Un dels punts costaners més emblemàtics de Calp encara la recta final d'una profunda transformació. La primera fase de les obres de condicionament del Port Blanc estarà acabada abans de l'estiu. Aix l'ha confirmat el director general de Costas, Ports i Aeroports de la Generalitat Valenciana, Marc García Manzana.
En este sentit, a partir del mes de juny, encara que encara sense una data concreta, els nous punts d'atracada, serveis i equipaments estaran completament operatius. La intenció és que esta millora integral del port s'inaugure abans de l'inici de la temporada alta de la campanya estival per a potenciar la nàutica esportiva i el turisme en la zona.
Renovació estratègica
Tal com ha detallat la Generalitat, la primera fase culminarà amb la posada en marxa de 80 amarraments per a embarcacions esportives i 60 espais per a motos aquàtiques. Totes les places comptaran amb subministrament d'aigua, electricitat i condícies. A més, hi haurà un quiosquet amb accés directe a la platja del port, pensat com a punt de trobada per a visitants i usuaris.
La inversió del projecte aconsegueix els 9,3 milions d'euros i compta amb finançament públic-privat. Esta col·laboració entre Generalitat i empresa concessionària per a l'explotació de la infraestructura ha garantit, destaca el director autonòmic de Costas, executar l'objectiu de modernitzar Port Blanc, millorar la seguretat i ampliar la seua capacitat operativa.
Entre les actuacions més rellevants que ja s'han executat en este espai es troben la consolidació del dic escullera en els molls de Ponent i Llevant Sud. Així mateix, s'ha construït un nou moll per a "optimitzar l'espai d'atracada" i, al mateix temps, reduir l'impacte ambiental per acumulació de residus.
Segona fase: oci i restauració
Els treballs s'han planificat de manera escalonada per a no interferir en l'activitat turística. Per això, la segona fase no començarà fins a passada la temporada alta. Esta etapa inclourà la construcció de quatre locals d'hostaleria i una zona comercial amb nombrosos establiments. Esta ampliació busca dotar a l'entorn de nous atractius per al visitant, fomentant el desenvolupament econòmic local i la creació d'ocupació.
En paral·lel, s'han dut a terme millores significatives en altres àrees del recinte portuari, com la zona de Llevant Nord i l'àrea de Carena. Les obres han inclòs la demolició d'estructures obsoletes, la urbanització de nous espais, i la instal·lació de pantalans flotants i torretes de serveis. Així mateix, s'ha renovat la xarxa de subministraments, l'enllumenat, la senyalització i els accessos, amb criteris d'accessibilitat.
Finalment, el projecte ha incorporat mesures mediambientals per a preservar l'entorn, com la contenció de vessants afectats per erosió i actuacions paisatgístiques. Segons el Consell, esta transformació convertirà Port Blanc en un "referent" de sostenibilitat, funcionalitat i modernitat dins de la xarxa portuària valenciana.