La Generalitat invertirà 14,5 milions per a modernitzar la xarxa de sanejament, depuració i reutilització d'aigües de Benidorm

El cap del Consell visita la EDAR al costat de l’alcalde i la consellera de Medi Ambient i Aigua per a “saldar un deute històric”

La Generalitat invertirà 14,5 milions per a modernitzar la xarxa de sanejament, depuració i reutilització d'aigües de Benidorm
16/02/2024 -

La Generalitat Valenciana invertirà una mica més de 14,5 milions d’euros en obres per a modernitzar el sistema de sanejament i depuració d’aigües residuals a Benidorm i resoldre algunes mancances que es venien arrossegant des de fa anys. Així ho ha donat a conéixer aquest divendres el president de la Generalitat, Carlos Mazón, durant una visita a l’Estació Depuradora d’Aigües Residuals (EDAR) de la ciutat al costat de l’alcalde benidormense, Toni Pérez, i la consellera de Medi Ambient, Aigua, Infraestructures i Territori, Salomé Pradas.

Durant aquesta visita, que es realitza com a pas previ a la signatura d’un acord de col·laboració entre administracions on vindran detallades totes les inversions, el cap del Consell ha destacat que “vam dir que anava a ser la legislatura de l’aigua i ho estem complint”. Mazón ha recordat que “hi havia un deute històric de la Generalitat Valenciana a Benidorm, especialment en depuració d’aigües, i en sis mesos complim amb eixe deute com també continuarem fent en molts altres camps”.

Igualment, Mazón ha destacat que aquestes inversions permetran “evitar que l’aigua arribe a la mar per a no haver-la de que traure després de la mar, perquè no és sostenible, perquè costa més energèticament i perquè no és la solució”, després de la qual cosa ha dit que la línia de treball ha de ser la de “menys dessalació i més depuració, com potenciarem amb aquests 14,5 milions d’euros d’inversió en els pròxims quatre anys”.

El president de la Generalitat ha assenyalat que aquesta serà la inversió “més important que la Generalitat Valenciana ha fet en dècades per a Benidorm i per a la Marina Baixa”, per la qual cosa ha considerat estar en “un dia molt important perquè centenars de milers d’usuaris es podran beneficiar i perquè ací s’han fet els deures, s’ha treballat amb responsabilitat, hi ha un Consorci exemplar i saben treballar amb l’aigua de manera modèlica i sostenible”.

Per part seua, l’alcalde de la ciutat, Toni Pérez, ha agraït a la Generalitat el seu “interés per Benidorm” i ha afirmat aquestes inversions “ens permetran disposar d’una xarxa totalment actualitzada i moderna per a atendre un dels assumptes que ens preocupa, i ens ocupa, i on Benidorm és modèlic dins del cicle integral de l’aigua”.

Pérez ha traslladat que la ciutat “té part del treball fet” perquè, “davant el silenci de l’anterior Administració autonòmica, des de l’Ajuntament no hem deixat d’invertir en els últims anys en la EDAR”. No obstant això, ha opinat que “dins d’aquest acord de cooperació que serà una realitat en pocs dies, la Conselleria i la EPSAR invertiran, efectivament, on fa falta. I ja era hora”.

El primer edil ha lamentat que en els últims huit anys, “a Benidorm hem estat solos mantenint una infraestructura capital per a Benidorm, la Marina Baixa i el conjunt de la Comunitat Valenciana. La diferència és que ara estem acompanyats”, alguna cosa que al seu judici és l’exemple “clar del que és cooperar, és col·laborar i fer els deures”.

Està previst que en el ple municipal ordinari d’aquest mes de febrer s’aprove l’acord de cooperació com a pas previ a la seua signatura per part de l’alcalde i de la consellera Pradas, per la qual cosa Toni Pérez ha conclòs la seua intervenció reconeixent “l’esforç que en un temps rècord s’ha fet –per part de totes dues administracions– per a posar sobre la taula eixes inversions per a Benidorm”.

A més d’alcalde, president de la Generalitat i consellera, en la visita a la planta de depuració i reutilització de Benidorm també han participat l’edil de Cicle Hídric i diputat autonòmic José Ramón González de Zárate, al costat de nombrosos membres de la Corporació municipal; els també diputats autonòmics Manuel Pérez Fenoll i Javier Gutiérrez; el senador Agustín Almodóbar; la vicepresidenta de la Diputació Provincial, Ana Serna; alcaldes o regidors d’altres municipis de la comarca que també empren aquesta infraestructura, com La Nucia o l’Alfàs del Pi; així com el gerent de Hidraqua a Benidorm, Ciriaco Clemente; i altres tècnics.

Més informació sobre els projectes

La inversió a realitzar per la Generalitat en el sistema de sanejament, depuració i reutilització de les aigües residuals de la ciutat, que es desenvoluparà a través de l’Entitat Pública de Sanejament d’Aigües Residuals (EPSAR), aconseguirà una quantia total de 14.520.000 euros, IVA inclòs, i abastarà diferents projectes al llarg d’un període de quatre anys. La finalitat de totes aquestes obres és la de resoldre les deficiències en matèria d’instal·lacions elèctriques i estructurals de les estacions de bombament d’aigües residuals, així com solucionar les necessitats de reforma que presenta l’actual EDAR de Benidorm, en particular en la seua línia antiga, coneguda com a ‘línia B’.

En tots els casos, la EPSAR es farà càrrec del 90% del cost de les obres, mentre que l’Ajuntament de Benidorm, com a titular de totes les infraestructures existents i les que s’implementaran en cadascun d’aquests projectes, es comprometrà a abonar el 10% restant.

Entre les actuacions que es podrien dur a terme en el marc d’aquest acord, tal com ha detallat l’alcalde, figuren la reforma de les instal·lacions elèctriques de les estacions de bombament d’aigües residuals (EBAR) de la ciutat, la reforma i reparació de la EBAR Parc d’Elx, la millora de la línia de tractament d’aigua de la planta antiga de la EDAR, la millora de la línia de tractament de fangs de la EDAR i l’adequació de l’edifici de personal, control i taller de la EDAR.

Més informació

0 comentaris

Encara ho tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

twenty + three =