dades d'este document econòmic, l'alcalde ha avançat que el gasto computable als capítols de l'1 al 7 podria aconseguir els 120 milions d'euros i ha lamentat el “colp a l'autonomia i independència” dels ajuntaments que suposarà la imposició per part del Govern central de les regles de gasto per a 2025.

L'alcalde ha recordat que amb este canvi “retrocedim 12 anys” i ha criticat que este mecanisme “impedirà als benidormenses poder disposar de l'estalvi del seu Ajuntament, en imposar que el romanent es destine sí o sí a l'amortització de deute i no a inversions d'interés general o a gasto corrent, o a les tres coses com fins ara”.

“En una ciutat com la nostra que patix d'un infrafinançament molt acusat, atenent cada dia almenys al doble de la seua població empadronada sense que se'l reconega eixe esforç en forma de recursos extraordinaris, esta decisió suposarà un gran inconvenient per a 2025”, ha aprofundit l'alcalde, que a més de tornar a reivindicar el reconeixement de Benidorm com a municipi turístic, també ha exigit públicament al Govern central la suspensió de les regles de gasto per a l'any vinent.

Finalment, l'alcalde ha reiterat el compromís del Consistori amb les polítiques socials i ha manifestat que “un clar exemple” és la incorporació de treballadors amb diferents capacitats a la plantilla municipal en l'últim any, que “ens situa en una taxa del 3,8%, quasi el doble de la taxa que arreplega l'Estatut Bàsic de l'Empleat públic, que és del 2%”.

A més, en resposta a algunes de les preguntes formulades pels representants dels mitjans de comunicació presents en esta trobada, Pérez també ha destacat que en data de hui la descàrrega de bons consum del #BenidormTeDaMás aconseguix ja els 170.000 bons, amb compres per valor de més d'un milió d'euros; ha recordat la promoció de vivendes de lloguer social que durà a terme la Generalitat per mitjà del Pla Viu; i ha posat en valor els nous espais públics impulsats per l'Ajuntament per a la promoció de la cultura i el patrimoni local, com la recentment obertura de l'Aula de la Mar.