Les obres de supressió del pas a nivell del TRAM a Benidorm començaran enguany

Aquesta actuació s’adjudicarà en les pròximes setmanes i compta amb un pressupost de més de sis milions d’euros

Les obres de supressió del pas a nivell del TRAM a Benidorm començaran enguany
18/02/2022 -

La Generalitat iniciarà enguany les obres de supressió del pas a nivell i del nou pas inferior de l’avinguda de Beniardà a Benidorm, pertanyent a les Línies 1 i 9 del TRAM d’Alacant, que enllaça aquesta localitat i Dénia, segons ha anunciat el conseller de Política Territorial, Obres Públiques i Mobilitat, Arcadi España.

Arcadi España, acompanyat per la directora gerent d’FGV, Anaïs Menguzzato, i l’alcalde de Benidorm, Antonio Pérez, s’ha desplaçat a Benidorm per a comprovar el resultat de les obres realitzades a la platja de vies i en el nou depòsit de material mòbil de l’estació d’aquesta localitat.

El titular de Mobilitat del Consell ha explicat que les actuacions previstes per a eliminar el passe a nivell i fer un pas inferior estan en procés d’adjudicació per part Ferrocarrils de la Generalitat Valenciana (FGV), amb un pressupost estimat de 6.243.192,42 euros, i un termini estimat d’execució de 16 mesos.

Així mateix, el conseller ha destacat que “Benidorm és un dels més importants motors econòmics en matèria de turisme de la Comunitat i d’Espanya, i la Generalitat, juntament amb l’ajuntament, vol contribuir a aqueixa competitivitat en el sector turístic amb la millora de la mobilitat i l’accessibilitat a la ciutat”.

“Amb aquest objectiu – ha afegit – la Generalitat ha remodelat l’estació per a fer-la més accessible, més amable i més fàcil per a tots els usuaris i usuàries, també hem fet un depòsit que permet estalviar molts quilòmetres i moltes tones de CO₂ en el manteniment de tots els trens que passen per Benidorm, i presentem ara una actuació fonamental, que representa una històrica reivindicació dels veïns i veïnes, i que és la supressió del pas a nivell de l’avinguda de Beniardà, suposaran trencar la barrera que aqueixes vies fan per a accedir a la ciutat, tant per als seus veïns i veïnes com per als molts visitants”.

A més, Arcadi España ha subratllat que, amb aquesta actuació, “s’aconsegueix una important millora en les condicions de seguretat tant per al TRAM com per a vianants i conductors”. Actualment, transiten per aqueix pas a nivell 26.000 vehicles a l’any.

Aquesta actuació, finançada per la Unió Europea a través del Fons REACT EU Next Generation, permetrà la transformació de l’actual pas a nivell, en un pas a nivell per als vianants, protegit per senyals lluminosos i acústics, i que comptarà amb un pas inferior per a vehicles.

El nou pas inferior disposarà d’una secció tipus de dos carrils per sentit amb mitjana central, mentre que els itineraris per a ciclistes i vianants es conservaran en la superfície. Al seu torn, l’actuació es culminarà amb l’execució de carrils de serveis secundaris que permeten l’accés al carrer de l’Estació, a parcel·les privades i a l’aparcament dissuasiu municipal situat al costat de l’estació de Benidorm.

L’avinguda Beniardà és un dels principals punts d’accés a Benidorm, des de l’Autopista AP-7 i l’N-332. Està formada per una calçada de quatre carrils, tipus via parc, amb sengles franges de vorera i carril bici en els marges del tram a l’oest del pas a nivell, mentre que en el costat mar, la configuració és plenament urbana, amb voreres de dos metres, i carril bici en la mitjana de l’avinguda.

Nou depòsit de material mòbil de Benidorm

Amb una superfície de 2.224,8 metres quadrats, el nou depòsit permet l’estacionament de trens a cobert i la realització de revisions i resolució d’avaries simples i ràpides de les unitats, sense necessitat que hagen de desplaçar-se fins als tallers del Campello.

El nou depòsit facilita la labor de manteniment dels trens de Línia 9 i fins i tot de Línia 1, en cas de necessitat, amb una major capacitat de resposta davant incidències i oferint en definitiva un millor servei i disponibilitat als viatgers i viatgeres.

Les obres en execució han sigut possibles gràcies a la cessió per part de l’Ajuntament de Benidorm de prop de 5.000 metres quadrats i compten amb un pressupost d’1,9 milions d’euros.

Remodelació d’andanes

Juntament amb el nou edifique, FGV ha completat de manera paral·lela la remodelació de les andanes i millora de l’accessibilitat a la platja de vies de l’estació. Aquests treballs formen part del conjunt d’actuacions realitzades per a condicionar les andanes actuals per a l’accés dels viatgers als nous trens duals de pis baix de 14 estacions i baixadors de les Línies 1 i 9, amb una inversió superior als 14 milions d’euros.

Aquestes actuacions, igual que la resta que s’executen en la Línia 9 del TRAM d’Alacant, són susceptibles de ser incloses en el Fons REACT-EU (Next Generation) de la Unió Europea.

Els treballs es van dividir en dos lots. El primer fa referència al desmantellament de Disc Benidorm, a l’ampliació i millora d’accessibilitat d’andanes en el baixador d’Hospital Vila i les actuacions de renovació i millora a Benidorm. En aquesta última s’ha executat la renovació de platja de vies, instal·lacions ferroviàries i un depòsit per al material mòbil.

En el segon lot, el rebaixe i adequació d’andanes s’ha efectuat en Camí Coves, l’Alfàs del Pi, L’Albir, Altea, Garganes,Cap Negret i Olla Altea. A més, s’han dut a terme les obres de millora accessibilitat a Teulada, Gata de Gorgos i Dénia i l’ampliació i millora accessibilitat del baixador de Cala Piteres al Campello.

Com a part d’aquestes obres s’ha habilitat en les estacions i parades de Línia 9 una andana provisional amb una tarima desmuntable, adaptada a l’altura de les actuals unitats dièsel que circulen per la Línia 9, per a facilitar l’accés de les persones usuàries, fins a la posada en servei de les noves unitats duals.

Aquesta actuació forma part de les diferents iniciatives tècniques que està duent a terme la Generalitat, a través d’FGV, en la connexió Benidorm-Dénia, a fi de mantindre i millorar les condicions d’explotació, garantint la regularitat i la qualitat del servei amb uns estàndards similars a la resta de la xarxa d’FGV a Alacant.

Més informació

0 comentaris

Encara ho tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

seventeen + 8 =