Més de 70 tortugues naixen a la platja a Dénia

El ‘campamento tortuga’ de l’Oceanogràfic, que enguany ha arribat a la platja d’Albarans, espera l’eclosió d’altre niu

Més de 70 tortugues naixen a la platja a Dénia

Un total de 72 tortugues bobes (caretta caretta) han nascut aquest diumenge a la platja de Dénia i naden ja a les platges del Mediterrani. Un esdeveniment que era especialment esperat per les persones voluntàries que formen part del ‘Campament tortuga’, una iniciativa de la Fundació Oceanogràfic per a la protecció de les tortugues marines que aquest estiu ha arribat per primera vegada a la platja d’Albarans.

Tal com ha anunciat l’Ajuntament de Dénia, l’eclosió dels ous es va produir anit i va transcórrer amb normalitat. A través del campament, s’havia preparat tot per a protegir els ous i que les cries pogueren nàixer i arribar a la mar a començar la seua vida.

No obstant això, no seran les úniques que coneixeran el Mediterrani en el que queda d’estiu des de la platja d’Albarans, ja que hi ha un altre niu que espera fer eclosió en poc menys de dues setmanes. Els dos nius han sigut construïts per una mateixa tortuga, a la qual han batejat amb el nom de Diana.

El frese de tortugues en les costes representa un repte de cara a la seua protecció, sobretot si els nius es troben en zones de gran afluència, com és aquest. En aquests casos, la Fundació Oceanogràfic planteja una sèrie de dispositius i protocols per a propiciar que el major nombre d’ous puga fer eclosió i les tortugues arriben a les aigües.

En la iniciativa ha participat voluntariat de l’associació Xaloc, de la Fundació Baleària i l’Associació Cultural per a la Conservació del Medi Marí Ucrante. Les persones voluntàries, organitzades en grups de quatre persones, s’encarreguen de custodiar els nius entre el 25 d’agost i el 15 de setembre en tres torns –demà, vesprada i nit-, a més de dur a terme labors de conscienciació entre les persones que s’acosten al dispositiu, segons ha explicat Sergi Villalba, biòleg de l’associació Xaloc.

Així, divendres passat l’alcalde de Dénia, Vicent Grimalt, l’edil de Transició Ecològica, Sandra Gertrudix, i representants de la Conselleria de Medi Ambient, Oceanogràfic i les associacions i fundacions col·laboradores, van visitar el dispositiu que conforma aquest campament.

Gertrudix va definir el municipi com “una ciutat de la qual tothom parla” a nivell mediambiental per episodis com el pas de rorquals, la protecció de la posidònia o els projectes d’investigació que l’Oceanogràfic desenvolupa en ella. Puntualitza que el nou repte d’aquest estiu han sigut els quatre nius de tortuga.

Des del consistori s’ha perimetrat la zona i s’han reubicat els ous per a afavorir que les tortugues puguen nàixer en la mateixa platja en la qual es va desovar. L’edil ha comentat que l’elecció de les platges de la Costa Blanca està vinculada al canvi climàtic i l’augment de les temperatures.

Des de la Conselleria de Medi Ambient es va posar en marxa el protocol per a la protecció dels nius en col·laboració amb la Universitat de València i les organitzacions col·laboradores. En aquest procés es decideix si la platja és apta o no, si no és així, els ous es traslladen a la platja protegida de la Punta en el Saler.

Més informació

0 comentaris

Encara ho tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

1 + 6 =